La dosarele lui Adrian Nastase si Miron Mitrea vor avea acces sapte raportori, reprezentanti ai fiecarui partid, care vor face parte dintr-o subcomisie speciala, dar si orice deputat care va face o cerere scrisa "intemeiata". Accesul la dosare se va face sub supraveghere si recomandarea Biroului permanent este ca deputatii " sa nu faca exces de acest drept si sa aiba incredere in subcomisie". Propunerea ca accesul la dosare sa fie limitat la membrii subcomisiei a fost respinsa la vot de Biroul permanent.

Nu Comisia Juridica va putea sa studieze dosarele Nastase si Mitrea, ci o subcomisie formata din sapte raportori. Propunerea ii apartine liderului PC, Sergiu Andon, si a fost insusita de Biroul Permanet.

Scopul subcomisiei, asa cum l-au expus Bogdan Olteanu si Sergiu Andon intr-o conferinta de presa, este "asigurarea obiectivitatii, a confidentialitatii si a unei corecte informari a tuturor grupurilor parlamentare".

Deputatii isi vor putea satisface curiozitatea

Desi la prima vedere, accesul pare a fi limitat doar la membrii subcomisiei, in realitate, orice deputat care are "nedumeriri" sau "curiozitati" fata de documentele din dosar poate face o cerere scrisa " bine intemeiata" pe baza careia va putea sa studieze dosarele " sub supraveghere". Singurii carora le va fi interzis accesul la dosare vor fi insisi invinuitii.

Propunerea ca accesul la dosare sa fie limitat doar la membrii subcomisiei a fost respins la vot in Biroul permanent.

"Recomandarea noastra este ca parlamentarii sa se bazeze pe expertiza comisiei, sa aiba incredere in ea si sa nu abuzeze de dreptul de acces la dosare", au spus pe rind Andon si Olteanu

Si procurorii vor fi audiati

Dupa cum a precizat liderul PC, comisia speciala ii va chema la audieri atit pe cei anchetati, pentru a putea sa-si sustina cauza si, eventual, sa spuna de ce considera ca cercetarea procurorilor este abuziva, cit si un reprezentant al DNA. " Acesta doar ne va indruma in dosar si va aduce contraargumente daca apar anumite sustineri", a spus Andon.

Olteanu a tinut sa accentueze faptul ca "parlamentul se pronunta doar pe indicii, nu stabileste vinovatii sau nevinovatii". Lucrarile comisiei vor fi secrete.

Subcomisie pe sprinceana

Raportorii sint numele grele ale Comisiei juridice, in frunte su Sergiu Andon, Lucian Bolcas- PRM, Marton Arpad- UDMR, Petre Ungureanu- PD-L, Dragos Ujeniuc- PNL, Florin Iordache- PSD si Mircea Grosaru- minoirtati.

Mitrea e si el curios

Miron Mitrea a parasit sedinta Biroului permanent in momentul in care a inceput discutia care il privea, dar a declarat ca i s-ar parea normal ca deputatii sa aiba acces la dosare." Aceste dosare sint confidentiale si pentru mine, dupa trei ani de ancheta. Ar trebui ca macar cei care sint in aceste dosare sa stie despre ce este vorba", a spus Mitrea. " Sint curios sa vad opinia lor dupa ce o sa-l vada", a adaugat el.