Romanii isi vor alege la 1 iunie pentru urmatorii patru ani primarii, consilierii locali si judeteni. Organizarea alegerilor locale din acest an aduce noutati pentru electorat: alegerea prin vot uninominal a presedintilor de Consilii Judetene si candidaturile preotilor la consiliile locale. De asemenea,Guvernul a hotarat ca donatiile pentru partidele politice sa nu mai fie justificate, iar Biroul Electoral Central a emis o hotarare prin care explica clar ce inseamna mita electorala.

Procedura de vot si noutatile la alegerile locale 2008

  • Primul tur al alegerilor locale va fi organizat la 1 iunie, iar al doilea tur de scrutin, doua saptamani mai tarziu, la 15 iunie.
  • Sectiile de votare se vor deschide la ora 7:00 si se vor inchide la ora 21:00.
  • Cetatenii vor vota numai in localitatile de resedinta, la sectia de votare unde sunt inscrisi si asta pentru ca nu vor fi organizate sectii speciale de vot in aeroporturi, gari sau autogari.
  • Noutatea este ca la alegerile locale de anul acesta vor putea candida si vota, pentru prima data, si cetatenii UE cu resedinta in Romania.
  • Vor fi tiparite 4 buletine de vot: pentru candidatii la primarii, pentru membrii Consiliului Local, membrii Consiliului Judetean si candidatii pentru sefia Conisliilor Judetene.
  • Potrivit ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA), la nivel national vor fi organizate 17.000 de sectii de votare. Suma alocata de Guvern pentru organizarea alegerilor este de 66 de milioane de lei, din care 35 de milioane vor fi suportate din bugetele consiliilor locale.
  • Tiparirea buletinelor de vot trebuie efectuata cu cel tarziu zece zile inaintea datei alegerilor, termenul limita fiind de 22 mai. Prefectii de judete sunt cei care trebuie sa se ocupe de tiparirea buletinelor de vot.
  • Cererile pentru anularea alegerilor intr-o circumscriptie electorala se pot face in termen de cel mult 48 de ore de la inchiderea votarii, termen limita 3 iunie 2008, ora 21:00.

Acte normative pentru alegerile locale 2008, aici

Uninominalul pentru presedintii Consiliilor Judetene

  • Presedintii Consiliilor Judetene vor fi alesi pe sistemul uninominal, intr-un singur tur de scrutin. Printr-o hotarare, Guvernul a introdus si o restrictie care interzice candidaturile duble, pentru functia de primar si pentru functia de presedinte de consiliu judetean.
  • A fost introdus un model de buletin de vot pentru alegerea presedintelui consiliului judetean;
  • Sistemul de vot uninominal pentru presedintii consiliilor judetene a fost acceptat de Guvern la presiunile facute de PSD, care a amenintat cu motiune de cenzura in cazul in care el nu va fi aplicat la alegerile locale din iunie. Prin introducerea sistemului de vot uninominal miza creste foarte mult, iar partidele politice isi vor concentra si mobiliza toate fortele pentru castigarea consiliilor judetene.

Hotararile Guvernului privind alegerea presedintiilor de Consilii Judetene, aici

Preotii pot candida pentru posturile de consilieri locali

  • In urma unei decizii luata in luna martie a Sfantului Sinod, preotii vor putea candida ca independenti la alegerile locale pentru functiile de consilieri locali. Preotii care candideaza trebuie sa ceara acordul Episcopului din zona respectiva.
  • La initiativa mitropolitului Bartolomeu Anania, Biserica Ortodoxa Romana hotarase, in urma cu cativa ani, ca nu va mai permite preotilor si ierarhilor sa faca politica.

Partidele politice au dreptul la donatii nejustificate

  • Executivul a aprobat la 1 aprilie o Hotarare de Guvern prin care elimina obligativitatea persoanelor care fac donatii pentru finantarea partidele politice si a campaniilor electorale de a prezenta documente explicative.
  • Potrivit legii finantarii partidelor, donatorul trebuia sa anexeze la formularul de donatie o declaratie de interese, o declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca prin donatia efectuata nu se urmareste directionarea activitatii beneficiarului si documente care fac dovada provenientei bunurilor donate. Guvernul a considerat ca aceste documente „nu sunt necesare verificarii respectarii de catre partide a prevederilor legale”.
  • „In urma constatarilor Departamentului de control al finantarii partidelor politice si campaniilor electorale, din cadrul Autoritatii Electorale Permanente, a rezultat ca aceste documente nu sunt necesare verificarii respectarii de catre partide a prevederilor legale”, se arata in comunicatul emis de Guvern.
  • Vechile prevederi obligau donatorii sa anexeze formularului de donatie o declaratie de interese, o declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca prin donatia efectuata nu se urmareste directionarea activitatii beneficiarului donatiei, precum si documente care fac dovada provenientei bunurilor donate sau o declaratie pe proprie raspundere privind originea acestor bunuri.

BEC sanctioneaza mita electorala

  • Biroul Electoral Central a adoptat o hotarare prin care explica ce pot imparti partidele in campania electorala. Potrivit acestei hotarari, in campania electorala sunt permise urmatoarele materiale de propaganda: afise, pliante, cani, galeti, sepci, tricouri.
  • Potrivit articolului109 din legea 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, “Promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase in timpul campaniei electorale, precum si in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze o anumita lista de candidati ori un anumit candidat pentru functia de primar sau de consilier, precum si primirea acestora de catre alegatori constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani”.

Acte legislative aici

Regulile de campanie pentru presa radio si tv

  • Pentru campania electorala la alegerile locale, radioul public (SRR) va difuza trei buletine de stiri si o emisiune speciala. Astfel, de luni pana vineri, timp de o luna, SRR va difuza aceste buletine de stiri in care toate partidele politice au dreptul sa-si exprime mesajele electorale.
  • CNA a comunicat televiziunilor si radiourilor termenii in care se desfasoara campania electorala, subliniind ca difuzarea de materiale electorale se incheie cu 48 de ore inainte de ziua alegerilor.
  • Potrivit Legii pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, radiodifuzorii trebuie sa pastreze inregistrarile emisiunilor electorale difuzate timp de 30 de zile de la data la care Biroul Electoral Central (BEC) a anuntat rezultatele oficiale ale alegerilor.
  • Legislatia interzice difuzarea publicitatii electorale negative. Daca tema dezbatuta nu are legatura cu campania electorala, pot fi invitati politicieni care nu sunt candidati, dar cu conditia sa nu duca discuta spre reclama electorala.