Spun ca s-au instrainat de politicieni, dar ca fac mai departe filme politice. Nu mai cred in marile teme din anii 90 dar par convinsi ca oamenii au acum alte probleme, la fel de importante: traficul, reclamele de pe cladirile Bucurestiului, dramele romanilor care se simt singuri in Spania si Italia si care se simt tot singuri cand se intorc acasa. Trei regizori din noul val - Catalin Mitulescu, Corneliu Porumboiu si Alexandru Solomon - au vorbit la Discutia Saptamanii realizata de Dan Tapalaga si difuzata duminica de HotNews.ro si BBC despre filmul campaniei electorale urmarit cu ochi de cetateni.

DT: Teme mari, de pilda se implinesc 18 ani de la mineriada din 13-15 iunie. Asta ar putea fi o tema pentru un regizor din noul val, sa zicem?

  • Catalin Mitulescu: Din punctul meu de vedere, nu. Pentru ca mi se pare ca suntem sufocati de temele astea mari, care se striga. Si fiecare isi cauta o intimitate, isi cauta o viata normala si atunci apar alte teme care par mici , dar care pentru mine sunt importante.
  • De exemplu, ce inseamna sa te simti singur in Spania si ce inseamna pe urma sa te intorci acasa si sa te simti tot singur. Pentru mine asta e o tema importanta pentru romani acum.
  • Viata cred ca isi cauta o normalitate. Daca vorbim de politica in felul asta, eu ma instrainez de modul in care se face politica la noi acum.
  • Corneliu Porumboiu: Fiecare autor are temele lui, are o anumita varsta, e preocupat de anumite lucruri. Eu, unul, nu as face, dar pot exista regizori care sa abordeze acest subiect.
  • CP: Fiecare film, pana la urma, este politic intr-un fel sau altul. Fiecare regizor se simte, in felul lui, a fi de stanga sau de dreapta. Dar, pe de alta parte, cred ca noi ne referim putin gresit la filmele politice. Raportarea sau definitia filmului politic e data probabil pentru dvs de filemle facute inainte de ’89, nu?

DT: Ne uitam la campania electorala, Alexandru Solomon. Esti mai aproape de filmul documentar, mai aproape si de jurnalism, poate, si de viata politica. Cum ti s-a parut campania asta electorala, bine sau prost regizata?

  • AS: Trebuie sa va dezamagesc din prima, nu am urmarit-o deloc. Dintre toate campaniile electorale de pana acum, cel mai putin am fost interesat de asta, din cauza ofertei de oameni. Nu ma intereseaza nici unul dintre candidati drept sa spun. Asa incat m-am simtit foarte departe de treaba asta.
  •  AS: Eu cred ca deocamdata e derizoriu, si apoi exista doua lucruri putin decalate in ceea ce vorbim noi. Cred ca vorbiti de un soi de ton al filmelor de dupa ’90 care era mai inversunat, care era mai partizan si ceea ce spuneti este ca filmele despre revolutie, de exemplu,  care au aparut in ultimii 4-5 ani, care se petrec in preajma revolutiei, nu sunt despre revolutie, nu mai au tonul asta partizan si incrancenat si asta e foarte bine, inseamna ca s-a luat un pic de distanta si, in fond, incarcatura umana, problematica umana e mai importanta decat  cea istorica in filmele astea. Acesta e un lucru. Si in al doilea rand, de ce numai subiectele astea mari de tip mineriada ar fi subiect de film? Eu nu cred in tirania subiectului, cred in intalnirea dintre un autor si un subiect care da o tema. Or,  tema nu poate fi mineriada. Mineriada nu e o tema, e un eveniment istoric si ce facem cu el ca oameni de film il transforma intr-o tema sau nu. asta vreau sa zic.

Mitulescu: Bannerele care stau pe ferestre ar trebui interzise prin lege

  • CM: Ca alegator, ti-am spus, ma instrainez de clasa politica pentru ca nu-mi propune ceva care pe mine ma intereseaza si o sa spun si despre ce m-ar interesa sa se vorbeasca in campania electorala ca sa ma atraga pe mine sau poate sa te atraga si pe tine, sa-l atraga si pe Alecu, pe Porumboiu, sa fie participanti, ca vad ca toti ne-am instrainat si nu ne mai intereseaza. Ar fi niste teme care ne-ar atrage in campanie.
  • CM: Iti dau un exemplu de tema care nu e mare, dar pentru mine e importanta. Mi-ar fi placut ca cineva in campania electorala sa vorbeasca despre, sa zicem, bannerele care stau peste ferestre, sa puna problema asta. Daca ar trebui data o lege sa se interzica banner-ele astea sau nu. Si tot ce inseamna tema asta, pentru ca tema asta ar deschide o discutie foarte interesanta despre ce inseamna sa traiesti acum in Romania. 
  • CM: Nu, n-a vorbit nimeni si mie asta mi se pare o tema foarte importanta, pentru ca mie mi se pare ca sunt umilit ca om, ca roman, de fiecare data cand merg pe strada, cand vad banner-ele deasupra ferestrei, sunt umilit eu pentru ca imi populeaza spatiul meu vital, vizual, viata mea si ma gandesc la toti oamenii aia care accepta pentru niste sume sa li se acopere ferestrele.

