Pe lista Coalitiei pentru o Guvernare Curata se afla cinci judete in care toti candidatii principalelor partide au pete, potrivit criteriilor de monitorizare folosite. Este vorba de Bacau, Bihor, Galati, Gorj si Olt.

BACAU

1. Ionel Palar (PNL), trasesit si acuzat ca in calitatea sa de director de marketing la SC CET SA Bacau (din august 2006), a inchiriat pentru firma sa privata, Luxor, spatii si terenuri chiar de la CET, pentru care plateste, conform presei locale, o chirie subevaluata.

2. Vasile Nistor (PDL). A avut proces de evacuare cu RAPPS, deoarece a refuzat sa paraseasca locuinta de serviciu dupa ce mandatul i-a expirat.

3. Constantin Avram (PC) este proprietarul firmei Consizo Serv, care a derulat contracte cu primaria Bacau in perioada in care acesta a detinut functii in administratia locala (a fost consilier, prefect si sef de CJ).

4. Dragos Benea (PSD) este acuzat de presa locala ca a schimbat destinatia unui credit de 300.000 de euro din fonduri europene. Creditul era initial destinat pentru informatizarea scolilor, dar presa locala afirma ca Benea i-a schimbat destinatia catre ferma sa pentru cresterea viermilor de matase.

BIHOR

1. Kiss Alexandru, candidatul UDMR si presedintele Consiliului judetean este frecvent prezentat de presa locala ca un om de afaceri beneficiar al pozitiei sale publice, cu mai multe incidente cu justitia in trecutul sau. A fost implicat in doua anchete penale, una pentru contrabanda cu produse electronice prin consignatia sa si alta pentru realizarea de materiale pornografice, alegindu-se cu amenzi administrative care au ramas definitive.

2. Stefan Seremi, candidatul PDL, a fost mentionat in raportul „Coruptia Descentralizata” al Centrului de Resurse Juridice si criticat de presa pentru ca a fost in incompatibilitate (in 2004) si conflict de interese, deoarece in calitatea sa de presedinte al Consiliului judetean era si administrator la complexul Crisana Baile Felix, societate la care Consiliul Judetean detinea participatii.

3. Mihai Bar, candidatul PSD, a fost pe lista neagra in 2004, cind candida pentru primarie. In timpul mandatului sau de presedinte al Consiliului judetean Bihor (1996-2000) i s-au adus acuze ca a facilitat diverse afaceri ale fratilor Micula, proprietarii holdingului European Drinks, inclusiv achizitionarea hotelului Crisana din statiunea Baile Felix de la Consiliul Judetean in conditii avantajoase pentru cei doi oameni de afaceri.

GALATI

1. Marius Gerard Necula, candidatul PDL, a migrat de la PSD pentru a deveni candidat la CJ. In timp ce era prefect de Galati, a avut contracte cu Combinatul Sidex prin firma la care era actionar “Mims” SRL si a vindut tabla si benzen. In firma era asociat cu Platica Vidovici. Presa a relatat ca firmele detinute de Necula si familia sa au beneficiat in perioada guvernarii PSD de numeroase reesalonari ale datoriilor.

2. Victor Paul Dobre, candidatul PNL. Presa a relatat ca din functia de secretar de stat pentru relatia cu prefecturile la MAI, Dobre a beneficiat de o Hotarire de guvern prin care de la Fondul de rezerva bugetara s-a alocat suma de 100.000 USD pentru firme care aveau incheiate contracte de concesiune cu Administratia Zonei Libere Galati. In aceasta situatie se aflau doar firmele sale: Mairon SA si Mervin SRL, in care secretarul de stat Victor Paul Dobre si sotia sa, Xenia Dobre, erau asociati prin SC Codis SA.

Din pozitia de secretar de stat, Victor Paul Dobre a reusit, in urma cu doi ani, sa aloce suma de 100.000 USD, din Fondul de rezerva bugetara, pentru plata redeventei terenului pe care una dintre firmele sale, Mervin SRL, il are inchiriat in Zona Libera Galati.

3. Eugen Durbaca, candidatul PC, este actual presedinte CJ si fost primar. Durbaca a fost activist PCR, a traversat rind pe rind PDSR, ApR, PUNR, ajungind in cele din urma la PC. A avut probleme serioase cu justitia, inclusiv o condamnare la inchisoare in 1992, desi multe plingeri penale la adresa sa nu s-au finalizat. Familia sa a construit un adevarat imperiu de afaceri, care a beneficiat, conform presei locale si centrale, de conditii privilegiate din partea autoritatilor locale, de la concesionari de terenuri la diferite contracte si asocieri avantajoase. In cazul unui teren pentru asociatia Saturn 2005, in care si fiul si cumnata erau implicati, Tribunalul a anulat concesionarea.

GORJ

1. Ilie Morega, cadidatul PNL, a fost trimis de DNA in judecata in dosarul "bani pentru partid", fiind acuzat ca si-a folosit autoritatea si influenta in scopul obtinerii de bani de la diferite institutii publice pentru campania electorala a PNL. Morega mai este cercetat de DNA pentru modul in care a dobindit peste 3 miliarde de lei pentru doua fundatii ale sale. El a trecut de la PCR la FSN, PDSR, APR, PSD, PNL-Campeanu, PRM si iar la PNL.

