Candidatul independent, Sorin Oprescu, evita sa se delimiteze de Ion Iliescu, asa cum ii cer unele voci din societatea civila, sau sa-l indice drept responsabil pentru mineriadele din 13-15 iunie si afirma ca va avea un punct de vedere dupa ce istoricii si justitia se vor pronunta pe tema mineriadelor. Oprescu a acceptat sa raspunda intrebarilor HotNews.ro doar pe e-mail, dupa ce initial a fost de acord cu un interviu fata in fata, asa cum a fost realizat interviul cu contracandidatul sau, Vasile Blaga.

D.T. Adversarii politici va reproseaza ca ati fi acceptat sa candidati pe listele PSD daca Marian Vanghelie ar fi primit o eventuala functie de viceprimar. Ati refuzat sa candidati din partea PSD sau partidul v-a refuzat candidatura?

S.O. Eu am fost multi ani de zile “corp strain” in PSD. Intrebarile de genul “ce-ar fi fost daca...” nu au clarificat nimic in istoria omenirii, nu clarifica nimic in istoria Romaniei si nu pot clarifica nimic in istoria nici unei fiinte umane. Ce ar fi fost daca…nu exista Yalta…sau ce ar fi fost daca nemtii ajungeau la Moscova…sau ce-ar fi fost daca nu traiam 50 de ani sub comunism..Sunt candidat independent si decizia imi apartine 100%.

D. T. Marian Vanghelie v-a acuzat de demagogie si populism si sustine ca in spatele candidaturii dvs ar sta, intre altii, omul de afaceri Costel Bobic. Cum comentati?

S. O. In spatele candidaturii mele nu sta decat dorinta de a arata bucurestenilor ca lucrurile in aceasta capitala pot fi mai bune decat au fost ele in ultimii doi ani, in mandatele partidului lui Videanu si Blaga. In spatele candidaturii mele sta nevoia de schimbare a administratiei monopoliste a PD-L-ului. In spatele candidaturii mele stau sute de mii de bucuresteni care asteapta aceasta schimbare. Daca vreti sa comparam bugetele de campanie, al meu si al domnului Blaga, veti vedea cu usurinta ca Blaga a cheltuit de 10-15 ori mai multi bani decat mine si a avut toate numele grele ale clientelei politice hranita de Videanu cu contracte de sute de milioane in ultimii patru ani. Sprijinul meu financiar este integral transparent, legal si decent, iar Bobic nu se afla pe lista suporterilor mei.

D. T. Acum sunteti candidat independent si va explicati independenta afirmand ca nu aveti stapani. De ce ati ales ca din 1995, de cand ati intrat in PSD, sa aveti cel putin un stapan, partidul si sefii care s-au succedat la conducerea sa?

S. O. In primul rand, eu nu explic independenta mea nimanui. Eu o sa imi dovedesc independenta in mod direct, in mandatul meu de primar, care incepe pe 16 iunie 2008. Pentru mine 90 % din viata si activitatea mea au fost dedicate omului. Viata mea de partid a acoperit 1% din viata mea de om si nu am simtit sa am vreodata stapan, nici in partid, nici in afara lui. Nu am depins de politica, nici de partid, nici de functiile publice, asa cum a depins contracandidatul meu, care din 1990 si-a bazat cariera exclusiv pe viata de partid si pe functiile publice.

Oprescu: Nu pot sa judec deciziile din 1990 si 1991

D. T. Ce aveti sa reprosati partidului din care ati facut partea mai bine de 13 ani?

S. O. Ceea ce am avut de reprosat partidului am reprosat in perioada cat eram membru. Iar la intalnirea pe care am avut-o cu dumneavoastra la GDS acum doua saptamani v-am dat si cateva exemple de “nesupunere” sau “fronda”…Odata ce ai intrerupt orice legatura – fie ea profesionala, sentimentala sau partinica – reprosurile chiar nu-si mai au rostul.

