Fostul ministru al agriculturii, Ioan Avram Muresan, a facut plingere impotriva statului roman la CEDO. Declaratia a fost facuta, vineri, la iesirea de la DNA, Muresan fiind pus sub urmarire penala. Decebal Traian Remes a fost deja trimis in judecata in acelasi dosar in care este acuzat si Muresan. Fostul ministru acuza procurorii de rele tratamente, incalcarea dreptului la libertate si a secretului corespondentei.

Ioan Avram Muresan a declarat la iesirea de la DNA ca a facut o plingere la CEDO prin care cere daune statului roman pentru modul in care s-au comportat procurorii in momentul retinerii. Fostul ministru a declarat ca nu a reusit sa vada decit o mica parte din materialul de urmarire penala, adica doar un volum din cele cinci.

Plingerea la CEDO are mai multe capete de acuzare, printre care relele tratamente, incalcarea dreptului la un proces echitabil, a dreptului la libertate si a secretului corespondentei.

Avocatul lui Muresan sustine, citat de NewIn, ca "toata actiunea a fost o provocare", ca declaratiile lui Gheorghe Ciorba sint scrise de procurori.

"Nicio declaratie nu este scrisa de el. Toate sint scrise de mina procurorului. Chiar am vrea si noi sa-l aducem in instanta, sa citeasca tot ce este scris acolo, sa vedem daca stie. Eu am gasit cuvinte pe care cred ca el nu le-ar putea rosti vreodata", a spus avocatul Bogdan Barbat. Muresan s-a mai plins la CEDO si impotriva interdictiei de a parasi tara.

Procurorii l-au pus pe Muresan sub urmarire penala acuzindu-l de doua infractiuni de cumparare de influenta. In acelasi dosar este cercetat si omul de afaceri Gheorghe Ciorba, cel care i-a dat lui Muresan plicul cu bani, care a ajuns la Remes in contul aranjarii unor licitatii in favoarea sa. Decebal Traian Remes a fost deja trimis in judecata sub acuza de luare de mita si trafic de influenta.

Asa numita afacere "caltabosii si palinca" a avut drept consecinta demisia lui Remes, pe 11 octombrie 2007, dupa ce cu citeva zile inainte TVR difuzase un film in care apareau Muresan, Remes si Ciorba, dind si luind mita un plic cu 15.000 euro.