Peste 20% din cele 40.000 de semnaturi de sustinere depuse de Sorin Oprescu la Biroul Electoral Municipal Bucuresti au fost colectate de o singura persoana, care a strans in opt zile 7000 de semnaturi. Voluntarul care a reusit acesta performanta a avut la dispozitie doar opt zile. Doctorul Sorin Oprescu sustine ca pentru cele 40.000 de semnaturi a avut o armata de 100 de volunatri. Oficial, la BEM au fost inregistrate doar 65 de persoane care au colectat semnaturi. HotNews.ro a consultat la Biroul Electoral Municipal 71 de dosare cu semnaturi stranse de candidatul independent si a intocmit o lista cu nereguli.

  • Liste intregi de semnaturi au ca semnatari peroane care nu au domiciliul in Bucuresti, fapt care contravine legislatiei
  • Liste intregi sunt completate partial, dar au fost luate la numatoare.
  • La rubricile cetatenie si adresa, unele liste contin date inexacte.

Cele 40 000 semnaturi de sustinere stranse de Sorin Oprescu sunt depuse la Biroul Electoral Municipal in 71 de dosare care contin 65 de declaratii pe proprie raspundere. Altfel spus, 65 de persoane au strans, oficial, semnaturi de sustinere pentru Sorin Oprescu. O singura persoana a strans in nu mai putin de opt zile 7000 de semnaturi.

Cele 7000 de semnaturi, ceea ce reprezinta aproximativ 20% din sustinatorii lui Sorin Oprescu sunt impartite in patru dosare. Acestea au fost inregistrate la BEM dupa cum urmeaza: dosarul nr 25-1425semnaturi, nr 36-1361, nr 30-3295 si nr 60-1109semnaturi. Toate cele patru dosare cu semnaturi apar ca fiind stranse de o singura persoana, cu semnatura indescifrabila.

Dosarul si persoana

Fiecare dosar care contine semnaturi are atasata si o declaratie a celui care a intocmit lista. Acest aspect este reglementat de legea 67/2004 care prevede conditiile in care se strang semnaturile de sustinere. Potrivit reprezentantilor BEM Bucuresti, cei care au semnat declaratiile raspund penal pentru liste pentru ca se considera ca ei, si nu altcineva, au colectat semanturile.

Potrivit reprezentantilor BEM, legea exclude posibilitatea ca listele de semanaturi sa fie colectate de alta pesoana decat cea care a semnat declaratia pe propria raspundere.

Misiune imposibila: o semnatura pe minut timp de 15 ore pe zi

Sorin Oprescu a declarat pentru HotNews.ro ca semnaturile pentru sustinerea sa au fost colectate in Bucuresti in perioada 13.04 – 21.04. In consecinta, persoana care a colectat cele 7000 de semnaturi pentru Sorin Oprescu a avut la dispozitie opt zile. La un calcul simplu rezulta ca in fiecare zi acesta a consemnat nu mai putin de 875 de semnaturi ale bucurestenilor care il vor pe Oprescu ca primar general.

Singura posibilitate ca aceste semnaturi de sustinere sa fi fost colectate este numai daca respectiva persoana a colectat o semnatura pe minut si a lucrat aproape 15 ore pe zi, fara pauza de tigara. Acest fapt pune in discutie valabilitatea a 7000 de semnaturi, adica 20% din cele peste 40 000 de semnaturi de sustinere prezentate de Oprescu.

Numele persoanei care a intocmit si a colectat cele 7000 de semnaturi este indescifrabil de pe declaratia atasata celor patru dosare. Sorin Oprescu sustine ca si-a atentionat staff-ul de campanie ca aceste semnaturi sa fie colectate corect si sa fie insotite de declaratii.

100 de voluntari pentru doctor

Sorin Oprescu a declarat pentru HotNews.ro ca, pentru colectarea semnaturilor de sustinere, a avut la dispozitie 100 de voluntari. “Eu nu stiu exact aceste aspecte, dar cred ca au fost 100 de voluntari. Oamenii s-au oferit sa ma ajute. Cu unii m-am vazut, pe altii nici nu ii stiu”, a declarat Oprescu.

Cat despre persoana care a colectat cele 7000 de semnaturi, Oprescu spune ca lucrurile sunt clare si ca din moment ce justitia a decis, nu mai comenteaza. “Nu mai discut de semnaturi, imi pierd vremea cu asta”, a declarat candidatul independent.

Alte ciudatenii de pe listele lui Oprescu

Reprezentantii BEM au constat o serie de nereguli la analizarea listelor de semnaturi. Cu toate acestea, reprezentantii BEM sustin ca au invalidat doar listele cu semnaturi care au prezentat incalcari foarte grave, precum lipsa datelor din Cartea de Identitate sau Buletin sau lipsa unei adrese clare. Alte nereguli in listele lui Oprescu constatate de HotNews.ro:

  • Pe listele de semnaturi apar si persoane care nu au domiciliul in Bucuresti, ci in comune din judetul Ilfov. Potrivit legii 67/2004, sustinatorii care semneaza listele trebuie sa aiba domiciliul in Bucuresti.
  • Pe liste apar si numele unor persoane insotite de adrese inexacte. Spre exemplu, Ionescu Marian cu adresa Sector 4, fara o strada si un numar de imobil. 
  • La unele liste nu s-a completat rubrica in care se precizeaza cetatenia
  • Unele liste sunt complete pe jumatate, dar la numaratoare au fost inregistrate integral, adica pe o lista cu 25 de pozitii sunt completate doar 10, dar au fost numarate toate cele 25 de pozitii
  • Exista dosare in care, pe unele liste, apar semnaturile altor persoane la rubrica in care se mentioneaza numele celui care a intocmit lista fata de persoana care a semnat declaratia pe proprie raspundere si care raspunde in fata legii. In acest caz, reprezentantii BEM sustin ca au trecut cu vederea aceste inadvertente, daca listele erau intocmite corect.