Presedintele Basescu a retrimis luni Parlamentului spre reexaminare legea de aprobare a OUG, privind sistemul de pensionare a personalului diplomatic si consular, se arata intr-un comunicat al Presedintiei. Seful statului apreciaza ca legea determina o inechitate intre persoane cu aceleasi studii, vechime, pregatire si sistem de plata din fonduri bugetare. Presedintele Basescu opineaza ca „este nevoie de o lege care sa prevada acelasi calcul de pensie pentru toate categoriile de bugetari”.

Cererea de reexaminare se refera la prevederea legii trimise spre promulgare conform careia „membrii personalului diplomatic si consular, precum si personalul de specialitate cu studii superioare-functionari publici si personal contractual – din cadrul Ministerului Afacerilor Externe beneficiaza de pensie de serviciu in cuantum de 80% din venitul lunar brut realizat, reprezentand salariul de baza si sporurile acordate potrivit legii, avut in administratia centrala a Ministerului Afacerilor Externe cu o luna inainte de implinirea varstei de pensionare”.

Presedintele Romaniei semnaleaza ca aceasta prevedere „determina o inechitate intre persoanele care au aceleasi studii, vechime, pregatire, importanta sociala si sistem de plata din fonduri bugetare” prin stabilirea unor pensii de serviciu in cuantum de 80% din baza de calcul reprezentata de media veniturilor brute lunare realizate in ultimele 12 luni de activitate sau din ultima luna de activitate.

In comunicatul Presedintiei se arata ca distinctia realizata prin acest act normativ este „nejustificata si inechitabila” si se atrage atentia atentia ca acest proces de diferentiere va genera „o migratie a persoanelor competente din celelalte institutii ale statului catre institutiile amintite ce beneficiaza de salarii si drepturi cu mult diferite de cele ale restului angajatilor din institutiile bugetare”.