D. T. Ati admis ca minderiadele au facut rau Romaniei si au dat tara inapoi. Cine este, in opinia dvs, raspunzator de violentele din 13-15 iunie 1990? Ion Iliescu sau protestatarii din Piata Universitatii?

S. O. Ati remarcat foarte bine faptul ca m-am delimitat de mineriade. La fel a remarcat si presedintele Traian Basescu, in emisiunea de la Realitatea TV, cand a afirmat ca ar trebui sa fiu revoltat pentru faptul ca se incearca asocierea mea cu mineriadele. Ar fi absurd sa spuna cineva ca protestatarii au fost vinovati. Ei au fost victime si martiri, care au inteles mai multe despre democratie decat noi toti ceilalti care ne uitam la televizor stupefiati la atrocitatile din strada. Nu pot sa judec eu deciziile politice din 1990 si 1991 si nu inteleg de ce nu le judeca Vasile Blaga, pentru ca el era membru CFSN in timpul mineriadelor, era in mijlocul deciziei politice luate atunci de acest organism politic post-decembrist.

D. T. Unele voci din societatea civila il indica pe Ion Iliescu ca fiind principalul vinovat pentru violentele de acum 18 ani soldata cu morti si raniti. Inclusiv intr-un rechizitoriu intocmit de procurori, Ion Iliescu a fost acuzat de instigare la omor. Vi se par corecte sau exagerate aceste acuzatii?

S. O. Societatea civila in particular si societatea romaneasca in general nu vorbesc cu o singura voce si nici n-ar putea, pentru ca de asta ne zbatem sa traim in democratie. Cand societatea civila, procurorii, istoricii si victimele mineriadelor vor da o rezolutie definitiva pe acest caz nefericit ma voi pronunta si eu .

Oprescu: Vasile Blaga a laudat faptele minerilor

D. T. Intrebarile legate de Ion Iliescu si mineriade se justifica prin faptul ca doriti sa deveniti primarul Capitalei, iar o parte din locuitorii Bucurestiului au dreptul sa stie cum va raportati la evenimentele de atunci cu atat mai mult cu cat peste cateva zile se implinesc 18 ani de atunci.

S. O. Am raspuns de nenumarate ori in ultimele zile la aceste intrebari. Pana in 1995 nu am avut nici o legatura cu politica si nici o legatura cu vreun partid. In primul rand, la aceste intrebari trebuie sa raspunda Vasile Blaga, care din prea multa inertie comunista care ii curgea prin vine in 1990 si 1991 a fost parte a deciziei politice pe acest subiect, a laudat faptele minerilor si a sustinut recent ca ar fi luat la bataie pe oricine il vorbea de rau pe Ion Iliescu in anii 1990-1991. Eu am spus si repet – aceste evenimente au dat inapoi ceasul Romaniei si nu au adus decat prejudicii tarii noastre. Sociale, sistemice si de imagine.

D. T. Unele voci din societatea civila, dar si adversarul dvs in turul 2 va solicita sa va delimitati de Ion Iliescu pentru a va dovedi independenta. Cum le raspundeti?

S. O. Imi pare rau ca unele voci din societatea civila se alatura partizan adversarului meu dintr-o lupta electorala..sub nici o forma societatea civila nu trebuie sa isi paraseasca impartialitatea si sa ma traga intr-un joc penibil in care hotul striga Hotii! Sunt acum intr-o cursa electorala pentru a castiga capitala dupa 8 ani de dezastru PD-L. Ion Iliescu nu a fost niciodata primarul Bucurestiului. Ar fi mult mai relevant sa se delimiteze domnul Blaga de faptele si declaratiile sale din 1990-1991, acelea de sustinere a mineriadelor.

D. T. Ati declarat ca il respectati pe Ion Iliescu ca om si ca presedinte. Aveti, totusi, ceva sa ii reprosati in ce priveste mineriada din 13-15 iunie?

