La fel ca in Romania, si in Ungaria sau Bulgaria alegerile locale au fost dominate de teme economice, dar in conjuncturi politice diferite. Cum s-au desfasurat campaniile electorale in tarile vecine? Vladimir Bereanu, corespondentul BBC la Sofia, János Moszkovics, ziarist la postul public mahiar de radio si Alison Mutler, corespondenta Associated Press la Bucuresti au analizat, la Discutia Saptamanii, realizata de Dan Tapalaga si difuzata duminica de HotNews.ro si BBC, alegerile locale din cele trei tari din Europa Centrala si de Est.

  • La alegerile locale din Ungaria, desfasurate in octombrie 2006, rata de participare a fost de 53%
  • La alegerile locale din Bulgaria, desfasurate in octombrie 2007, rata de participare a fost tot de 53%. “Rata reala a fost de vreo 56-57%, deoarece listele de alegatori erau vechi si asta inseamna ca foarte multi din acesti alegatori sau au decedat, sau erau in strainatate. Deci, realmente, au participat probabil vreo 56%” explica Vladimir Bereanu, corespondent BBC la Sofia. 

Doua teme vedeta in 2004, anticoruptia si colaborarea cu securitatea, au disparut in campania electorala din 2008 din Romania. Alison Mutler, corespondenta AP, crede ca partidele au considerat “uzate” cele doua tema. “Oamenii s-au obisnuit sa vada preoti colaboratori, politicieni”, spune corespondenta AP. Pe de alta parte, crede Mutler, “in Romania nu se mai poate spune ca un guvern sau altul este legat de coruptie si ceilalti sunt niste ingeri imaculati”.

Ungaria 2006 – alegeri locale sub semnul minciunii

  • János Moszkovics, ziarist la postul public maghiar de de radio: “A fost o campanie destul de agresiva, destul de apriga dat fiindca ca marea si singura tema a campaniei electorale a fost discursul din mai al premierului, tinut imediat dupa alegeri in fata parlamentarilor socialisti, dupa alegerile parlamentare din mai 2006. Discursul premierului in care a recunoscut ca au mintit in privinta rezultatelor economice si bugetare, ca de fapt economia nu duduie, ci bugetul se afla in prag de prabusire, cu un deficit record de circa 9%.”
  • "Coruptia nu a fost o tema, si nici la alegerile anterioare. Tema ‘securismului’ a aparut in 2004 cand s-a adeverit ca fostul premier Medgyessy a lucrat ca ofiter de anti-spionaj si dupa aceea si-a si dat demisia. Dar marea tema a fost acest discurs si minciuna premierului. Deci a fost o tema economica tema de campanie.”

Bulgaria 2007 – alegeri locale sub semnul coruptiei

  • Vladimir Bereanu, corespondent BBC la Sofia: “Tema coruptiei a fost foarte actuala, dar in Bulgaria aceasta tema este foarte serioasa si asta inseamna ca tema exista tot timpul, deoarece in Bulgaria se traieste cu aceasta coruptie zi de zi. E vorba de o coruptie putin mai diferita decat in Romania; coruptia este raspandita la nivele foarte joase
  • "Daca vorbim de Securitate, problema a fost pusa de oamenii politici, iar populatia nu s-a interesat de ea. Tema aceasta este foarte serioasa in Bulgaria deoarece legea care deschide dosarele acestea e numai de un an si ceva, asta s-a facut foarte tarziu. Dar in Bulgaria, pur si simplu oamenii nu se mai intereseaza

Cum se cumpara voturile la vecini

  • Vladimir Bereanu: “Tema principala care a facut si aceste alegeri extrem de interesante a fost cumpararea voturilor. Exemplul excelent este orasul Pernik, un oras cu vreo 80 000 de locuitori, langa Sofia, unde dupa descoperirile si dupa ce cu camera ascunsa s-a demonstrat ca unul din candidati a cumparat voturi, de fapt a cheltuit vreo 2 milioane si jumatate de euro pentru postul de primar, la al doilea tur, populatia Pernik-ului a votat impotriva  acestui candidat si a castigat un candidat care probabil ca nu avea sanse sa castige, dar a castigat deoarece populatia a votat impotriva celuilalt candidat si la al doilea …E vorba de cumpararea voturilor direct cu bani. E vorba de ‘vino, iti dau 10 eur daca votezi pentru candidatul meu’. Asta s-a vazut in emsiuni de televiziuune filmate cu camera ascunsa."
  • János Moszkovics: “Se soptea ca se cumpara voturi, dar nu s-a adeverit, nu au avut dovezi. Se spunea ca se da banul daca vii si fotografiezi cu telefonul mobil ca ai votat da pentru partidul respectiv. A fost si aici la moda, nu asa de dezvoltat ca in Romania, campania asta de corupere sau de cumparare a paturilor sociale mai joase."
  •  VB:In Bulgaria, la turul II, a fost interzisa intrarea cu telefoane mobile, dar, desigur, aceasta masura este absurda, deoarece tu nu poti sa-l controlezi pe alegator, daca are un telefon in buzunar. Asa ca asta nu este o solutie.
  • JM: "In Ungaria a mai fost la moda coruperea prin daruri, te duci la o comunitate mai saraca si dai conserve, dai de mincare, dai de baut."

