Blogosfera politica pe tema NATO a fost acaparata de catre liderii PSD Mircea Geoana, Adrian Nastase si Ion Iliescu care si-au actualizat foarte repede blogurile cu postari care au ca subiect summit-ul NATO. Din partea PDL, Elena Udrea a cometat si ea summit-ul. Udrea se simte mandra in special de “Presedintele ei”, Traian Basescu. Andrei Chiliman si Cosmin Gusa sunt mai putin mandri de Romania, fiind consternati de modul in care politia a actionat in cazul militantilor anti-NATO.

  • Elena Udrea: “M-am simtit mandra de tara mea, de Presedintele meu”
  • Andrei Chiliman: “Militantii anti-NATO nu au comis nicio infractiune”
  • Cosmin Gusa: “M-am simtit ca inainte de 1989”
  • Mircea Geoana: “Nimeni nu ar fi pariat un penny, un eurocent sau orice alta moneda acum 10 sau 15 ani pe faptul ca Romania va fi parte a NATO”
  • Ion Iliescu: “Seful statului nu a stiut sa se abtina si a dat un recital de „grosolanie” si de lipsa elementara de comportament”

Elena Udrea traieste pe blog-ul ei adevarate momente de euforie patriotica: “Astazi m-am simtit mandra ca sunt romanca. M-am simtit mandra de tara mea, de Presedintele meu. Dincolo de simpatiile sau antipatiile pe care fiecare dintre noi le avem, ziua de astazi ar trebui sa ne faca sa ne simtim patrioti”. Asa incepe secretarul executiv al PD-L postarea scrisa pe blogul ei pe tema NATO. Udrea, care participase miercuri la discursul tinut de George Bush in cladirea CEC, mai vorbeste de cuvintele calde adresat de catre presedintele SUA romanilor si presedintelui Basescu, despre importanta geo-strategica a Romaniei si a Bucurestiului. In final liderul PD-L cade iarasi in extaz: “traiesc profund un sentiment de mandrie nationala, de patriotism adevarat fata de tot ceea ce reprezinta astazi Romania si noi odata cu ea”.

Chiliman prietenul militantilor anti-NATO

Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, isi descarca nervii pe politistii care asigura paza capitalei pe perioada summit-ului. “Arestarea militantilor anti-NATO inainte ca acestia sa fi iesit pe strada si sa fi deschis gura seamana cu practicile fostei militii si nu ne fac deloc cinste”, scrie primarul Chiliman pe blogul sau. In opinia sa era mai util ca protestatarii anti-NATO sa fie primiti cu caldura, chiar sa le fie pus la dispozitie un spatiu de desfasurare. “Militantii anti-NATO nu au comis nicio infractiune pentru simplul fapt ca s-au intalnit si au vizionat filme anti-globalizare, anti-război sau ce or fi făcut ei în acea hală industriala inchiriata”, scrie Chiliman, candidat la un nou mandat in sectorul 1.

Previziunile lui Geoana

In comentariul pus pe blog ieri seara, Geoana vorbeste despre extinderea NATO catre Ucraina, nominalizand Georgia, Azerbaijan si Armenia. Acesta isi argumenteaza nominalizarile: “Nimeni nu ar fi pariat un penny, un eurocent sau orice alta moneda acum 10 sau 15 ani pe faptul ca Romania va fi parte a NATO sau UE. Este o interdependenta mutuala intre NATO si UE. Pana acum, intai a avut loc extinderea NATO, UE urmand exemplul apoi”, mai spune Geoana pe blogul sau. In final acesta informeaza ca astazi vor fi invitate oficial sa adere la NATO Croatia si Albania. De remarcat este faptul ca liderul PSD si-a actualizat blogul ieri seara la ora 23.00, iar textul sau este asortat cu poze facute in timpul summit-ului.

Iliescu: Basescu si recitalul de grosolanie

Fostul presedinte Ion Iliescu il ataca direct pe Traian Basescu pe tema tratatului cu Ucraina si a declaratiilor facute luni de seful statului, la TVR. “Orice gazda, cand primeste oaspeti in casa, nu-si expune in fata acestora disensiunile familiare. Este regretabil ca aceasta regula elementara de comportament a fost ignorata de seful statului, care nu a stiut sa se abtina si a dat un recital de „grosolanie” si de lipsa elementara de comportament civilizat, in chiar ajunul reuniunii, cu prilejul aparitiei sale pe postul national de televiziune”, scrie Iliescu pe blogul sau. Fostul presedinte a facut si o recenzie a summit-urilor anterioare si a deciziilor importante luate de in cadrul Aliatei Nord Atlantice. Cu o oarecare melancolie, Iliescu a amintit si de vizita presedintelui SUA din noiembrie 2002 si celebra aparitie a curcubeului.

Tratatul cu Ucraina pe blogul lui Nastase

Adrian Nastase comenteaza si el declaratiile presedintelui Basescu referitoare la tratatul cu Ucraina. “NOI chiar aveam motive sa criticam si sa readucem in dezbatere acum acele decizii (in momentul cand se discuta un eventual MAP al NATO pentru Ucraina), dar nu Traian Basescu - in acel moment ( 1997), ministru in guvernul care a negociat tratatul si vicepresedinte al PD, alaturi de ministrul de externe de atunci. La fel, mi s-a parut oarecum cinic efortul lui Valeriu Stoica, la emisiunea de aseara, de a justifica punctul de vedere al lui Basescu, in conditiile in care si el era MEMBRU AL GUVERNULUI iar in calitate de ministru al justitiei probabil ca a si avizat tratatul cu Ucraina, inainte de a-l trimite la Presedinte”, explica fostul prim-ministru. De asemenea Nastase spune ca in momentul in care a fost ratificat tratatul cu Ucraina, el nu era prezent in tara si PSD s-a opus acestui tratat. “Consider insa ca anumite aspecte ce ar necesita unele reevaluari in relatiile bilaterale vor putea fi realizate tocmai in cadrul derularii MAP-ului, cand si daca va fi acceptat pentru Ucraina”, mai spune Nastase.

Cosmin Gusa: “M-am simtit ca inainte de 1989”

Liderul PIN se plange pe blog de traficul infernal din centrul capitalei. In opinia sa este nejustificata blocarea arterlor principale doar pentru coloanele oficialilor. In ceea priveste politica acesta a catalogat discursul lui George Bush drept plat si inutil. “Si avea multe de spus si de promis concret mister bush pt un aliat atat de comod ca romania. sau poate pt ca suntem prea comozi suntem umiliti mereu... ”, mai spune Gusa. La fel ca si primarul Andrei Chiliman, liderul PIN considera injusta retinerea protestatrilor anti-NATO. “Faza cu retinerea amaratilor antinato a fost cireasa de pe tortul unei zile in care m-am simtit ca inainte de 1989. Ce politisti comunisti avem, gata sa incalce legea ca sa dea bine in poza evenimentului... ”