Solomon: traficul din Bucuresti exprima felul in care functionam ca societate

  • AS: Eu fac acum un film despre traficul din Bucuresti si felul in care asta ne exprima pe noi ca fiinte uneori omenesti, alteori mai putin.
  • AS: Pe mine nu ma intereseaza starea drumurilor, infrastructura, lucruri pe care nu le putem modifica decat foarte greu. Asta, intr-adevar e treaba politicienilor,. Pe mine ma intereseaza ce inseamna asta pentru conditia noastra de oameni, cum ne modifica asta viata, cum spune si Catalin. Paradoxul este ca, pe de-o parte, ma simt tot mai strain de jocurile astea politice, pe de alta parte, simt ca fac filme din ce in ce mai politice
  • AS: Caut sa vad in ce masura relatia noastra ca soferi si pietoni intr-un oras de soiul asta, al Bucurestiului, exprima un anumit tip de relatie in societate, exprima agresivitate, violenta, lipsa de respect fata de celalalt, calcarea in picioare a celor slabi, negocierea absolut fatisa in lipsa de respect fata de lege, samd. Eu cred ca asta exprima felul in care noi functionam ca societate. 
  • CM: Politicienii au un electorat pe care il controleaza foarte simplu cu cadouri, asa cum am auzit ca se intampla, un electorat foarte sarac, in general pensionari, un electorat pe care pur si simplu il controleaza cu telefoane, cu cadouri, cu cadouri de ziua lor, asa se intampla la Constanta, si atunci noi ne vedem de treaba noastra, mergem in weekend, ne plimbam, inchidem televizorul, sau nu mai avem televizor acasa. Si politicienii au un electorat , 20% cat o sa mai fie, pe care il controleaza si ei merg intr-o parte cu tara asta si fac statui care pe noi ingrozesc si noi ne inchidem in casa, inceracm sa n-avem banner in fata sau mergem in vacanta la Paris si ne instrainam pur si simplu. Si presa, in tot jocul asta, nu vad o voce care sa vorbeasca si pentru noi cei care ne instrainam. Vocile care vorbesc in presa am senzatia ca sunt preocupate doar de rating, nu sunt preocupate nici macar sa spuna lucrurile pe bune, ce e in spate la Stefanesti, da nene, spune, cat s-a dat la aia, hai sa vorbim despre asta….asta e foarte rau, pe bune. Ei au treaba lor, noi incepem sa avem treaba noastra, ei au un electorat acolo pe care il tin intr-o cutiuta si stiu ce sa dea electoratului ca sa-l voteze pe unul sau pe celalalt. O sa vedem campanii electorale in care unii o sa incerce cu telefoane mobile sau cartele sa poata sa isi obtina voturile, si altul o sa incerce cu gaini, cu chesti din astea, si asta o sa fie in campania electorala.

Solomon: Problema mea a fost sa adun 8 semnaturi pentru o petitiela Primarie

  • AS: Eu stau pe o strada mica, undeva langa Piata Unirii, si strada asta mica s-a as-faltat  in ultimii ani, drept care a devenit o strada foarte circulata si mare, pentru ca este un detour pentru caei care incearca sa evite o intersectie aglomerata, incat dimineata se circula cu 80-90/h si am doi copii, am crescut pe strada, mi-e frica sa-i las la jumate de metru in fata portii. Drept care am ajuns la primarie sa le cer niste bumpere, cum se cheama, niste obstacole contra vitezei. Primaria mi-a aprobat, dar de la Administratia strazilor nu s-au instalat pentru ca mi s-a zis ca au treburi mai importante de facut  in Bucuresti, problema mea e asta. Ce se negociaza intre x si y la nivel de capitala, interese de miliarde de euro, si de impartit bani din investii, nu e problema mea. Nici nu am cum s-o influentez, daca as putea i-as spulbera. Dar nu pot. Problema mea a fost sa adun opt vecini de pe strada care sa-mi semneze o petitie catre primarie sa instalam aceste lucruri pe strada si am facut-o si eu cred ca asa se va schimba ceva in orasul asta.
  • CM: Asta e groaznic ca pe de o parte ne instrainam, si nu mai mergem la vot, dar de fapt si noi avem probleme foarte mari. El spune ca pe strada se circula cu 80/h. Eu am lasat copiii, si pe trotuar si, vorbesc foarte serios, trec masinile pe trotuar si n-am fost atent cu ei.., si se intampla lucruri din astea, pe langa bannere. Am auzit ca in Brazilia, in nu stiu ce oras, a fost ales un primar care pur si simplu a interzis toate banner-ele si acum e un peisaj foarte frumos, au ramas schelele..

Mitulescu: Aruncati televizoarele pe geam

  • AS: Este o problema discursul media, in special discursul de televiziune in Romania. Dar cred ca singurul lucru bun care ni se intampla este ca audienta televiziunii scade pe zi ce trece si eu cred ca asa cum politicienii au din ce in ce mai putini votanti si televiziunile au din ce in ce mai putini spectatori. Lumea se va reorienta catre alte surse de informare care sunt poate mai decente, mai putin superficiale, mai putin comerciale, Internetul joaca un rol fenomenal si la ultimele mele discutii cu oameni dupa proiectia lui Cold Waves, tinerii spun din ce in ce mai des ‘nu am televizor in casa, sau daca am avut, l-am dat. Ma informez altfel’. Si cred ca asta se va intampla si e singura veste buna.
  • CM: Aruncati televizoarele pe geam si chiar daca veti avea un banner acolo, in dreptul geamului…
  • AS:…il rupeti si pe ala