Patru emisiuni analizate de HotNews.ro pe baza informatiilor furnizate de Monitoring Media arata ca lui Sorin Oprescu ii place cel mai mult sa vorbeasca despre el insusi si ca este, astfel, favorizat de formatul dezbaterilor de la Realitatea TV. Recordul de afirmatii despre programul electoral si planurile pentru Bucuresti a fost inregistrat in dezbaterea dintre Blaga si Diaconescu, de la National TV. In primele patru confruntari dintre principalii candidati la primaria Capitalei, blatul denuntat de Traian Basescu se vede cu ochiul liber.

Emisiuni monitorizate

Realitatea zilei - 02 mai 2008 - Sorin Oprescu - Ludovic Orban

Miezul problemei - 07 mai 2008 - Vasile Blaga - Cristian Diaconescu

Realitatea zilei - 08 mai 2008 - Vasile Blaga - Sorin Oprescu

Fabrica - 09 mai 2008 - Cristian Diaconescu - Sorin Oprescu

Cele mai multe referiri la propria persoana ii apartin lui Sorin Oprescu, acesta avand o medie de 21 de afirmatii de acest gen in fiecare din cele trei emisiuni la care a luat parte. Cele mai multe asemenea afirmatii, 28, au fost facute in emisiunea in care a participat impreuna cu Vasile Blaga.

Oprescu este si candidatul care a avut cele mai putine referiri la programul pentru Bucuresti (o medie de o declaratie pe emisiune), reusind performanta ca, in emisiunea cu Diaconescu, sa nu faca nicio referire de acest fel. Fostul membru al PSD a facut si un schimb de laude cu Ludovic Orban, in prima zi a campaniei electorale.

  • Ludovic Orban: Am spus ca am nutrit o simpatie fata de domnul Oprescu in perioada in care i se contesta candidatura, era tarat prin tribunale, prin Curti de Apel, am spus ca avem cel putin doua elemente comune, unul ca suntem slobozi la gura si ca avem independenta in exprimarea pozitiilor si ca niciodata nu ne-am aliniat in turma disciplinati si al doilea ca si eu am trecut prin ce a trecut domnul Oprescu in care am vrut sa candidez la Primaria Capitalei si printr-un simulacru de selectie, practic conducerea Aliantei, in spatele usilor inchise, a desemnat pe altcineva.
  • (...) Razvan Dumitrescu: Dar e reciproca simpatia asta?
  • Sorin Oprescu: Absolut da. Pentru cu totul alte motive, in primul rand pentru felul mioritic de a fi al domnului Orban si va rog s-o luati in sensul constructiv al cuvantului si pentru ca este o personalitate conturata in cadrul unui sistem care hotaraste ceea ce vrea el si daca vreti va spun absolut deschis. (Realitatea TV - Realitatea Zilei, 2 mai 2008 - sursa: Monitoring Media)

De altfel Orban este singurul candidat important pe care Oprescu nu l-a atacat absolut deloc in confruntarea directa. La prima confruntare cu Blaga, Oprescu a facut cinci afirmatii care contineau atac direct la contracandidat. Si Blaga a avut, la randul sau, opt declaratii de atac la adresa lui Sorin Oprescu.

  • Vasile Blaga: ...după care dumneavoastră dacă aveaţi ceva de spus aţi fost viceprimar general al capitalei, aţi fost până când aţi fugit în...
  • Sorin Oprescu: Nu vedeţi că confundaţi domnul...?
  • Vasile Blaga: Nu confund nimic, în perioada iunie 2000-2000 iarnă, până aţi fugit în Parlament aţi fost viceprimar general al capitalei.
  • Sorin Oprescu: Dom'ne, nu am fugit am plecat.
  • Vasile Blaga: Atât aţi iubit Bucureştiul. De ce nu aţi încercat să rezolvaţi problemele atunci, domnule Oprescu?
  • Sorin Oprescu: Pentru că eu nu puteam rămâne să lucrez cu Traian Băsescu, cum aţi fi putut lucra dumneavoastră dacă eraţi în locul meu. Dar eu vreau să vă spun că faceţi o gravă confuzie. (Realitatea TV - Realitatea Zilei - 8 mai 2008 - sursa: Monitoring Media)

Acelasi Oprescu a mai facut trei afirmatii cu tenta de atac in dezbaterea directa cu Cristian Diaconescu.

