Presa internationala a stat cu ochii pe desfasurarea alegerilor locale in Romania, primul scrutin dupa aderarea tarii la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. Concluziile dupa votul de duminica consemnate de publicatiile internationale sunt participarea scazuta de la vot si lupta stransa pentru primaria Capitalei intre un candidat sustinut de presedintele tarii si unul independent.

International Herald Tribune scrie ca alegerile locale de duminca au fost un test pentru cele generale care vor avea loc in toamna. Totodata, scrutinul, primul dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a fost important pentru ca primarii alesi si consilerii locali vor avea acces la fondurile europene.

Totusi, participarea a fost scazuta, doar 49,38% dintre 18,3 milioane de cetateni cu drept de vot prezentandu-se la urne.

Rezultatele votului de duminica vor fi un indicator pentru ceea ce s-ar putea intampla la alegerile parlamentare din toamna. Este de asteptat ca trei partide sa castige cele mai multe posturi in administratia locala : PD-L, sustinut de preseditele tarii Traian Basescu, PNL- partid aflat la guvernare si Partidul Social Democrat al fostului presedinte Ion Iliescu, mai scrie publicatia.

Candidatul de dreapta la primaria Bucurestiului, Vasile Blaga, s-a clasat in frunte, dupa primul tur de scrutin al alegerilor municipale de duminica din Romania, urmat foarte aproape de un candidat independent, noteaza AFP.

Blaga, candidatul PD-L si fost ministru de Interne, un apropiat al presedintelui Traian Basescu, il va infrunta in al doilea tur de scutin din 15 iunie pe independentul Sorin Oprescu, un medic in varsta de 57 de ani.

Scrutinul s-a remarcat printr-o participare slaba, de sub 50% mai scrie sursa citata.

Agentia bulgara Focus scrie despre prezenta scazuta la vot, dar si despre incidentele la Galati si Ilfov.