Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, nu stie daca Daniel Morar va ramine la sefia DNA dupa expirarea mandatului sau la data de 12 august. Predoiu a afirmat ca decizia va fi luata “dupa o analiza temeinica” si in functie de “eficienta institutiei, nu de persoane”. Ministrul a mai spus ca, probabil, raportul CE din iulie va contine unele critici in contextul in care oficiali ai Comisiei si-au exprimat ingrijorarea fata de “trenarea dosarelor in Parlament'.

"Este o decizie care va fi luata la un moment dat, la momentul potrivit, dupa ce vom reflecta cu grija asupra acestor lucruri. Nu trebuie sa localizam discutia la nivelul persoanelor, trebuie sa avem in vedere arhitectura institutionala, eficienta institutiei si sa depasim acest stil de a discuta intutitus personae", a declarat Predoiu dupa intilnirea cu ambasadorul Marii Britanii

Nici in ce priveste "eficienta institutiei", Predoiu nu s-a pronuntat clar. " Nu o sa fac astfel de aprecieri pe picior, pe coltul mesei, inainte de o analiza temeinica, inainte de a lua in discutie toate rezultatele din urma si de a ma consulta cu colaboratorii din minister", a spus Predoiu.

Mandatul sefului DNA, Daniel Morar expira in 12 august, si potrivit legii 303/2004 ar putea fi prelungit inca trei ani. Morar este insa prea putin iubit de PSD si PNL, care l-au acuzat ca lucreaza la comanda lui Traian Basescu si ca face dosare politice.

Ambele partide au incercat de-a lungul timpului sa schimbe modalitatea de numire a procurorilor sefi, prin asa numita "Ordonanta DNA". Ar fi vorba ca procurorii sefi sa nu mai fie numiti la propunerea ministrului justitiei, ci la cea a CSM, intentia generind reactia negativa a Comisiei Europene.

Romania asteapta raportul CE despre reformele din justitie si lupta impotriva coruptiei care va fi facut public in iulie. In legatura cu acest subiect, Predoiu a raspuns din nou evaziv. "Sa-l asteptam cu calm si luand aceste critici, care s-ar putea formula, in mod constructiv, pentru ca raportul este de cooperare, nu numai de verificare".

Singurul punct in care ministrul Predoiu a fost ceva mai clar si mai transant s-a referit la "ingrijorarile" Comisiei fata de dosarele ministrilor. " Ingrijorarile sint legate de trenarea procedurilor in Parlament vis-a -vis de dosarele care ar trebui sa primeasca, potrivit Constitutiei un aviz pentru a se continua investigatia de catre procurori", a declarat Predoiu la resedinta ambasadorului Robin Barnett.

Ministrul Justitiei s-a intalnit in decursul ultimelor zile cu ambasadorul Marii Britanii, Robin Barnett, cu omologul sau britanic, Jack Straw si cu presedintele Comisiei Europene, Jose Barosso, cu care a discutat despre justitia si lupta anticoruptie din Romania.

Dosarele in care DNA cere inceperea urmaririi penale a patru fosti si actuali ministri, acuzati de coruptie, se afla blocate in momentul de fata in Parlament.