Diplomatul de cariera Lazar Comanescu a fost propus de premierul Tariceanu pentru functia de ministru al Afacerilor Externe. Presedintele Basescu a semnat la scurt timp decretul de numire. Lazar Comanescu a ocupat pana acum functia de sef al Reprezentantei Romaniei pe langa Uniunea Europeana. Comanescu ii va lua locul lui Adrian Cioroianu, care a demisionat vineri din functie. Noul ministru de Externe este "deosebit de onorat" de propunerea care i-a fost facuta si asteapta definitivarea procedurilor de numire, a declarat pentru HotNews.ro purtatorul de cuvant al reprezentantei Romaniei la UE, Doris Mircea.

Domnul ambasador va fi la dipozitia presei imediat ce etapele procedurale fi definitivate", a mai declarat Doris Mircea.

Cine este Lazar Comanescu?

In varsta de 59 de ani, Lazar Comanescu a fost unul dintre favoritii lui Traian Basescu la aceasta functie. Doctor in relatii internationale, Lazar Comanescu lucreaza in Ministerul Afacerilor Externe din 1972. Are reputatia de a fi "mana de fier", dar este respectat in minister pentru faptul ca a promovat diplomatii de cariera in detrimentul oamenilor adusi pe criterii politice.

Lazar Comanescu s-a nascut la 4 iunie 1949 la Horezu, in judetul Valcea, este casatorit si are o fiica.

A absolvit Facultatea de Comert Exterior din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti in anul 1972, in acelasi an incepand sa lucreze in Ministerul de Externe. El este si absolvent al unui curs de civilizatie si limba franceza contemporana a Universitatii Sorbona.

Lazar Comanescu este doctor in relatii economice internationale, iar in perioada 1995 - 1998 a fost profesor asociat la Academia de Studii Economice. Este de asemenea membru al Consiliului Consultativ stiintific al Institutului European din Romania, membru al Consiliului stiintific al Institutului Roman de Studii Internationale, membru fondator al Forumului Europei Centrale - Varsovia si a fost distins, in anul 2000, cu Ordinul Serviciul Credincios in grad de Mare Ofiter.

Este autor de cursuri si manuale universitare printre care "Economia Mondiala", "Tehnicile tranzactiilor economice internationale" si "Dictionar de relatii economice internationale". S-a remarcat de asemenea si prin materiale publicate in numeroase reviste romanesti si straine.

In 1972, dupa absolvirea facultatii, si-a inceput cariera de diplomat in Ministerul roman de Externe, pana in 1982 activand in Departamentul Organizatii Economice Internationale.

Lazar Comanescu a lucrat pana in 1982 a lucrat la Departamentul Organizatii Economice Internationale. Timp de opt ani, din 1982 pana in 1990, a preferat catedra de relatii economice internationale de la Academia de Studii Economice din Bucuresti.

Dupa Revolutie a revenit in MAE in postul de consilier si din 1993 de ministru-consilier la Misiunea Romaniei pe langa Uniunea Europeana de la Bruxelles. Revine in tara timp de un an, din 1994 pana in 1995, ca director al Directiei Uniunea Europeana. In 1995 este numit director general, consilier al ministrului afacerilor externe iar din 1995 pana in 1998 a fost secretar de stat in MAE.

Lazar Comanescu: Sunt adeptul lucrului bine facut

Lazar Comanescu declara, intr-un interviu acordat agentiei Mediafax, in septembrie 2007, ca este si ramane un diplomat de cariera, adaugand ca a fost un "beneficiar al soartei", fiind implicat in realizarea celor mai importante obiective ale Romaniei in decursul timpului.

"Reprezentanta pe langa Uniunea Europeana este extrem de solicitanta, dar in acelasi timp ofera si extrem de multe satisfactii in plan profesional", a spus ambasadorul Comanescu. "O spun cu mandrie si nu exagerez deloc. Probabil ca am fost un beneficiar al soartei, fiind implicat in toata aceasta perioada in procesele care au condus la realizarea celor mai importante obiective ale Romaniei as spune de-a lungul istoriei, nu numai in ultimii ani", a apreciat Lazar Comanescu, precizand ca se refera la aderarea Romaniei la NATO si UE.

Intrebat, la acea data, ce va face dupa incheierea mandatului sau, Comanescu a raspuns: "Sunt diplomat de cariera si raman diplomat de cariera. Mi-a placut intotdeauna sau, mai degraba spus, sunt adeptul lucrului bine facut. si ca un lucru sa fie bine facut trebuie sa stii sa il faci".

"Sunt multe lucruri pe care le-as fi putut face mai bine si imi propun ca si in continuare sa fac parte dintre aceia care sustin ca diplomatia este una dintre cele mai interesante profesii si nobile in acelasi timp si tin foarte mult la aceasta profesie", a adaugat el.

"Vreau sa stiti ca reprezentantii, ambasadorii sunt numiti de catre sefii statului, iar asta se intampla in orice alta tara, si cel care decide asupra duratei mandatului unui sef de misiune este seful statului. Sigur, exista asa, o cutuma - nu numai la noi, ci si in alte tari - durata unei misiuni intr-un post sau altul este de numarul a patru-cinci ani. Iata, am intrat in al saptelea an de cand sunt reprezentant permanent - intai am fost seful misiunii Romaniei la UE, apoi reprezentant permanent - sunt un functionar public care se supune rigorilor acestui sistem", a spus ambasadorul.