  • Sorin Oprescu: Domnul Diaconescu are in spate un partid, o conducere de partid, si se aliniaza la tot ceea ce inseamna desemnarea de catre partid a unui reprezentant pe care il vrea partidul respectiv. Domnul Diaconescu in momentul asta are un stapan, eu nu am niciun fel de stapan.
  • (...) Cristian Diaconescu: Asta cu stapanul am mai auzit-o si e ma rog, parte a unei retorici mai generale, dar pana una-alta stapanul este cel care ma voteaza si eu il conving de acest lucru. Sa fie foarte clar, si daca cineva isi imagineaza ca e mai bine sa fii un candidat care, chiar daca vei castiga primaria, nu ai consiliu, nu ai primari, nu ai pe nimeni, si conduci cum spune domnul profesor cu Sala Palatului Bucurestiul, iertati-ma, e retorica populista.
  • Sorin Oprescu: O, ce bine e sa nu ai stapan, domnule Diaconescu. Nici nu stiti ce bine este sa te conduca doar bucurestenii. Ideea este falsa, si va spun si de ce. Aveti 18 ani in spate cand partidele au propus figurile de primari de vitrine. Proiecte formidabile, am gasit si la dumneavoastra...
  • Cristian Diaconescu: Pai nu ati fost primar de vitrina?
  • Sorin Oprescu: Pai nu am fost niciodata, ca tot ei nu m-au lasat. Pai tot ei nu m-au lasat, l-au preferat pe Basescu, era mai bun la vremea aia Basescu pentru PSD, sau PDSR cum era atunci. (Realitatea Zilei - Fabrica - 9 mai 2008 - sursa: Monitoring Media)

Si Diaconescu a atacat cel mai mult in confruntarea directa cu Vasile Blaga, cand a avut patru afirmatii de acest fel. Acestea nu au fost, insa, atacuri directa la contracandidat, ci s-au referit la masuri luate in timpul guvernarii.

  • Vasile Blaga: Municipalitatea prin conlucrare cu sectoarele, pentru ca Guvernul din care ati facut parte a transferat aceasta responsabilitate numai la sectoare.
  • Cristian Diaconescu: Si patru ani dupa aceea a ramas tot acolo, pentru ca au gasit utilitatea.
  • Vasile Blaga: Ce sa faca... ca sa-l lasati pe domnul presedinte Basescu fara responsabilitati ati trecut aproape toate serviciile sociale, invatamantul, spitale, tot la...
  • Cristian Diaconescu: Si dupa aceea au ramas tot acolo, nu s-a intamplat nimic, deci masura a fost buna.
  • Vasile Blaga: Da, vedem cat de buna!
  • Cristian Diaconescu: Iata, alianta a continuat-o cu multa veselie!
  • Vasile Blaga: Nici pe departe, Alianta... eu in momentul in care am incercat sa rezolvam aceste lucruri, cu ajutorul dumneavoastra, al Partidului Social Democrat domnul Orban a spus foarte clar: ramane asa cum ne-am inteles puterea in Bucuresti. (National TV - Miezul Problemei, 7 mai 2008 - sursa: Monitoring Media)

In emisiunea in care au fost prezenti candidatii PD-L si PSD s-au inregistrat si cele mai multe declaratii pe tema programului electoral. Astfel, Blaga a avut 31 de astfel de afirmatii, iar Diaconescu 20.

In ceea ce priveste partidele politice, Blaga si Diaconescu au facut cele mai putine referiri la formatiunile din care provin si la colegii lor. Blaga s-a referit in medie de doua ori pe emisiune la PD-L, iar Diaconescu de trei ori la PSD. In singura emisiune monitorizata cu Ludovic Orban, acesta a luat de cinci ori apararea partidului sau. Sorin Oprescu, desi candidat independent, s-a referit in medie de patru ori pe emisiune la PSD, partidul din care facea parte pana acum o luna.

Nota: Putinele referiri la programe si solutii sunt uneori justificate de formatul emisiunilor, axate de regula pe discutarea problemelor de ordin politic.