Cazul Stefanesti, unde proiectele imobiliare de milioane de euro au incins batalia electorala, pare sa fie expresia zgomotoasa a unui fenomen mai raspandit: interesul crescut pentru satele si comunele din apropierea marilor orase cu potential economic. De pilda, si la Cluj, batalia pentru localitatile din apropierea orasului a fost mai animata decat acum patru ani, cand partidele nu puneau mare pret pe primariile din Floresti, Chinteni, Baciu, Apahida sau Jucu, localitatea unde a investit Nokia. Au lipsit doar busculadele de la Stefanesti, in rest au avut de toate.

Mobilizarea electorala a depasit la sate cu 20% prezenta la vot in orase, iar participari record s-au inregistrat acolo unde mizele economie au crescut semnificativ in ultimii ani. De pilda, in localitatile din jurul Clujului (Jucu, Floresti, Apahida), prezenta la vot a fost de 60-70%, mai mult cu 30/40% decit in Cluj/Napoca, unde abia trece de 30%.

“Parca i-a apucat zahaiala”

La Jucu, situat la aproape 20 de km de Cluj, batalia se duce intre actualul primar, Dorel Pojar (PD-L) si un contracandidat care ii este ruda. Liberalii s-au batut aprig pentru primaria Jucu. Fostul presedinte al Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara (PNL) le-a amintit localnicilor ca el a adus investitia Nokia. Spectacolele si materialele promotionale au fost mai multe ca niciodata. Un cetatean din zona spunea ca, mai intii, au aparut liberalii cu galeti pe care scria PNL si omul a primit cadoul, apoi au venit si democratii lui Boc care au adus cani.

“Anul asta parca i-a apucat zahaiala, asa umblau pe aici. Cind nu te asteptai te trezeai cu ei la poarta. Ba ca sa-ti spuna ce prost e ala de amu’, ba sa-ti spuna ca al lor e mai bun. Eu daca am luat galeata, am luat si cana, ca mi-o folosi la ceva”, spune domnul Lucian.

Spatiul cu miza industriala de la Jucu se întinde pina în comuna Bontida. La Jucu a fost construit Parcul tehnologic Tetarom III, fabrica Nokia si se poarta negocieri cu citeva fabrici de masini din Europa. Cea mai mare suprafata de teren, plasata in apropierea fabricii Nokia, o detin clujenii Calin si Octavian Buzoianu care au in concesiune 1000 de hectare.

Explozie imobiliara

La Apahida, o comuna la iesirea din Cluj spre Est, democrat-liberalii l-au aruncat in lupta electorala pe fratele comandantului Politiei Cluj, Calin Pacuraru. Acesta l-a infruntat pe „matusalemicul” Ionel Farcas (PNL), care este in fruntea comunei de peste trei decenii.

Apahida tinde sa devina un cartier al Clujului. Aici se ridica mai multe cartiere rezidentiale, este nod feroviar si localitate depinde dezvoltarea aeroportului. O locuinta in Apahida a costa cam cit un apartament in Cluj.

In ultimii ani, din punct de vedere imobiliar, zona Clujului a ajuns una dintre cele mai scumpe din tara. Datorita investitiilor industriale cu capital strain, dar si din cauza reliefului ca o galeata al orasului, Clujul a explodat imobiliar dincolo de granitele lui, revarsind banii si goana dupa terenuri pe dealurile din jur. Floresti, Chinteni, Baciu, Apahida sau Jucu sint doar citeva localitati unde terenurile si constructiile au generat competitii teribile pe piata, dar si cresterea mizei electorale in aceasta campanie.

De ce s-au batut pe voturile taranilor

Daca in 2004 nu a contat prea mult cine iese primar in Chinteni sau la Jucu, anul acesta partidele s-au mobilizat teribil, au cheltuirt bani seriosi si stau astazi cu ochii pe estimari, teribil de interesati.

Pentru ca, in mandatul care urmeaza, se va introduce apa, gaz, se vor moderniza drumuri, se vor dezvolta parcuri industriale.Vor fi bani europeni si bani guvernamentali. Toate investitiile depind in primul rind de primar si abia apoi de presedintele de la judet. Licitatiile se vor face la nivel de comuna, la fel va fi si cu receptia lucrarilor sau cu proiectele pentru fondurile europene.

Interesul major al partidelor cu ambitii de guvernare este ca in comunele din jurul marilor orase sa aiba primarii lor pentru ca zonele metropolitane sa se creeze pe structuri convenabile lor. Oamenii de campanie ai PD-L au batut comunele cu piciorul, iar acolo unde nu aveau primarul lor au mers “cam de trei ori la fiecare casa”. Emil Boc i-a insotit pe candidati la adunarile populare, iar unul dintre fostii ministri si candidatul la judet, au fost la fiecare casa.

“La anul se baga apa”

Clujul, de exemplu, este nevoit sa se extinda cu unele investitii in afara orasului, iar actualul presedinte, liberalul Marius Nicoara, a anuntat deja o intelegere cu primarita social-democrata din Chinteni pentru teren pe care sa faca rampa de gunoi si eventual, un alt aeroport. Candidata PSD, Lucia Suciu, a fost deosebit de dura in aceasta campanie. A fost pentru prima data cind a venit sa o sustina chiar presedintele partidului, Mircea Geoana. Primarita a tinut conferinte de presa la Cluj-Napoca, unde l-a denuntat pe contracandidatul lui Nicoara, Alin Tise (PD-L) ca ar fi cumparat electoratul cu cadouri. Democrat/liberalii s-au plins ca in comuna respectiva le erau frecvent rupte afisele iar propagandistii lor amenintati de sotul politist al primaritei.

Lucica Suciu si-a facut un imn propriu pentru aceasta campanie, un cintec de lauda in care se pomenesc realizarile ei si promisiunea ca “la anul se va baga apa”. Comuna Chinteni se afla situata la doar 10 km de Cluj si este considerata zona vitala pentru investitii imobiliare. Aici s-au proiectat cartiere rezidentiale dupa modelul celor din Milano, in care se vor investi 18 milioane de euro. Pretul la terenuri a ajuns sar de 100 de euro mp, iar in anii trecuti era de maxim 20 euro mp.

Comuna devine cartier

O alta comuna unde toate partidele importante s-au implicat in campanie mai mult decit oricind, este comuna Floresti, in imediata vecinatate a nmunicipiului, pe drumul spre Oradea. Aici constructiile de locuinte au explodat pur si simplu. Anul trecut s-au eliberat aproximativ 580 de autorizatii de construire, iar anul acesta - pina in luna aprilie - 300, majoritatea blocuri. In Floresti, canalizarea este o problema pentru ca nu a fost proiectata la capacitatea solicitata acum, dar si drumurile si strazile trebuie modernizate.

In aceasta comuna, candidatul PD-L si actualul primar, Ioachim Vancea a tras tare, la fel si partidul. Aici s-au plantat panouri, afise, s-au dat concerte de muzica populara, iar Emil Boc, impreuna cu candidatul la judet, au fost sa-l sustina pe Vancea la lansare, dar si la spectacole in timpul campaniei.Victor Pop, candidatul PSD la Primarie, a sustinut in campanie ca acolo e un „paradis imobiliar” si ca nu vrea ca Florestiul sa ajunga „o anexa a Clujului” sugerind ca primarul PD ar pune comuna la picioarele primarului Emil Boc.

Nota: Rezultatele alegerilor din localitatile din jurul Clujului sunt in curs de centralizare.