Asociatia Pro Democratia sustine ca exista suspiciuni de voturi cumparate la actualele alegeri locale, iar pretul unui vot ar fi ajuns chiar la suma de 800-1.000 de euro, mai ales in zonele in care exista interese economice mari, a declarat presedintele executiv al organizatiei, Anamaria Mosneagu, intr-o editie speciala a emisiunii "Discutia Saptamanii", realizata de Dan Tapalaga si difuzata de BBC si HotNews.ro.

  • Invitatii emisiunii, fostul director al BBC Romania, Cristian Mititelu, si Ioana Lupea, editorialist la Evenimentul Zilei, au vorbit si despre faptul ca partidele politice s-au concentrat, in campania electorala, pe zonele rurale, unde oamenii merg in numar mai mare la vot si explica prezenta scazuta la nivel urban prin faptul ca oamenii sunt deziluzionati de partide si de oferta politica.

D.T: Cum iti explici prezenta scazuta in mediul urban?

I.L.: Prezenta in mediul urban este foarte scazuta si asa cum arata evaluarile sociologilor, ea nu va creste dupa ora 16 in mod semnificativ, cum s-a intamplat de exemplu in 2004 si chiar si in 2000. Cred ca, in buna masura, prezenta scazuta la vot in mediul urban se datoreaza unui "vot de protest". Cred ca multi dintre alegatorii care in anii precedenti au venit la vot au renuntat sa mai vina nefiind convinsi de candidati.

D.T:Pana la ora 14, prezenta a fost de 23% la nivelul intregii tari. Cum explicati aceasta cifra?

C.M.: Oamenii de la sat gandesc in felul urmator: daca toti voteaza, trebuie sa votam. La oras este altceva, poate ca prezenta scazuta arata cat de deziluzionati sunt oamenii de oferta politica si de partidele noastre. Problema partidelor noastre este ca ele nu au E si vina faptului ca o identitate politica, exista o migratie politica, oameni care se duc de la un partid la altul. Cu asemenea schimbari nu se poate spune ca exista o consecventa a unui partid. In consecinta, electoratul e deceptionat si de aceea nu se prezinta la vot.

D.T.:Rata de participare va depasi procentul de 50% pana la orele 21?

I.L.: Cred ca se va situa intre 40-50%, iar in marile orase participarea va fi in jur de 30%, ceea ce confirma ce spunea si domnul Cristian Mititelu. Iata, un absenteism al alegatorului informat.

C.M.: Poate cu un efort de mobilizare se va atinge sau depasi 50%. Fenomenul de absenteism trebuie totusi luat in seama.

D.T.:La tara si in orasele mici pare sa fie o mobilizare mai buna decat in alti ani. A devenit mai interesant pentru partide, pare sa fie o mobilizare mai mare a partidelor in mediul rural?

I.L.: Cred ca intr-adevar in mediul rural mobilizarea a fost mai mare, in primul rand mobilizarea partidelor politice. Am asistat practic la fenomene neobisnuite. E vorba de tensiuni electorale care au atins cote nebanuite in mediul rural. Cred ca mizele sunt doua: este o miza politica si una economica. Partidele isi fac campania electorala in primul rand pentru alegatorii care vor veni la vot. Ori prezenta la vot in mediul rural este mare in mod constant in Romania, ceea ce ne poate spune ca partidele s-au concentrat pe mediul rural, au investit resurse in mediul rural si au investit, dincolo de bani, foarte mult: mesaje politice, programe si asa mai departe.

C.M.:Alegatorul din mediul rural este mai disciplinat si se duce la vot pentru ca se teme ca in cazul in care nu se va duce va fi aratat cu degetul. La sat, primarul are mult mai multa putere decat are un primar intr-un oras mare, nu mai vorbesc de un presedinte de Consiliul Judetean ales acum prin vot uninominal, care are o putere mai mare.

