Deviza lansata de PSD si preluata de liberali :"izolati PD-L", prinde contur din prisma aliantelor care se fac pentru turul al doilea de scrutin si pentru majoritatea in Consiliile judetene. Alianta PSD-PNL s-a concretizat deja in 11 judete, iar la Bucuresti se negociaza pentru sustinerea lui Oprescu. Fosta Alianta DA s-a refacut insa in doar doua judete, PSD a mai facut aliante de conjunctura la Sibiu cu FDGR, iar PNL cu UDMR la Mures. Singurul judet in care PD-L s-a combinat cu PSD este Vilcea. Desi provizorie, harta majoritatilor in Consiliile judetene incepe sa se coloreze intr-o combinatie de galben-albastru.

PSD si PNL, unite in impartirea posturilor

1.Maramures

Presedintii PNL si PSD Maramures au semnat un protocol de colaborare, valabil atit pentru turul doi, cit si pentru dupa alegeri. El prevede sprijin reciproc impotriva candidatilor PD-L, obtinerea functiilor de vicepresedinti in Consiliul Judetean Maramures si a celor de viceprimari in municipiile Baia Mare si Sighetul Marmatiei, dar si in restul localitatilor din judet.

Impartirea functiilor se face frateste, dupa cum a declarat liderul PNL, Cristian Anghel. La Baia Mare, liberalii vor desemna vicepresedintele CJ, iar al doilea post de vicepresedinte va reveni PSD, asta pentru ca primarul este PNL.

Un act aditional la protocol prevede colaborarea si cu UDMR.

2.Cluj

Biroul permanent judetean al PNL Cluj a decis sa sustina in turul al doilea toti contracandidatii PD-L, idee la care a subscris si PRM. Intr-un comunicat de presa remis saptamina trecuta, PNL isi motiveaza gestul printr-o “strategie de campanie care se impune, in primul rind, din respect fata de sistemul democratic si pentru asigurarea pluralitatii de opinii”.

Liderul PD-L, Emil Boc, ales primar al Clujului din primul tur, s-a arata consternat de decizie, spunind ca nu se astepa ca fostii aliati sa “intoarca total si definitiv armele” impotriva democrat-liberalilor si sa “se regaseasca doctrinar alaturi de PSD si PRM”.

3.Botosani

Alianta PSD-PNL-PRM a fost negociata inca dinainte de alegeri, iar acum, cu toate ca PD-L a cistigat presedintia CJ, coalitia a fost parafata si cele trei partide au impreuna majoritatea, preluind controlul asupra judetului.

Intelegerea prevede ca postul de vicepresedinte CJ va fi al lui Constantin Contac (PSD), care a pierdut presedintia, iar celalalt post de vicepresedinte va reveni liberalilor. PSD si PNL isi vor sprijini reciproc candidatii in turul doi de scrutin, iar in localitatile unde finala este disputata de PNL si PSD, partidul scos din cursa va fi consolat cu un post de vicepremier.

4. Bistrita Nasaud

Liberalii au refuzat oferta PD-L, care a cistigat sefia Consiliului judetean, si s-a aliat cu PSD, decizie care confera celor doua partide majoritatea in CJ.

Potrivit intelegerii, PSD si PNL isi vor imparti frateste functiile de vicepresedinti ai judetului si de viceprimari. Cum PNL are cei mai multi candidati intrati in turul al doilea de scrutin, PSD s-a angajat sa-i sprijine impotriva PD-L, urmind sa fie recompensat cu functii de viceprimari.

5. Dimbovita

Fostul fief al PSD timp de mai multe mandate, a fost cistigat de data aceasta de un reprezentant al PD-L, Florin Popescu, motiv pentru care PSD si PNL au demarat negocierile pentru incheierea unei aliante care sa le asigure majoritatea in Consiliul judetean.

Insumate, procentele celor doua partide depasesc 50%, iar tranzactia merge dupa tiparul obisnuit: sprijin reciproc impotriva candidatilor PD-L si impartirea functiilor de vicepresedinte CJ si de viceprimari.

6.Brasov

Desi recunoaste diferenta de platforma, doctrina si program, Aristotel Cancescu (PNL) a optat pentru o alianta cu PSD si UDMR, care ii va asigura majoritatea in consiliul judetean.

Cum primarul Brasovului este PD-L, partid care detine destule mandate in CJ pentru a avea un cuvint greu de spus, cele trei partide spera ca prin aceasta alianta sa poata sa-si impuna propriile proiecte.

7.Olt

Organizatiile judetene ale PSD si PNL au ajuns la o intelegere care prevede sustinerea reciproca in turul doi de scrutin in lupta cu PD-L si impartirea frunctiilor de vicepresedinti CJ si de viceprimari. Deocamdata aceste functii nu au fost stabilite, asteptindu-se rezultatele turului doi.

