Social-democratii l-au desemnat vineri pe Cristian Diaconescu drept candidat la Primaria Generala a capitalei. Diaconescu a fost validat cu unanimitate de voturi, prin ridicarea mainii, chiar in prezenta presei. La finalul votului, presedintele PSD Mircea Geoana a declarat: "De azi putem sa spunem ca avem primar". Comitetul Executiv al PSD s-a reunit pentru a pune capat disputei interne dintre Marian Vanghelie si Sorin Oprescu.

Presedintele PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, a declarat ca va face tandem cu Cristian Diaconescu, candidatul PSD la Primaria Capitalei, el urmand sa candideze la functia de primar al Sectorului 5 si sa fie cap de lista pentru Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

"Toata organizatia de Bucuresti e alaturi de Diaconescu", a spus Vanghelie.

Vanghelie a precizat ca Diaconescu a fost propunerea Organizatiei PSD Bucuresti, recunoscand ca "Ne trebuia o solutie de imagine buna pentru ca sunt multe discutii in cadrul partidului si ma interesa solutia viabila... Aveam nevoie de imaginea cea mai buna si de partea de organizare si de forta mea".

Pana acum au mai fost vehiculate numele lui Marian Vanghelie, a carui candidatura a fost anuntata chiar de Mircea Geoana. Ulterior in competitie a aparut Sorin Oprescu, sustinut de Ion Iliescu. Recent a aparut o a treia varianta: Miron Mitrea. De altfel, surse din PSD, citate de Rador, declarau ca noul candidat va fi vicepresedintele formatiunii, Cristian Diaconescu. Aceleasi surse sustineau ca seful campaniei PSD, Miron Mitrea, ar fi decis sa nu fie contracandidatul lui Sorin Oprescu in cursa interna pentru Primaria Bucuresti. Pe de alta parte, nici Oprescu nu renunta la ideea candidaturii independente, in cazul in care nu va fi nominalizat in cadrul Comitetul Executiv al PSD.

Vulnerabilitati:

  •  Sotia lui Cristian Diaconescu - implicata in dosarul Eximbank

In 2006 presa relata despre cazul Eximbank, in care era implicata sotia senatorului PSD, Mariana Diaconescu. Sotia lui Diaconescu s-a aflat in atentia procurorilor DNA, intr-un dosar cu un prejudiciu estimat la cateva milioane de euro din patrimoniul public si de aproape 1,5 miliarde de lei vechi din banca.

Dosarul se refera la acordarea a patru credite de comert exterior pentru persoane juridice din Romania care au contracte in afara granitelor tarii. Astfel, contractantii au depus diferite acte false la banca, in care erau marite fictiv valorile produselor ce reprezentau garantia creditului. Anchetatorii spun ca garantiile petru aceste credite sunt fie din resurse proprii, fie din bugete de stat. Dupa ce au obtinut creditele, persoanele juridice respective nu au rambursat valoarea acestora, astfel ca statul roman a fost acela care a suportat paguba.

Un alt scandal legat de sotia lui Cristian Diaconescu se refera la salariul incasat de aceasta. Mariana Diaconescu a fost, vreme de patru ani, presedinte al Eximbank. In 2001, odata cu instalarea guvernului Nastase, Cristian Diaconescu a devenit secretar de stat in MAE, iar ulterior a fost numit ministru al justitiei, iar sotia sa - presedinte al Eximbank.

Mariana Diaconescu avea un salariu lunar de 118 milioane de lei, la care se adaugau 80% sporuri si 40% indemnizatii. Dupa o majorare salariala Mariana Diaconescu a inceput sa castige in medie cam 600 milioane de lei net pe luna. In ultimele luni, salariul depasea 800 milioane de lei pe luna.

  • Cristian Diaconescu - judecator in procesele „la fata locului“

Evenimentul Zilei a prezentat in luna februarie extrase din mapa profesionala a lui Cristian Diaconescu, care a fost magistrat inainte de ’89. Potrivit documentelor, Diaconescu a intrat in randurile PCR in aprilie 1982. Inainte de Revolutie, traseul social-democratului a presupus si legaturi cu Securitatea, functii UTC, cursuri aprofundate de marxism si aprecieri superlative despre ambitia si pregatirea sa ideologica.

Cristian Diaconescu a negat ca ar fi detinut functii pe linie politico-ideologica.