2. Ionel Mantog, candidatul PDL, a fost trimis in judecata de procurorii DNA in septembrie 2006 in asa numitul dosar al "stramutatilor de lux" sub acuzatia de infractiuni asimilate celor de coruptie. Este vorba de modul in care Mantog si-a construit o vila in cartierul de lux al Targu Jiului din fondurile Companiei Lignitului, la care era director, prin stramutarea unor locuinte taranesti achizitionate pe sume insignifiante de la proprietarii acestora.

3. Ion Calinoiu, candidatul PSD, este actualul presedinte al CJ. A fost unul dintre cei 21 de beneficiari ai afacerii ,,vile pentru stramutatii de lux”. A cumparat in 2003, cu numai 80 de milioane de lei vechi, doua case modeste in satul Stiucani pe un teren pe care Compania Lignitului urma sa deschida un front de lucru. In schimbul lor, Compania i-a construit, ca si celorlalti beneficiari, o vila de citeva miliarde de lei vechi.

4. Nicolae Mischie, candidatul PNG este fostul presedinte al Consiliului judetean Gorj si a fost cercetat pina in prezent in peste 10 dosare penale. Acuzatiile formulate de procurori au variat de la luare de mita, trafic de influenta si abuz in serviciu in perioada in care a condus Consiliul Judetean Gorj, pina la contrabanda cu arme de vinatoare. A fost condamnat de magistratii Tribunalului Gorj, in luna iulie a anului trecut, la patru ani de inchisoare fara suspendare pentru abuz in serviciu si trafic de influenta. Procesul este in faza de recurs la Curtea de Apel Timisoara. Mischie mai are la activ o condamnare de un an inchisoare cu suspendare in dosarul legat de nedeclararea unei arme de vinatoare. Desi are datorii enorme, familia Mischie ramine una dintre cele mai instarite din tot judetul Gorj avind in posesie sapte imobile de locuit in Gorj si Bucuresti, unele dintre ele fiind subiectul scandalurilor retrocedarilor si i-au adus procesele cu DNA.

OLT

1. Marin Ionica, candidatul PDL. A fost presedinte al CJ pentru PSD, s-a inscris in PDL in luna martie 2008. Presa a relatat ca in timp ce era presedintele CJ Olt si membru in Consiliul de Administratie al Agentiei de Dezvoltare Regionala Sud-Vest, SC Galactica la care fiul sau, Mihai Ionica, era actionar a obtinut fonduri PHARE. SC Galactica a fost anchetata de Oficiul pentru Anchetarea Fraudelor pentru modul in care a beneficiat de fonduri Phare cu dobinda subventionata in momentul in care tatal sau era presedintele CJ Olt. Agentia judeteana pentru ocuparea fortei de munca Olt trebuie sa recupereze de la firma lui Mihai Ionica, Galactica, suma de 10.000 ron acordata pentru crearea de locuri de munca, contract neonorat. A fost investigat si pentru nereguli la distribuirea programelor SAPARD.

2. Paul Stanescu, candidatul PSD. Conform presei locale, Paul Stanescu a fost implicat in cazul licitatiei masluite pentru Agroservice SA Corabia, caz care a ajuns in instanta. Licitatia a fost anulata de instanta si citeva firme au facut plingere la DNA.

3. Jenel Copilau, candidatul PNL, este actualul presedinte al CJ. A fost acuzat de presa ca pe lista achizitiilor publice a Consiliului judetean se regasesc firme apropiate lui, printre care si firma Vlad Construct, care i-a ridicat vila din Novaci-Ranca. Firma Vlad Construct a obtinut contracte consistente de la CJ pentru caminul din Spineni -1,5 milioane de euro, pentru renovarea Muzeului Judetean - 10 miliarde de lei. Presa afirma ca in calitatea sa de presedinte al Consiliului judetean a mai acordat contracte din banii publici firmelor unor sefi si colegi de partid sau prieteni. Senatorul Ion Toma, seful sau pe linie de partid, a primit pentru firma controlata de el, Scadt SA, un contract de 88 miliarde de lei vechi, iar firma Padrino SRL detinuta de Mircea Zaveca, prieten cu Jenel Copilau, a obtinut contracte pentru reabilitarea drumurilor din judet. Este traseist, a fost la PRM, la Partidul Popular-Ciontu, la PSD si, finalmente, la PNL. A mai fost acuzat ca in ajun de campanie a impartit bani din fondul de rezerva al Consiliului judetean catre primariile detinute de liberali.

Metodologia folosita:

Criteriile de integitate folosite sunt:

1. Profit necuvenit ca urmare a unui conflict de interese cit timp persoana a detinut functii publice;

2. Persoana aflata in ancheta Departamentului National Antcoruptie;

3. Persoana care se afla deja in al treilea partid politic sau mai mult in urma unor mutari repetate in cautare de avantaje personale, fara ca partidele anterioare sa se fi desfiintat, fuzionat cu cel actual sau sa isi fi schimbat orientarea politica in mod radical fara acordul candidatului;

4. A colaborat ca agent sau informator cu Securitatea;

5. Se afla sau s-a aflat in incompatibilitate cu o functie publica pe care a detinut-o;

6. Este detinatorul unei averi disproportionate fata de sursele sale declarate de venit;

7. Ar intra intr-o forma sau alta sub incidenta proiectului de lege a lustratiei, aprobat deja de o camera parlamentara.