Vladimir Putin este asteptat sa soseasca la Bucuresti in cursul acestei seri. “Cred ca unul din scopurile venirii lui la Bucuresti este acesta: sa arate ca ramane mai departe la controlul politicii externe a Rusiei dupa alegerea lui Medvedev”, a declarat pentru HotNews.ro, Konstantin Eggert, seful biroului de la Moscova al departamentului rusesc al BBC.

Rep: Cu ce mesaj va veni Putin La Bucuresti?

Konstantin Eggert: Semnalele pe care le avem din delegatia rusa este ca Putin va sosi cu un mesaj moderat, cooperant si nu cu unul de forta. Nu va fi la fel ca discursul din Munchen de anul trecut. Putin vine la Bucuresti dupa ce problemele cele mai neplacute pentru Rusia, referitoare la extinderea NATO cu Ucraina si Georgia, s-au rezolvat in sensul dorit de Moscova. Putin este un comunicator experimentat si va dori sa seduca audienta NATO. Va dori sa arate ca, in ciuda faptului ca paraseste presedintia Rusiei, va ramane foarte influent, daca nu cumva chiar numarul unu in politica externa. Cred ca acesta este unul din scopurile venirii lui la Bucuresti: sa arate ca ramane mai departe la controlul politicii externe a Rusiei dupa alegerea lui Medvedev.

Rep: Unii analisti speculeaza ca Statele Unite au plusat in ce priveste extinderea NATO cu Ucraina si Georgia tocmai pentru a-si mari sansele de negociere in problema scutului anti-racheta.

KE: Cred ca Statele Unite au inteles inainte de summit-ul de la Bucuresti ca Germania si Franta cred ca nu este momentul potrivit pentru extinderea NATO cu Ucraina si Georgia. Dar vom vedea daca asta va ajuta negocierea de la Soci, care va avea loc la sfarsitul acestei saptamani, cand Putin si Bush se vor intalni pentru a discuta problema scutului american anti-racheta. Va fi mai dificil pentru Putin sa refuze o intelegere pe tema scutului dupa respingerea extinderii cu Ucraina si Georgia.

Va avea loc o intalnire intre Basescu si Putin?

KE: Cred ca este posibila o intalnire intre Basescu si Putin, desi nu cred ca va fi o intalnire foarte lunga.