Presedintele Traian Basescu a declarat intr-un interviu pe care l-a acordat postului public de radio ca Ion Iliescu este "specialist in lovituri de stat". Seful statului a spus ca presedintele de onoare al PSD a negociat anul trecut cu premierul Tariceanu suspendarea sa din functie.

"Domnul Tariceanu a negociat cu PSD, in mod deosebit cu Iliescu, doua lucruri: PNL sa voteze suspendarea presedintelui si sa elimine PD de la guvernare si, in schimb, i-a garantat sustinerea pana la sfarsitul mandatului. A fost unul din obiectivele domnului Iliescu, de altfel, specialist in lovituri de stat. Ca ce s-a intamplat in parlament in 19 aprilie anul trecut, a fost o lovitura de stat cu aspect democratic".

Basescu: CCR a ramas o pavaza de nadejde pentru infractorii parlamentari

Presedintele a mai precizat, referindu-se la decizia Curtii Constitutionale privind necesitatea avizului Parlamentului in cazul anchetarii parlamentarilor, ca CC a ramas o pavaza de nadejde pentru infractorii parlamentari.

El a adaugat ca si Parchetele au gresit "cand au intrat in acest joc", pentru ca presedintele avizase deja dosarele demnitarilor.

Basescu a explicat ca legea fundamentala vorbeste de un aviz al Parlamentului doar in cazul perchezitionarii si arestarii parlamentarilor, CCR inventand o "imunitate artificiala" pentru parlamentari. "In rest, nu e nevoie de nici un aviz al Camerelor", a aratat el, vorbind de inceperea urmaririi penale. "Din pacate, CCR a ramas o pavaza de nadejde pentru infractorii politicieni, pentru infractorii parlamentari". Presedintele s-a corectat ulterior, inlocuind termenul de "infractori" cu "suspectati de a fi infractori".

Basescu: Inceputul campaniei imi da senzatia de blat

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, la RRA, ca inceputul campaniei electorale pentru alegerile locale ii da senzatia de blat, mentionand ca unii candidati se lauda intre ei, fapt ce creeaza impresia ca anumite partide, care sustin ca sunt adversare sunt in stare sa colaboreze.

"In alegerile locale de la noi, daca nu se va intra in competitie reala si se va merge pe un non-combat, caruia eu i-am spus mai inainte, ca la fotbal, un blat, populatia nu va veni la vot. Nu se creeaza acea tensiune care polarizeaza electoratul in jurul unui candidat sau al altuia si este clar ca non-combatul vine ori din intelegeri deja facute, ori din teama candidatilor sa nu-si se reproseze reciproc actiuni, realitati din trecutul lor".

Traian Basescu vrea modificarea Constitutiei

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, la postul public de radio, ca intentioneaza sa solicite unei echipe de specialisti o viziune asupra modificarii Constitutiei. Seful statului a mentionat ca a discutat subiectul modificarii Constitutiei cu consilierii sai si a anuntat ca intentioneaza sa solicite unei echipe de specialisti independenti un punct de vedere asupra acestui subiect. Tema ar urma sa intre in dezbatere publica "poate la sfarsitul acestui an", a precizat seful statului.

Iliescu: Basescu are o obsesie maladiva

In replica, Ion Iliescu a declarat ca presedintele Basescu are o obsesie maladiva: "Am mai avut din pacate o experienta istorica cu un sef de stat care era obsedat de lovituri de stat. Si stim bine cum a terminat. Este vorba de Nicolae Ceausescu. N-as vrea ca domnul Basescu sa intinda coarda pana acolo, sa repete comportamentul acelui sef de stat".

"Ce lovitura de stat? Ce lovituri de stat am dat eu? Revolutia din Romania s-a incadrat intr-un fenomen mai amplu, a fost opera poporului roman. Doar oamenii care nu au nimic in minte pot face astfel de confuzii, intre revolutie si lovitura de stat", a spus Iliescu, mentionand ca o lovitura de stat schimba o figura cu alta, in timp ce in Romania s-a trecut de la un sistem la altul.

"Nu inteleg ce l-a apucat in plina campanie electorala sa iasa cu asemenea declaratii", a continuat presedintele de onoare al PSD. Iliescu a calificat drept aberante declaratiile potrivit carora el ar fi negociat cu premierul Tariceanu suspendarea lui Traian Basescu: "E aberant... m-am vazut de cateva ori cu Tariceanu".