Sorin Oprescu poate candida la Primaria Capitalei. Decizia este definitiva si irevocabila si a fost luata, astazi, de Curtea de Apel Bucuresti, care a respins recursul pensionarei bucurestence Doina Mocanu la decizia de ieri a Tribunalului Bucuresti, anunta televiziunile de stiri. Tribunalul respinsese, ieri, contestatia Doinei Mocanu, care a reclamat faptul ca listele de sustinatori ar contine date ale unor pacienti ai Spitalului Universitar, unde Sorin Oprescu a fost director, iar semnaturile ar fi fost falsificate. Nu a fost, insa, singura voce care a contestat validitatea listei lui Oprescu. Ziarul Cotidianul a scris ca a verificat o pagina din listele cu semnaturi, iar majoritatea celor contactati au sustinut ca datele au fost folosite fara stirea lor.

Cum decizia de ieri a Tribunalului Bucuresti putea fi atacata in termen de 24 de ore la Curtea de Apel Bucuresti, Doina Mocanu a facut recurs.

Avocata Doinei Mocanu a sustinut ieri, la judecarea contestatiei depuse la Tribunalul Bucuresti, ca are indicii potrivit carora listele sustinatorilor pentru candidatura lui Sorin Oprescu nu ar fi fost semnate de persoanele cu acele date de identificare, adica semnaturile ar fi fost falsificate, iar numele si datele acelor persoane ar fi fost folosite fara stirea lor.

Prin urmare, avocata Doinei Mocanu a cerut o expertiza grafologica, proba respinsa de magistratii Ttribunalului Bucuresti. Avocata a adaugat ca listele sustinatorilor lui Sorin Oprescu nu ar fi fost complete, la unele persoane lipsind semnatura sau datele din buletin, potrivit NewsIn.

Avocata Doinei Mocanu a mai sustinut ca instanta a admis in mod gresit candidatura lui Sorin Oprescu, adaugand ca magistratii Curtii de Apel nu aveau dreptul sa ia o decizie in locul Biroului Electoral Municipal, validand candidatura lui Sorin Oprescu.

Avocatii lui Sorin Oprescu au cerut luni respingerea contestatiei formulate de Doina Mocanu ca neintemeiata.

Potrivit legislatiei in vigoare, dupa ce Biroul Electoral Municipal prezinta lista finala de candidati, orice persoana fizica sau juridica poate contesta candidaturile anumitor persoane.

  • Sorin Oprescu: In spatele celor care ma contesta stau adversarii mei politici 

Sorin Oprescu a sustinut luni, la Tribunalul Bucuresti, unde s-a judecat contestatia impotriva candidaturii sale la Primaria Capitalei, ca a respectat toate caile legale si a dat de inteles ca aceia care il contesta ar fi, de fapt, adversari politici, pronuntand chiar numele liderului Partidului Initiativa Nationala, Cozmin Gusa.

"In contestatia facuta de doamna Doina Mocanu sunt preluate din presa o serie intreaga de supozitii ale liderilor politici si doamna a vrut sa se convinga de acest lucru. As vrea sa va spun ca candidatura mea a fost contestata de cetateni care au reluat in nume propriu speculatii si acuzatii facute fara temei in presa de lideri politici si de comentatori, niste oameni poate de buna-credinta, poate doar unelte care au transformat aceste barfe facute cu ura in subiecte de dezbatere la tribunal", a afirmat Sorin Oprescu, citat de NewsIn.

"Eu am respectat toate caile legale, dar toate au o limita. L-am sfatuit pe Cozmin Gusa sa nu mai faca declaratii prin gura altora, sa nu mai gaseasca o serie intreaga de cetateni care sa actioneze pentru el. Gusa nu face decat sa lanseze ditirambe de genul acesta. Cei care ma acuza imi fac de fapt campanie electorala", a mai adaugat Sorin Oprescu.

Oprescu a recunoscut, totusi, intr-o interventie telefonica la Realitatea TV, ca a strans liste cu semnaturi in spital, unde ar fi fost ajutat de medici, dar ca totul s-ar fi facut cu acordul si semnatura pacientilor.

Replica lui Cozmin Gusa la acuzatiile lui Sorin Oprescu nu a intarziat. Liderul PIN a afirmat ca nu il poate considera pe Sorin Oprescu independent in cursa pentru Primaria Capitelei pentru ca acesta ar fi "candidatul lui Ion Iliescu, pe care acesta il va folosi si in lupta interna din PSD".

  • Curtea de Apel a dat unda verde candidaturii lui Oprescu

Vineri seara, Curtea de Apel a admis contestatia lui Sorin Oprescu la decizia Biroului Electoral Municipal de a ii respinge candidatura pe motiv ca nu avea numarul necesar de semnaturi valide, ceea ce insemna ca Sorin Oprescu putea candida ca independent la Primaria Capitalei.

Avocatii lui Sorin Oprescu au prezentat instantei date din ultimul anuar al Institutului National de Statistica, potrivit caruia in Capitala exista 1,5 milioane de romani cu drept de vot, si, in consecinta, cele 35 de mii de semnaturi valide adunate de Sorin Oprescu sunt suficiente pentru ca acesta sa poata candida, fiind necesara semnatura a 2% dintre cetatenii cu drept de vot.

Biroul Electoral Municipal respinsese candidatura lui Sorin Oprescu pentru Primaria Capitalei pe motiv ca foarte multe dintre adeziuni, aproape 5.000, fusesera inscrise doar cu CNP-ul, fara datele din buletin.

Sorin Oprescu a anuntat ca va candida ca independent pentru functia de Primar General al Capitalei dupa ce organizatia de Bucuresti a PSD l-a desemnat pe Cristian Diaconescu ca reprezentant al social-democratilor la Primaria Bucuresti. Oprescu sustinea atunci ca a strans in doar cateva zile 100.000 de semnaturi, adica de trei ori mai mult decat numarul prevazut de lege.