Biroul permanent al PSD a decis sa-l sustina explicit pe Sorin Oprescu in turul al doilea, indemnind electoratul la un vot "impotriva administratiei Videanu". In PSD exista trei curente de opinie: Iliescu doreste un sprijin pe fata, Nastase pledeaza pentru o sustinere mascata de un " vot impotriva dreptei", iar altii lideri, printre care si Marian Vanghelie, spun ca nu trebuie data nicio indicatie electoratului si ca, in tot cazul, organizatia de Bucuresti nu va face un asemenea gest. Mai exista si un alt curent, minor insa, reprezentat de Neculai Ontanu, care a declarat ca il va sustine pe Vasile Blaga, chiar impotriva unei decizii a partidului.

Dupa sedinta Biroului Permanent, Mircea Geoana a declarat raspicat ca PSD il sprijina pe Sorin Oprescu in turul al doilea.

"PSD il sustine pe Oprescu, fara insa ca aceasta sa reprezinte un pretext pentru Vasile Blaga sa spuna ca Oprescu este un reprezentant exclusiv al stingii", a declarat Geoana.

Liderul PSD a precizat ca recomandarea partidului este ca electoratul "sa vina la vot impotriva administratiei Videanu si sa puna capat faradelegilor pediste. Sprijinul nostru merge catre Oprescu", a completat Geoana.

El a admis ca un "un sprijin prea mare poate dauna".

In partid au existat trei curente de opinie in ce priveste sustinerea pe care PSD o va acorda lui Oprescu.

1. Iliescu- sustinere pe fata

Chiar inaintea sedintei Biroului Permanent, Ion Iliescu a afirmat ca PSD trebuie sa dea un mesaj clar de sustinere a lui Oprescu.

"E firesc ca Biroul Permanent sa dea azi un mesaj de sustinere pentru Sorin Oprescu. Obiectivul este unul singur: blocarea PSD si a lui Basescu", a afirmat Iliescu. Liderul PSD a evitat insa sa raspunda transant daca un sprijin deschis pentru un candidat independent nu- i va afecta imaginea si nici nu a facut aprecieri in ce priveste consecintele politice ale unui asemenea gest.

Pe o pozitie similara se situeaza si coordonatorul campaniei, Miron Mitrea, care a anuntat ca din discutiile avute cu majoritatea membrilor BPN a reiesit ca partidul va anunta ca il sustine pe Oprescu in turul al doilea.

2. Nastase - sprijin masacat

Presedintele Consiliului National, Adrian Nastase, considera insa ca PSD trebuie sa fie grijuliu cu imaginea lui Oprescu, motiv pentru care sustinerea ar putea fi ambalata intr-un vot impotriva dreptei.

"Evident ca sint de acord cu sustinerea lui Sorin Oprescu, dar problema este ca va trebui sa vedem care este cea mai buna strategie pentru a nu-i crea o problema prin declararea fatisa a acestei sustineri", a declarat Adrian Nastase inaintea Biroului Permanent.

"Oprescu a vrut sa se prezinte ca independent, iar acum Vasile Blaga incearca sa-i puna o anumita eticheta legata de sustinerea exclusiva din partea PSD-ului", a spus Nastase.

Liderul PSD pledeaza pentru o strategie generala impotriva dreptei si pentru un mesaj in acest sens.

3. Vanghelie, impotriva

Strategia sustinerii ar putea avea insa o problema de ordin tehnic, datorata pozitiei adverse a organizatiei de Bucuresti, cea care s-a opus, ca urmare a presiunilor facute de Marian Vanghelie, nominalizarii lui Oprescu drept candidat.

Doru Giugulea, unul dintre sefii PSD Bucuresti si scos din cursa de Negoita la sectorul 3, a declarat citat de un cotidian central, ca organizatia va lua o decizie in propriile foruri de conducere.

"Domnul presedinte Vanghelie nu va iesi niciodata sa spuna public ca noi il sustinem pe Oprescu", a spus Giugulea.

Acesta l-a pus la colt pe Mitrea, atragind atentia ca nu este membru al filialei Bucuresti si nu are dreptul "sa vorbeasca in numele nostru".

Giugulea i-a atacat pe Iliescu si Nastase. "In ce ii priveste pe Ion Iliescu si Adrian Nastase, dupa cum s-au comportat cu organizatia noastra, nu au dreptul sa ia decizii pentru Bucuresti".

4. Ontanu merge cu Blaga

O pozitie aparte o are primarul ales din primul tur al sectorului 2, Neculai Ontanu. Acesta a declarat ca il va sustine pe Vasile Blaga, chiar daca partidul va lua o decizie favorabila lui Oprescu.

Motivele avansate de Ontanu se leaga de "continuitatea proiectelor lui Videanu". " Eu am lucrat bine cu Adriean Videanu, am facut echipa buna cu el si am inceput proiecte care trebuie continuate. Stiu ca la partid s-au facut anumite aranjamente, dar eu o sa-l sprijin pe Blaga", a declarat Ontanu.