Presedintele PSD, Mircea Geoana, considera ca summit-ul NATO este un esec rasunator din punct de vedere al intereselor americane si apropiatilor Americii". Geoana spune ca si pentru Romania summit-ul este o infringere, deoarece s-a plasat pe pozitia SUA si a sustinut activ cauza Georgiei si a Ucrainei.

Opiniile liderului PSD au venit in contextul in care Macedonia nu a fost invitata in NATO, iar Ucraina si Georgia n-au primit Planul de actiune pentru aderare, in conditiile in care aceste tari s-au bucurat de sustinerea presedintelui George W. Bush.

"Summit-ul este, din punct de vedere al intereselor americane si apropiatilor Americii, un esec rasunator. Niciodata vointa exprimata in mod public de SUA nu a fost ignorata. Practic, ea a fost infirmata de catre aliatii europeni. Pentru presedintele Bush, care a sperat ca summit-ul de la Bucuresti sa fie unul de mostenire istorica si strategica, reprezinta un esec", a declarat Geoana, fost ministru de externe.

Liderul PSD a afirmat ca esecul se rasfringe si asupra tarilor care au sustinut pozitia americana, ca de exemplu, Romania. " Din punctul de vedere al consecintelor geo-politice, este o infringere pentru administratia americana. E o infringere si pentru tarile ca Romania, care s-au exprimat activ asupra problemei", a spus Geoana.

Mircea Geoana a facut consideratii si asupra influentei Rusesti. "Neprimirea de catre Ucraina si Georgia a Planului de actiune pentru aderare demonstreaza ca Rusia revine in forta si reuseste sa blocheze deciziile.

"Granita noastra de vest este astazi mai fragila si mai neclara din punct de vedere strategic, iar la est avem o reconfirmare a raminerii Moldovei, Georgiei si Ucrainei sub influenta Moscovei".

Presedintele Traian Basescu a declarat intr-un briefing de presa ca niciodata deciziile NATO nu au fost luate de marile state.

Lucrarile Consiliului Nord-Atlantic de joi s-au finalizat cu decizia de a invita Croatia si Albania sa adere la NATO, cu aminarea Macedoniei, neacordarea MAP pentru Ucraina si Georgia si cu nementionarea Moldovei in documentele summit-ului.