Preotii care vor candida la 1 iunie pentru functia de consilier judetean sau consilier local vor lua voturi in special de la PD-L, afirma teologul Radu Preda. El a declarat, la Discutia Saptamanii difuzata duminica de HotNews.ro si BBC, ca prin dezlegarea data preotilor de a candida la functii in administatia locala, este posibil ca Biserica Ortodoxa sa faca de fapt un joc politic. Purtatorul de cuvant al Patriarhiei, parintele Costel Stoica a declarat ca, desi pare o utopie, este posibil sa se intample asa. Stoica a precizat insa ca prezenta preotilor in administratia locala tine seama de problemele comunitatii si nu este o implicare in politica.

“Eu ma intreb, retoric deocamdata, daca nu cumva noi prin aceasta decizie facem un joc politic pe deasupra capetelor credinciosilor si chiar a preotilor care candideaza”, a declarat teologul clujean Radu Preda la dezbaterea HotNews.ro-BBC. Preda spune ca face un exercitiu de fantezie si ca in loc de 6 consilieri PD-L intr-un consiliu din mediul rural, este posibil sa intre “patru si jumatate”.

“E un gand, o proiectie politica ca un cetatean ce sunt. Si anume, de fapt de unde isi vor trage respectivii candidate-preoti voturile? Din ce zona a electoratului daca nu cumva din acea zona a dreptei romanesti atat de greoaie si inca divizata, lipsita de programe, de viziuni. Nu cumva aceasta portita oferita de Patriarhie, pana la urma urmei , constient sau nu, declarat sau nu, ascunde un joc politic pe care chiar ca ar trebui sa-l evitam daca intr-adevar el ar corespunde unei realitati”, s-a intrebat Radu Preda.

In replica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei, parintele Costel Stoica, a declarat ca “este de discutat si deocamdata s-o luam doar ca fantezie. Pare o utopie, dar in egala masura este si posibil sa se intample”. Stoica a spus insa ca “preotul pledeaza pentru construirea unei mori, pentru asfaltarea soselei din satul respectiv” si ca nu va fi implicat in probleme politice.

Scriitorul Horia Roman Patapievici s-a declarat insa impotriva candidaturii preotilor la functii in administratia locala. “Eu vreau sa-mi vad preotul in biserica, in comunitate si in relatia mea personala cu el ca duhovnic. Eu nu vreau sa-l vad facand politica chiar si a binelui comun, la nivelul structurilor administrative de stat. Deloc”, a spus Horia Roman Patapievici.

Sfantul Sinod a decis in 6 martie sa le permita preotilor sa candideze ca independent la functia de consilier local sau consilier judetean, dar a mentinut interdictia din 2004 astfel incat preotii nu vor putea candida la functia de primar sau sa intre in politica.