S. O. Ion Iliescu a fost ales de romani presedinte in 1992, dupa mineriade. Emil Constantinescu a fost ales presedinte in 1996 si a oferit ceva diferit poporului roman. In anul 2000 oamenii l-au votat cu majoritate zdrobitoare din nou pe Ion Iliescu. Aceasta e istoria si asa functioneaza democratia. Daca romanii au avut ceva sa ii reproseze lui Ion Iliescu au facut-o in toti acesti ani. Eu am spus ca ii respect si pe Emil Constantinescu si pe Ion Iliescu si pe Traian Basescu pentru ca sunt oameni care vor ramane in istoria tarii noastre, cu bune si cu rele. Daca as fi fost implicat in vreun fel in deciziile politice din 1990-1991 as fi avut sa imi reprosez intai de toate mie. Dar nu am nici o legatura cu acele evenimente inumane si nici nu pot judeca ce au facut altii - decidentii politici din orice epoca a istoriei noastre recente sau contemporane.

D. T. Ca medic, atunci cand va ingrijeati de victimele din Piata Universitatii (erau mineri sau bucuresteni?), la cine va gandeati ca posibil raspunzator pentru violentele comise?

S. O. Ca medic m-am gandit toata viata mea la respectarea vietii omului si a juramantului lui Hypocrate. Am tratat in acele zile oameni. Ei nu aveau etichete pe ei. Daca insistati sa-i delimitam pe oameni de alti oameni, cred ca am tratat mult mai multi bucuresteni decat mineri.

Oprescu: Proiectul autostrazii suspendate va fi supus unui referendum

D. T. Cum veti convinge consilierii din CGMB sa voteze un proiect controversat, cum ar fi constructia autostrazii suspendate peste Bucuresti, avand in vedere ca in viitorul Consiliu va functiona o majoritate fragila iar primarii de sector sunt sau se anunta a fi de la mai multe partide?

S. O. In primul rand ideea autostrazii pe piloni este interpretata tendentios. Daca va uitati in programul meu, ea ocupa nu mai mult de un paragraf. In dialogurile mele cu specialistii ea a aparut ca o posibila solutie la congestia perpetua din trafic pe care o traim de vreo 8 ani, de cand suntem administrati aici de partidul domnilor Blaga si Videanu. In orice oras al planetei acesta ar fi un proiect controversat. Prima data trebuie sa cada de acord specialistii asupra fezabilitatii si costurilor exacte, apoi propunerea lor va fi supusa votului bucurestenilor, iar daca acestia spun Da intr-un referendum, nu vad cum s-ar putea opune vreun partid sau vreun primar de sector. Pentru ca sunt singurul independent..restul vor mai trece prin mainile votantilor inca de 3 ori in urmatorii doi ani…

D. T. Numerosi comentatori afirma ca rezultatele din primul tur arata ca Bucurestiul va fi un oras neguvernabil. Credeti ca e nevoie de schimbarea legii (daca da cum, in ce fel) pentru ca orasul sa poata fi condus sau il veti putea conduce doar prin negocieri politice?

S. O. Aceasta idee este un cliseu introdus in dezbaterea publica de catre oameni politici incapabili sa faca ceva cu acest oras. Asa cum au dovedit din plin din 2000 in 2008. Orice oras este guvernabil daca cel instalat in fotoliul de primar se straduieste sa o faca. Daca toate eforturile sale se concentreaza pe instituirea de monopoluri de partid pe toate sectoarele de responsabilitate ale primariei, normal ca nu e guvernabil. Si nu va fi indiferent de lege, pentru ca tocmai acest lucru este urmarit de Videanu,Blaga&co…evitarea legii. Ei nu vor putea guverna acest oras in vecii vecilor, amin. Ei vor fura acest oras daca vor mai fi lasati. Schimbarea pe care votul de pe 15 iunie o va produce este aceea de a da o sansa unui independent sa dovedeasca faptul ca se poate guverna acest oras cu legile care deja exista, iar cand viziunea sa despre metropola Bucuresti va fi ingradita de aceste legi, sigur ca, in interesul cetatenilor, vom incerca sa le schimbam.