Grupul de la Cluj a pierdut jumatate din electoratul clujean castigat la alegrile din 2004. PSD Cluj a suferit cea mai importanta infrangere la primaria Cluj-Napoca unde candidatul social-democratilor abia a trecut de 6 procente, pe cand Ioan Rus a pierdut primaria in 2004 cu 43% din voturi. Vasile Dancu, seful asa-zisului grup de la Cluj, a explicat esecul PSD prin efectul de Funar. De la Bucuresti, Miron Mitrea a amenintat grupul de la Cluj, inca de la inceputul campaniei, ca va lua masuri in cazul unui esec.

PSD Cluj, condus de Vasile Dancu, a pierdut alegerile locale la diferente mari fata de PDL. Daca in Moldova si in Oltenia, social-democratii lui Mircea Geoana se pot lauda cu procente bune, asa-numitul grup de la Cluj a pierdut jumatate din voturile contabilizate in 2004. Cea mai importanta infrangere este la Primaria Cluj-Napoca, unde candidatul PSD, Remus Lapusan a obtinut 6,3% din voturi. In 2004, Ioan Rus a pierdut primaria in turul II, cu 43% din voturi dupa ce in primul tur a obtinut 40% din voturi fiind cu 7 procente peste Emil Boc.

La Consiliul Local, PSD este in urma maghiarilor

La nivel de consiliu local (Cluj-Napoca) si consiliu judetean, PSD Cluj a reusit la alegerile de duminica sa castige jumatate din scorul obtinut in urma cu patru ani. Dupa scrutinul din 2004, PSD a obtinut noua mandate de consilieri judeteni si a fost foarte aproape de a obtine sefia CJ Cluj. Dupa votul de duminica, grupul de la Cluj are sapte consilieri judeteni, iar Vasile Soporan a obtinut 16% din voturi, fiind clasat pe locul trei dupa Marius Nicoara (PNL), 24,9 % si Alin Tise (PDL) 37,7%. La consiliul local Cluj-Napoca, PSD Cluj a obtinut numai 3 mandate, in timp ce PDL are 16 mandate de consilieri locali (in 2004 avea doar 3!), iar UDMR cinci. In urma cu patru ani PSD avea sase consilieri locali la egalitate cu PNL, PRM si UDMR.

Scorul PSD Cluj in 2004

  • Consiliul Judetean: 24,7 % cu noua mandate de consilier judetean
  • Primaria Cluj-Napoca: Ioan Rus a pierdut primaria cu 43,74 %
  • Consiliul Local Cluj-Napoca: 20,55% cu sase mandate de consilier local

Scorul PSD Cluj in 2008

  • Consiliul Judetean: 16% din voturi, sapte mandate de consilieri judetean. Vasile Soporan a obtinut 16% din voturi
  • Primarie: Remus Lapusan doar 6%
  • Consiliul Local: 11,6% cu 3 mandate de consilier local

Esecul PSD in cursa pentru Primaria Cluj-Napoca, este explicat de catre Vasile Dancu prin candidatura lui Gheorghe Funar, care ar fi speriat simpatizantii PSD. "A fost un efect al candidaturii lui Gheorghe Funar, un efect de spaima. Multe dintre voturile de la celelate partide au migrat catre Emil Boc, de frica de a nu ne intoarce la o perioada pe care am depasit-o. Astfel, voturi care in general nu aveau ce cauta acolo au mers spre Boc”, a declarat Vasile Dancu, invitat la o televiziune locala. In ceea ce priveste scorul slab obinut de PSD la nivel de judet, strategul PSD a explicat ca partidul este in restructurare. "Suntem in proces de schimbare. Oricum social-democratia are o problema in Ardeal, niciodata nu am castigat in orasele mari”, a mai declarat Dancu.

Mitrea: Organizatia de la Cluj are o problema

Miron Mitrea seful de campanie al PSD a prevestit esecul si moartea grupului de la Cluj inca din debutul campaniei elctorale si a amenintat ca Vasile Dancu & co vor fi trasi la raspundere. "Organizatia de Cluj. Pana acum a pierdut. Grupul de la Cluj nu mai exista demult. Organizatia de Cluj are o problema de relationare cu populatia din judetul Cluj si nu va castiga la nivelul la care ma astept eu sa castige. Toti cei care vor pierde vor fi intrebati: de ce ati pierdut. Poate n-au luat masurile cele mai bune, poate n-au pus candidatii cei mai buni, poate n-au avut curaj sa se bage ei in lupta”, declara Mitrea la inceputul campaniei electorale