Candidatul PD-L la primaria Capitalei, Vasile Blaga, sustine ca si-a achitat datoria de 215.000 de euro catre Verestoy Attila, unul dintre cei trei proprietari ai imobilului achizitionat in 2007 cu 860.000 de euro. Blaga sustine ca, intre timp, valoarea imobilului s-a dublat: “am castigat un milion de euro”. Candidatul PD-L a explicat, la Discutia Saptamanii, realizata de Dan Tapalaga si difuzata de BBC si HotNews.ro, ca nu a negociat doar cu senatorul UDMR. Blaga spune ca discutiile le-a inceput cu directorul Automobile Bavaria, partenerul BMW in Romania, Michael Schmidt, un alt proprietar al blocului de pe Aleea Modrogan. Pe de alta parte, Blaga a dezvaluit cine sunt cele doua persoane fizice care i-au acordat in iunie 2007 un imprumut in valoare de 11 miliarde de lei vechi, fara dobanda, cu scadenta in 2017: “cei mai buni prieteni ai mei”.

Potrivit declaratiei de avere, Vasile Blaga a platit, in martie 200, un avans de 430.000 de euro pentru cumpararea imobilului situat aproape de sediul PD-L, pe Aleea Modrogan. Blaga sustine ca a scapat intre timp de datoria de 215.000 pe care o avea la senatorul UDMR, Verestoy Attila si ca ultima transa, cate cel de-al treilea proprietar, o va plati pana la sfarsitul anului. Blaga a explicat ca nu Verestoy a intermediat vanzarea, ci alta persoana:

  • “Am un prieten foarte bun, nu e nici un secret, este responsabilul BMW pe Romania, il cunosc de 25 de ani, deci el este unul din proprietari, al doilea este domnul Verestoy si o societate comerciala. Prima data el mi-a si spus de el, el l-a convins pe domnul Verestoy si va rog sa retineti, pre-contractul e semnat din 2006, din primavara. Am apelat pe urma la o firma autorizata de expertiza pentru ca eu asa sunt, domnule Tapalaga, eu nu stiu sa platesc decat pretul corect. Am facut o evaluare si dau pe un apartament 800 si ceva de mii de euro. Nu stiu sa cumpar cu 10 000 apartament in Primaverii, 10 000 de dolari, nu de euro. Daca as sti, n-as fi dat pe apartamentul asta 800 de mii de euro (...) Da, la domnul Verestoy am platit. Il mai am pe prietenul meu”.

Despre Verestoy Attila, pe care Traian Basescu il numise “Hrebenciuc al UDMR”, Vasile Blaga spune ca “are o mare influenta in decizia UDMR, poate cea mai importanta”. Potrivit declaratiei de avere, senatorul PD-L, Vasile Blaga, detine actiuni la opt societati comerciale, intre care BRD, Banca Transilvania, Romextera si Petrolsub S.A. Detine conturi in lei, euro si dolari, doua case in Oradea si un teren de 3 hectare. Blaga sustine ca, pentru a plati avansul de 430 de mii de euro, a vandut actiuni:

  • “Si aici a curs multa cerneala. Dom’le, speculatii pe bursa! Eu nu am facut nicio speculatie pe bursa. Eu am vandut actiuni pe care le am de mai mult de 7 ani. Daca imi calculati averea cu care eu am intrat in Ministerul Administratiei si Internelor si o valorificati, pe cursul bursei, o sa vedeti ca un leu nu e in plus. Si daca cumpar si vand actiuni si platesc impozitul la stat, ce e rau? Dar n-am facut lucrul asta. Actiuni pe care le-am avut ca investitii ale familiei, am considerat ca imi sunt necesare pentru a-mi achizitiona o locuinta.”

Candidatul PD-L afirma ca a iesit in castig si ca, fata de acum un an, preturile in zona s-au dublat:

  • “Acelasi apartament sa stiti ca cineva, un vecin de-al meu, l-a cumparat cu un an inainte la jumatate din banii pe care i-am dat eu. Asa au evoluat preturile in zona respectiva. Si repet inca o data, as fi preferat sa dau mult mai putin pe el. Oricum, acuma e dublu. Vedeti 800 si ceva de mii, 3000 si ceva de euro pe metrul patrat, acum e 7000 in zona respectiva. Deci am castigat un million de euro.”

Doi "prieteni foarte buni" l-au imprumutat pe Blaga cu 11 miliarde

Potrivit declaratiei de avere, Vasile Blaga a luat cu imprumut, in iunie 2007, 11 miliarde de lei vechi de la doua persoane fizice: 6 miliarde de la Doina Stoia si 5 miliarde de la Cristian Valer. Cine sunt cei doi? “Doi prieteni foarte buni si pana in 2017 am imprumutul dar o sa-l platesc”, afirma Blaga.

"Rep: Dar ce fac?

VB: Afaceri.

Rep: Cu ce se ocupa?

VB: Cu multe se ocupa.

Rep: E un secret?

VB: Pe langa faptul ca imi sunt prieteni si ma ajuta, vreti sa-i fac persoane publice?

Rep: Da.

VB: Nu vreau eu.

Rep: Dar va spun de ce vreau eu sa le faceti persoane publice: pentru ca sunteti candidat la primaria Bucuresti si cred ca bucurestenii trebuie sa stie cine sunt cei la care aveti datorii.

VB: Au afaceri private, nu au nicio afacere cu administratia publica, nu se ocupa de constructii, sunt din Medias, si o cunosc pe Doina din 1976, de cand eram in scoala generala, sunt prietenii mei. Este sora celui mai bun prieten al meu, al fratelui meu.

Rep: Firma se numeste Bat sau…

VB: Vedeti c-o stiti.

Rep: Cu ce se ocupa?

VB: Florin este principalul actionar la o firma care, in general, se ocupa de exploatari petroliere, exploatari in gaz.

Rep: BAT Medias. 10 ani, 11 miliarde. Prieteni foarte buni.

VB: Si eu i-am ajutat cand a fost nevoie. Ei nu sunt camatari ca sa-mi dea mie bani cu dobanda, domnule. Imi sunt prieteni si cred ca in toamna, daca lucrurile merg bine si am toata convingerea ca vor merge bine, le dau banii fara nici o problema. N-am luat banii sa mreg in concediu, i-am luat sa-i investesc.”

Potrivit unor precizari ulterioare “Discutiei Saptamanii”, Blaga a spus ca imprumutul l-a folosit pentru achizitionarea unui teren si ca cele 11 miliarde nu au legatura cu blocul de pe Modrogan. Potrivit datelor de la Registrul Comertului, Valer Crisan, unul dinre cei care l-au imprumutat pe senatorul PD-L, este administrator si director general la firma BAT din Medias. Datelor de bilant din 2006 arata ca firma BAT are 199 de angajati, o cifra de afaceri de 14724653.00 RON si un profit brut de 3558628.00 RON.