Batalia pe banii Europei la Sofia si Budapesta

Marea noutate a acestor alegeri va fi alegerea presedintilor de consilii judetene prin vot uninominal. Agentia France Presse scrie ca asa numitilor baroni locali le va creste influenta pentru ca vor avea un cuvant mai greu de spus in alocarea fondurilor europene. Cum vedeti dvs, evolutia pe viitor a asa numitilor baroni locali?

  • AM: "Istorii exista despre baronii locali. Depinde aici de vigilenta institutiilor precum DNA, procuratura si politie si, in al doilea rand de vigilenta presei. Presa chiar sa ia taurul de coarne si sa spuna pe sleau niste lucruri."
  • VB: “In Bulgaria fondurile europene sunt distribuite totusi de organele centralizate de stat.Toate documentele se pregatesc la nivel local, initiativa este de la primaria locala. De exemplu, asa numita Organizatie de stat a drumurilor, acolo coruptia s-a descoperit si deja se masoara in milioane, si se cerceteaza, si probabil ca or sa intre oameni la inchisoare.”
  • JM: “Aici, la capitolul de capacitate de absorbtie a fondurilor UE, Ungaria este copil model. Estep e primul loc dintre cele 12 state care au aderat dupa 2004 si este pe locul trei dintre toate tarile Uniunii Europene, din cele 27. Ungaria a folosit foarte bine 87% din fondurile alocate si au fost deja si platite.
  • JM: “Exista agentii de plati, sunt vreo sase, pe regiuni, care distribuie banii, dar pe proiecte care sunt inaintate incepand de la consiliile locale, care aici se numesc auto-guvernari. Proiectul ajunge pana la centru, procedeul este totusi centralizat; acum vor sa faca altfel ca aceste regiuni sa devina cum sunt judetele,  dar acesta este un proiect de lege si nu stiu cand se va discuta in Parlament.”
  • VB: "Sistemul bulgaresc este absolut similar cu cel din Ungaria."

Cum arata baronii locali in Bulgaria si Ungaria

  • VB: "Baroni locali in Bulgaria exista cati vreti si acestia, desigur, sunt legati si de crima organizata. Acesti baroni sunt iesiti din crima organizata si din lipsa de legalitate de foarte multi ani, imediat dupa schimbarile democratice. Oligarhi li se spune, baroni locali, sefi de mafie locala, depinde de publicatie si depinde cu cine vorbiti"
  • IM: "In Ungaria, baroni locali nu exista ca in Romania…Baroni locali, grofi locali…nu asa se spune. Sunt cativa despre care se stie ca sunt in mafia politica, fac lobby sau au prietenii lor la centru, dar nu sunt presedinti la auto-guvernari. Cuvantul baron local nu exista …"
  • JM: "Nu coruptii ajung primari, ei raman in spatele celor mari, cei care ajung primari sau sefi de consilii judetene nu sunt ei corupti, trebuie sa fie cineva in spatele lor"

Alegerile locale, test pentru alegerile parlamentare

  • AM: "Nici un partid in Romania nu este foarte puternic, nu este un sistem ca in Anglia, practic cu doua partide. Sa vedem cine mai intra, pentru ca sunt si alte partide care pot sa intre, ceea ce poate sa generee niste surprize neplacute pentru Europa."
  • JM: "In Ungaria  s-a intamplat invers, socialistii au castigat parlamentarele, fiindca alegerile parlamentare au fost inaintea alegerilor locale; s-a adeverit ca au mintit, deci au avut o campanie pe date false, si dupa aceea, la alegerile auto-guvernarilor, alegerile locale,  dreapta aproape ca a ras tot ce se putea in toata Ungaria; au castigat aproape toate municipiile, in afara de doua parca, au castigat toate judetele, in afara de unul."
  • VB:La alegerile locale a aparut o noua forta, un partid de lider. Liderul este Boyko Borisov care este primar al Sofiei si care esta un fel de Rambo. In Bulgaria mai merg conducatori de tipul asta, care intr-adevar a castigat foarte mult, nu chiar a ras, cum a spus colegul din Ungaria, dar a castigat peste 50% din primarii. El a devenit o forta foarte serioasa la alegerile parlamentare care vor fi la anul. Cu aceasta s-a clarificat care este situatia politica in Bulgaria pentru alegerile parlamentare si in momentul de fata situatia este foarte interesanta deoarece socialistii si acest partid, care se considera de dreapta dar nu e prea clar daca e de dreapta, vor fi candidatii principali pentru formarea guvernului".