  • Invitatii emisiunii "Discutia Saptamanii au vorbit si despre cazul Stefanesti, unde s-au inregistrat incidente pe tot parcursul zilei si sute de oameni s-au imbulzit sa voteze. Invitatii emisiunii au cazut de acord ca este vorba atat despre o picanterie electorala, cat si despre o tendinta clara: aceea ca judetele limitrofe Bucurestiului, unde exista o capacitate de dezvoltare mare, au fost fruntase la prezenta la vot. In aceste zone, miza economica foarte mare i-a mobilizat pe candidati, iar candidatii au mobilizat electoratul asa cum s-a putut, uneori chiar cu bani.

D.T.:Este cazul Stefanesti simptomatic pentru mizele imobiliare crescande in aceasta campanie electorala? La Stefanesti sunt proiecte rezidentiale de milioane de euro, pe acolo va trece viitoarea autostrada, sau Stefanestiul este un caz izolat, e doar picanterie electorala si nimic mai mult?

I.L.: Cred ca sunt amandoua. Este si o picanterie electorala, evident, pentru ca ceea ce s-a intamplat la Stefanesti a reprezentat stirea zilei, din punctul de vedere al presei. Dar Stefanestiul intra intr-o tendinta. Daca ne uitam pe prezenta la vot, vom constata ca judetele limitrofe Bucurestiului sunt fruntase la prezenta. Acelea care au deci o capacitate de dezvoltare mare si de asemenea un potential in afaceri imobiliare in crestere: Ilfov, Giurgiu si Dambovita.

D.T.: Ce putem intelege?

I.L.: Putem intelege ca miza economica a mobilizat candidatii si partidele, iar candidatii si partidele si-au mobilizat alegatorii asa cum au stiut, inclusiv cu bani, putem banui, in ceea ce priveste situatia de la Stefanesti.

D.T.:Acolo unde mizele economice sunt mari si interesul candidatilor sa scoata alegatorii la vot a fost mai mare?

C.M.: Cred ca in aceste zone limitrofe ale Bucurestiului, interesele economice sunt de asa natura incat toata lumea vrea sa mobilizeze alegatorii. Pe de alta parte, cred ca alegatorii nostri din campie sunt oameni ceva mai usor de mobilizat pentru a merge la vot decat cei de la poalele dealurilor sau muntenii.

  • Presedintele executiv al Asociatiei Pro Democratia, Anamaria Mosneagu, sustine ca exista suspiciuni de voturi cumparate la actualele alegeri locale, iar pretul unui vot ar fi ajuns chiar la suma de 800-1.000 de euro, mai ales in zonele in care exista interese economice mari, spre exemplu comuna Stefanesti.

D.T.:Vorbim despre acuzatiile de fraude electorale, de voturi cumparate cu bani, lansate de organizatii nonguvernamentale, cu observatia ca acuzatiile si suspiciunile de voturi cumparate cu bani par sa se fi inmultit. Suntem in direct prin telefon cu Anamaria Mosneagu, director executiv Pro Democratia.

A.M.: Intr-adevar, din informatiile noastre, exista foarte multe suspiciuni ca au fost cumparate aceste voturi si ceea ce se petrece in 2008 era deja semnalat inca din 2004. Dar avand in vedere cresterea economica din anumite zone ale tarii, acest lucru s-a accentuat in aceste momente. In zona Ilfov, si noi avem informatii inca dinainte despre zona Stefanesti, o zona destul de importanta din punct de vedere economic si avand in vedere problemele pe care le-am avut noi acolo si in 2004, un vot era tranzactionat cam cu 800-1.000 de euro. Avand in vedere ce interese economice sunt in zona respectiva si ce se poate castiga, pretul nu mai pare atat de mare.

D.T.:Am vazut intr-un comunicat Pro Democratia ca ati reclamat si o noua metoda de furt electoral, e vorba de asa-numita metoda "Camasa Albastra". Cum se procedeaza in acest caz?

