Niciodata nu s-a mai intamplat la in Parlament sa ajunga dosarele integrale ale unor parlamentari pe care procurorii vor sa ii cerceteze penal, a declarat presedintele Camerei Deputatior, Bogdan Olteanu, la emisiunea Discutia saptamanii, realizata de Dan Tapalaga si difuzata de HotNews.ro si BBC. Olteanu a afirmat ca o subcomisie a comisiilor juridice va avea acces doar la parti relevante ale dosarului, dar ca amanunte legate de probe sau declaratii nu vor fi comunitate parlamentarilor. Pana acum au ajuns la Parlament dosarele integrale ale lui Miron Mitrea, Adrian Nastase, Paul Pacuraru si Codrut Seres.

Olteanu spune ca a fost uluit de faptul ca au fost trimise dosarele integrale intocmite de procurori, deoarece in cazurile de pana acum Parlamentul primea doar referate ale procurorilor, de cateva pagini.

  • "Eu i-am cerut doamnei procuror general si am si primit dreptul de a ne pronunta asupra acestei chestiuni. Vreau sa va spun ca e o premiera care si e mine m-a uluit. Camera Deputatilor s-a mai pronuntat pe asemenea cereri ale Parchetului in anii trecuti. Cazul singurului corupt dovedit din Romania, domnul deputat Gabriel Bivolaru. Cazul domnului deputat Bud, undeva prin ’96-2000. Nu s-a trimis niciodata dosarul penal. S-a trimis un referat al procurorului. (...) Nu s-a trimis dosar deloc. M-am interesat la cei care erau parlamentari pe vremea aceea. S-a trimis un referat al procurorului in care se facea o prezentare pe scurt a cauzei, a indiciilor care exista si pe baza carora parlamentul s-a pronuntat."

Presedintele Camerei Deputatilor a afirmat ca Melescanu, pe cand era interimar la Ministerul Justitiei, a cerut dosarele de la Traian Basescu, pentru a avea aceleasi date pe baza carora presedintele avizase urmarirea penala a fostilor si actualilor ministri.

  • "Basescu trebuia sa dea inapoi ce primise. Asta e toata discutia. Si la momentul respectiv Basescu a spus, de altfel, ca nu are dosarul. Acuma sunt doua variante: fie nu i s-a trimis dosarul lui Basescu si s-a trimis la Parlament, ceea ce mi se pare gresit. Pentru ca asa cum presedintele cere urmarirea penala a ministrilor neparlamentari, parlamentul cere urmarirea penala a ministrilor parlamentari, sigur, avand la dispozitie aceleasi documente. Fie Basescu n-a spus adevarul, a avut dosarul si n-a vrut sa-l trimita inapoi. N-am de unde sa stiu acest lucruri, pentru ca eu nu stiu ce documente intra sau ies de la Presedintie."

Olteanu: o sub-comisie va avea acces la o parte a dosarului Mitrea

Olteanu spune ca singurul lucru comunicat de CSM in privinta dosarelor se refera la asigurarea confidentialitatii probelor din dosare, pentru a nu compromite cauzele, astfel ca nici macar parlamentarii din comisiile juridice nu vor avea acces la toate actele.

  • "Impreuna cu Comisia juridica vom crea un mecanism prin care probabil, o sub-comisie a Comisiei juridice va avea acces la o parte a dosarului relevanta. Camera nu se pronunta asupra vinovatiei domnului Mitrea, ci doar asupra faptului ca exista sau nu exista indicii serioase. Ca poate Parchetul sa inceapa o urmarire penala pe baza de probe penale, sau e vorba de o hartuire."

In cazul particular al dosarului ajuns la Camera Deputatilor, cel al lui Miron Mitrea, liberalul spune ca niciun parlamentar nu va avea acces la identitatea unor martori sau la continutul unor inregistrari care vizeaza si pe alte persoane. Olteanu spune ca deputatii din subcomisie vor acea acces doar la la informatiile care ar fi putut fi continute de un referat al procurorilor.

  • "N-au avut acces nici pina acum si eu am inteles ca nici dl Basescu n-a avut acces integral si cu toate acestea a cerut urmarirea penala. N-au mai putin discernamant parlamentarii decat are presedintele Basescu  Pe baza a ceea ce presedintele Basescu ne-a spus ca a avut , adica pe baza a 2-3 foi de hartie daca mi-amintesc eu bine, parlamentarii vor decide asa cum a decis si domnia sa. Nu e nici o tragedie. Repet, acesta este un filtru ca sa nu existe hartuieli."