Campania electorala debuteaza oficial vineri, dar neoficial a inceput deja. Marea noutate fata de alti ani pare sa fie disparitia discursului anti-coruptie, moartea lui subita si fara ceremonii. Toate partidele, fara exceptie, au acceptat candidati cercetati penal. Difera doar numarul lor pe liste: la PSD sunt multi, PD-L numara cativa iar PNL a pus cel putin unul si bun. Emblematic este judetul Gorj. Aici, toti candidatii la Consiliul Judetean sunt cercetati penal.

Candidatul PD-L la sefia Consiliului Judetean Gorj este Ionel Mantog, fost secretar de stat la industrii, cercetat penal pentru abuz in serviciu. Candidatul PSD, Ion Calinoiu, este si el cercetat in asa numitul dosar al “stramutatilor de lux”. Candidatul PNL este nimeni altul decat Dan Ilie Morega, trecut prin mai multe partide si cu dosar la DNA. Dar abonatul procurorilor in Gorj ramane candidatul PNG, Nicolae Mischie, condamnat in doua cauze si cercetat in alte trei.

Liberali cu obraz gros

Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a explicat, la o dezbatere BBC-Hotnews difuzata pe 27 aprilie, de ce liberalii l-au pus pe Morega pe listele lor in ciuda problemelor penale: “Nu asta va face diferenta in rau. Nu e un argument care sa-mi placa, dar atata vreme cat alorlalti nu le-a crapat obazul de rusine, nu stiu daca suntem noi cei care trebuie sa iesim primii in fata sa ne crape obrazul de rusine”.

Nu doar liberalii insa, ci si cei de la PD-L defileaza cu penali in campanie: Gheorghe Falca, la Arad si Mircia Gutau la Valcea. Ambii sunt primari in functie si candideaza pentru inca un mandat. Or, PD-L facuse, la alegerile locale din 2004, un stindard din lupta anticoruptie si anti-baroni locali. Acum insa, i-ar fi aproape imposibil sa repete figura de acum patru ani. Recent, DNA a anuntat ca a inceput urmarirea penala impotriva vicepresedintelui PD-L Cristian Boureanu, candidat la sefia CJ Arges.

PD-L vede penali buni si rai

Prim-vicepresedintele PD-L, Theodor Stolojan, a explicat la o dezbatere HotNews.ro-BBC difuzata pe 13 aprilie, ca partidul le-a acceptat candidatura pentru ca, spre deosebire de cercetatii penali ai altor partide, ai lor n-au aratat ca fug de justitie si ca isi doresc sa ajunga cat mai repede in instanta.

"L-am rugat sa-mi expuna faptele si le-am judecat eu si cred ca nu are probleme in situatia respectiva, iar dansul a dorit sa ajunga in justitie (...) Domnul Falca a cerut sa fie judecat", a explicat Stolojan. Vicepresedintele PD-L a dat exemplul lui Adrian Nastase care, in opinia sa, odata ajuns in instanta face tot posibilul sa evite judecata. Aceasta ar fi, in opinia liderului PD-L, o diferenta importanta intre candidatii lor cu probleme penale si ai altora.

In mod paradoxal, liberalul Olteanu a ajuns sa le ia apararea adversarilor de la PD-L, insa pozitia sa pare o incercare de a le gasi o justificare propriilor candidati-problema. “Si primarul de Arad, si primarul de Ramnicu Valcea, si domnul Morega se bucura de prezumtia de nevinovatie. Cetatenii vor judeca, cetatenii vor vota, cetatenii vor spune daca au incredere sau n-au incredere in Morega, in Falca, in Gutau de la Ramnicu Valcea”, a spus Bogdan Olteanu.

La PSD votul inseamna gratiere

La PSD exista, de departe, cea mai mare concentrare de baroni locali recuperati de partid: Gavril Marza la Suceava, Constantin Contac la Botosani, Marian Oprisan la Vrancea sau Nicusor Constantinescu si Radu Mazare la Constanta, aproape toti cu probleme penale.

Despre ei insa, seful de campanie al PSD, Miron Mitrea a spus, la dezbaterea HotNews.ro-BBC difuzata pe 20 aprilie ca n-au nici o problema cata vreme sunt votati de popor, si ca ei sunt atacati doar de catre adversarii politici din cauza ca aduc voturi: "N-au nici o problema, alta decat cea care este creata in presa. Ei nu au nici o problema. Un om care este votat de popor nu are nici o problema. Un om care nu este votat de popor in politica ala are o problema.” Directorul de campanie al PSD este el insusi cercetat de DNA.

Penalii fata cu uninominalul

Prezenta candidatilor cercetati penal in campania pentru alegerile locale mai ridica o problema. Votul uninominal, introdus la alegerea sefiilor de Consilii Judetene, nu pare sa fi dus la primenirea clasei politice. Calitatea candidatilor n-a crescut. Partidele au preferat personaje cu notorietate, dar cu probleme in locul celor cu un CV corect, dar necunoscuti alegatorilor. Campaniei care incepe oficial vineri ii va lipsi vedeta campaniilor trecute: anticoruptia.