A.M.:Este o metoda pe care noi am intalnit-o si in 2004 si pe care am semnalat-o la fiecare dintre alegeri. Este conectata oarecum cu metoda "Suveica", alegatorul trebuie sa dovedeasca ca a votat cu partidul care ii da banii apoi. Persoana care il insoteste in cabina de vot, pentru ca alegatorul declara ca nu poate vota singur, se asigura ca cetateanul a votat asa cum trebuie si se asigura ca banii sunt "corect castigati".

  • Numarul si gravitatea fraudelor electorale nu au crescut fata de 2004, insa sunt mai vizibile dacat in anii trecuti.

D.T.:In acest an suspiciunile si acuzatiile de frauda electorala sunt mai numeroase decat in 2004 sau sunt tot pe acolo?

I.L.:Schimbarea majora este faptul ca metodele de fraudare s-au perfectionat comparativ cu 2004. Cazul Stefanesti este elocvent. Ar putea fi o forma de manipulare astfel incat sa nu mai voteze decat oamenii aceia care au tranzactionat voturile lor, iar ceilalti cetateni care ar fi venit la vot sa fie oarecum dezamagiti si sa nu mai mearga sa isi exprime parerea.

D.T.:Problema furtului electoral, acuzatiile de frauda electorala vor fi mai vizibile decat in anii trecuti?

I.L.: Da, desi nu cred ca numarul fraudelor a crescut si de asemenea nu cred ca gravitatea fraudelor electorale este sporita.

  • Votul uninominal ar putea spori puterea "baronilor locali".

D.T.: Va fi un vot politic sau ne putem astepta la surprize? Introducerea votului uninominal va complica sau va simplifica?

C.M.: Cred ca va complica, cu toate ca ar fi trebuit sa simplifice. Partidele au facut foarte repede aranjamente intre ele. Avem situatii in care un partid nu prezinta un candidat sau nu prezinta un candidat cu sanse la presedintia Consiliului Judetean, cu conditia ca candidatul sau la primaria capitalei de judet sa nu fie contestat de partidele rivale. In acest fel se fac aranjamente intre partide care in mod normal nu ar trebui sa impartaseasca aceleasi puncte de vedere.

I.L.: Va complica, si nu numai in judete. Faptul ca presedintii CJ se aleg prin vot direct va spori poterea acestora si a organizatiilor locale in raport cu centrul. Practic, votul uninominal pentru CJ va duce probabil la situatia in care organizatiile locale sa impuna si chiar sa dicteze centrului numele candidatilor la alegerile pentru Parlament.

  • Cum influenteaza rezultatul alegerilor faptul ca romanii plecati la munca in strainatate nu voteaza.

D.T.: Multi romani nu voteaza din cauza ca sunt plecati la munca in strainatate. Credeti ca influenteaza in vreun fel rezultatul alegerilor?

I.L.: Nu avem o statistica pe judete, dar cu siguranta este foarte posibil ca votul sa fie influentat de migratia fortei de munca. Va dau un exemplu: in judetul Cluj, unde migratia fortei de munca se manifesta in special in randul populatiei majoritare, presedintia CJ ar putea fi castigata de un candidat al unei minoritati.

D.T.:Cei care au plecat la munca in strainatate de regula sunt oameni activi, sunt oameni care voteaza cu dreapta, in niciun caz nu ar opta pentru stanga. La nivel de tara acest lucru influenteaza in vreun fel?

C.M.: Eu cred ca influenteaza si este un lucru nefast, pentru ca oamenii acestia care pleaca, sa luam exemplu satele Moldovei, de obicei sunt oamenii cei mai rasariti, cei mai intreprinzatori, oameni care au o gandire independenta, ori tocmai ei pleaca, si raman cei mai obedienti, cei care depind mai mult de primari si de autoritatile locale pentru supravietuirea lor si asta nu e un lucru bun. Faptul ca nu avem un sistem de vot prin corespondenta bine pus la punct pentru ca romanii din strainatate sa poata vota reprezinta un handicap pentru viitorul Romaniei.