Guvernul a aprobat in sedinta de marti o Hotarare prin care se elimina obligativitatea persoanelor care fac donatii pentru finantarea partidele politice si a campaniilor electorale de a prezenta documente explicative.

Potrivit legii finantarii partidelor, donatorul trebuia sa anexeze la formularul de donatie o declaratie de interese, o declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca prin donatia efectuata nu se urmareste directionarea activitatii beneficiarului si documente care fac dovada provenientei bunurilor donate. Guvernul a considerat ca aceste documente „nu sunt necesare verificarii respectarii de catre partide a prevederilor legale”.

„In urma constatarilor Departamentului de control al finantarii partidelor politice si campaniilor electorale, din cadrul Autoritatii Electorale Permanente, a rezultat ca aceste documente nu sunt necesare verificarii respectarii de catre partide a prevederilor legale”, se arata in comunicatul emis de Guvern.

Vechile prevederi obligau donatorii sa anexeze formularului de donatie o declaratie de interese, o declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca prin donatia efectuata nu se urmareste directionarea activitatii beneficiarului donatiei, precum si documente care fac dovada provenientei bunurilor donate sau o declaratie pe proprie raspundere privind originea acestor bunuri.

Hotararea adoptata de Guvern prevede si asigurarea indeplinirii conditiilor prevazute de legea nr. 22 din 1969 privind angajarea gestionarilor, constituirea de garantii si raspunderea in legatura cu gestionarea bunurilor operatorilor economici, autoritatilor ori institutiilor publice, cu modificarile ulterioare.