Liberalul Bogdan Olteanu sustine ca nu exclude ca PNL sa formeze, dupa alegerile din toamna, o alianta cu PD-L, despre care a spus insa ca nu are program, doctrina si lideri. Crin Antonescu declarase joi la Realitatea TV ca liberalii au doua variante: ori guvernare cu PSD, ori in opozitie. Olteanu a spus la Discutia Saptamanii, emisiune realizata de Dan Tapalaga si difuzata duminica de HotNews.ro si BBC,ca PNL este decis sa mearga pe cont propriu si ca o decizie se va lua dupa ce PSD si PDL isi vor prezenta oferta electorala. Intr-un schimb dur de replici, Valeriu Stoica i-a spus lui Bogdan Olteanu ca “PNL a pierdut posibilitatea de a mai avea vreodata prim-ministru”.

“Pot sa va spun in orice caz, fara a impartasi neaparat viziunea domnului Antonescu despre ce facem dupa alegeri, nestiind ce am obtinut la alegeri, eu cred ca PNL-ul trebuie, in continuare, sa fie onest cu alegatorii sai si onest inseamna sa mergi pe cont propriu”, a declarat Bogdan Olteanu.

Pe de alta parte, Valeriu Stoica a spus ca PNL a pierdut, in urma alegerilor locale, “posibilitatea de a mai avea vreodata prim-ministru”. In opinia sa, liberalii au ratat sansa de a fi un mare partid de dreapta, preferand sa fie un "partid balama". Stoica e de parare ca, daca nu ar fi eliminat grupul Stolojan, PNL ar fi putut avea procentele detinute astazi de PD-L. Stoica le-a mai reprosat liberalilor meninerea la putere cu sprijinul PSD.

In replica, Bogdan Olteanu a spus ca PNL are acum 20% “prin munca cinstita” si a spus ca Valeriu Stoica a lasat PNL-ul la 5% “in urma unui lung sir de combinatii”. “Eu am calific PNL-ul drept partid pivot si nu drept partid-balama, cum domnul Stoica il califica doar dupa ce a plecat din PNL, nu-l califica atunci cand avea 5% sub conducerea dansului”, a mai spus Olteanu.

In schimb, Valeriu Stoica sustine ca PNL a ajuns sa aiba prim-ministru datorita proiectului sau politic. “Acel proiect politic pe care l-am facut a ajuns la finalizare in 2004 si, ca urmare a acelui proiect politic, PNL a avut pentru prima data dupa guvernul Tatarescu prim ministru si pentru ultima data in istoria Romaniei de aici inainte”, a mai spus Stoica.

Pe de alta parte, Viorel Hrebenciuc a spus din nou ca PSD se indreapta cu “pasi marunti dar siguri spre o guvernare cu PNL” si ca, in afara de Mircea Geoana, PSD nu are alt nume pentru functia de prim-ministru.

Olteanu: Basescu il lauda pe Orban pentru ca vrea un lider alternativa in PNL

Rep: De ce-l lauda domnul Traian Basescu pe domnul Orban, domnule Olteanu?

BO: Pentru ca domnul Traian Basescu doreste sa-si faca o guvernare PDL- PNL probabil, in care sa-si creeze un lider alternativ in PNL, care, crede domnia sa, spera domnia sa, incearca domnia sa, sa fie domnul Orban, pe care vrea sa-l aduca alaturi de PDL. Domnul Basescu sigur ca trebuie sa formeze o majoritate daca vrea sa guverneze cu partidul domniei sale, cu PD-ul. Probabil i se pare mai confortabil cu PNL-ul si incearca prin domnul Orban. Eu ii doresc succes.

Rep: Dvs. il laudati pe domnul Orban sau ii veti cere demisia pentru scorul slab din capitala? Demisia de la PNL Bucuresti.

BO: Eu, domnule Tapalaga, nu am nici o functie la Partidul National Liberal, drept care nu pot sa cer demisia nimanui.

Rep: Ce-ati face daca ati avea?

BO: O sa prezint colegilor mei o evaluare, o s-o vedeti si dvs, dupa ce o vad colegii mei si o sa aflati acolo care sunt propunerile mele.

Rep: Dupa alegerile din toamna excludeti PDL, cum a facut-o domnul Crin Antonescu?

Bogdan Olteanu: Numai cetatenii pot exlude PDL, daca se trezesc la realitate si observa ca PDL e un partid fara program, fara doctrina si fara lideri.

Rep: Politic vorbind, excludeti PDL?

BO: Nu, bineinteles.

Rep: Si atunci cum se explica declaratia transanta a domnului Antonescu?

BO: Intrebati-l pe domnul Antonescu cum isi explica declaratiile

Rep: Nu aveti un punct de vedere clar in partid, inca?

BO: Punctul de vedere ni-l formam cand vom vedea si programele electorale ale PSD si PDL. PNL e clar cu ce va veni la toamna, va veni cu continuarea actualei guvernari. N-o sa venim sa spunem ca facem pe dos decat am guvernat in acesti patru ani.