Ion Toma (PSD) si Ioan Ciugulea (PNL) au declarat ca exista sanse ca intelegerea sa vizeze si alegerile parlamentare din toamna.

8 Dolj

Ion Prioteasa, noul presedinge PSD al Consiliului Judetean, cel care l-a invins la o diferenta de citeva sute de voturi pe Radu Berceanu, a dat mina cu PNL pentru a-si asigura manoritatea in Consiliu si pentru a obtine cit mai multe primarii in turul doi.

"Nu mai exista nici un secret, a declarat Prioteasa, alianta politica o facem cu PNL, cu care am colaborat si am avut o relatie buna".

9. Timis

Spre revolta Asociatiei Timisoara, care a trimis un comunicat de protest, PNL si PNTCD au preferat sa se alieze cu PSD decit cu PD-L, asta desi presedintele CJ este democrat-liberalul Constantin Ostaficiuc.

Protocolul, unul dintre primele semnate dupa alegeri, prevede ca PSD va obtine un post de vicepresedinte in CJ, iar PNL unul de viceprimar, sustinerea reciproca impotriva candidatilor PD-L si majoritatea in Consiliul judetean si local.

10. Prahova

Aflat pret de doua mandate sub dominatia PSD si sub cea a PC, prin Florin Anghel, Consiliul judetean Prahova a revenit la PSD.

Negocierile pentru constituirea unei aliante PSD-PNL sint destul de avansate, si ea ar viza atit turul doi, cit mai ales majoritatea in Consiliile locale.

11. Ilfov

Anularea alegerilor din judetul Ilfov a fost prilejul unor clarificari ale pozitiilor partidelor. Astfel, impotriva democrat-liberalului Cristache Radulescu, cel care cistigase presedintia Consiliului judetean, se prefigureaza o alianta PSD-PNL pentru impunerea lui Anghel Iordanescu, plasat pe pozitia a doua, dar despartit de contracandidatul sau de doar citeva sute de voturi.

12. Bucuresti

Este poate cea mai importanta alianta nescrisa care se face in vederea turului doi si, deocamdata, ea vizeaza doar sustinerea de catre PSD si PRM a independentului Oprescu impotriva candidatului PD-L, Vasile Blaga.

Desi voci importante de la PNL, cum sint vicepresedintii Crin Antonescu, Puiu Hasotti si Norica Nicolai au anuntat ca il vor sustine pe Oprescu si au indemnat electoratul liberal sa le urmeze exemplul, la nivel de partid nu s-a luat inca o decizie in sensul acesta.

Mai nou, dupa modelul practicat la Timisoara, unde s-a aliat cu PSD, si PNTCD a dat un comunicat de presa prin care isi declara sustinerea fata de Oprescu.

Alianta PNL- PD-L, nascuta cu forcepsul

1. Buzau

Dupa o saptamina de negocieri aprinse, la initiativa lui Cezar Preda, s-a incheiat protocolul PNL-PD-L prin care cele doua partide vor avea majoritatea in Consiliul judetean, a carui presedintie a fost cistigata de PSD.

Intelegerea prevede promovarea proiectelor de hotariri ale CJ si sustinerea reciproca in turul doi si in consiliile locale. Exceptia o constituie chiar Primaria municipiului Buzau, cistigata pentru a patra oara de pesedistul Boscodeala, unde PNL si PDL nu-si vor numi nici vicepresedinte, nici viceprimar.

2. Neamt

"Sintem incompatibili cu echipa PSD, deci vom merge cu PD-L", a declarat liderul liberal Dorin Ursarescu. Prin aceasta alianta, cele doua partide vor detine majoritatea in Consiliul judetean si local.

PNL- UDMR, continuitatea de la guvernare

1. Mures

PNL a fost luat sub aripa ocrotitoare a UDMR, impreuna cu care va avea majoritatea in consiliul judetean.

2. Bihor

O alianta intre PNL si UDMR este in pregatire si in Bihor si mai ales in Oradea, unde pactul a fost negociat inca dinainte de alegeri.

PSD-FDGR, alianta facuta la suparare

In Sibiu s-a constituit o alianta cu PSD, asta dupa ce Klaus Johannis s-a suparat pe democrat-liberali care l-au racolat pe Daniel Thellmann, primarul Mediasului, care a candidat pentru PD-L si a si cistigat.

FDGR a incheiat deja un protocol cu PSD, lasind astfel in afara jocurilor din Consiliul judetean si local PD-L.

PSD-PDL, cu voie de la centru

Vilcea

Alianta dintre PSD si PD-L a capatat binecuvintarea lui Mircea Geoana si a fost pusa in practica de Ion Calea, ales presedinte al CJ.

"Este o intelegere batuta in cutie si noi vom sprijini candidatii PDL intrati in turul doi in localitatile unde nu avem candidati", a declarat acesta. Intelegerea vizeaza obtinerea unei majoritati in Consiliul judetean si impartirea functiilor.