Ministrul de externe, Adrian Cioroianu, a scandalizat, prin comportamentul sau, delegatia care il insoteste pe Traian Basescu in Suedia si pe oficialii casei regale, au declarat pentru Hotnews.ro, surse din cadrul delegatiei. Adrian Cioroianu a ajuns cu intarziere la intalnirea din aceasta dimineata cu oamenii de afaceri suedezi, la care au participat presedintele Traian Basescu si regele Suediei, Carl XVI Gustaf. Surse din delegatia romaneasca afirma ca intrarea dupa Rege contravine etichetei si ca Adrian Cioroianu n-ar fi trebuit sa se strecoare in fata scenei unde se aflau oficialitatile.

Aceleasi surse afirma ca la intalnirea de marti cu primul ministru al Suediei, Adrian Cioroianu isi studia cu atentie manichiura si ca era total absent de la discutii. Ministrul Cioroianu ar fi exasperat delegatia romaneasca inca din prima zi a vizitei cand, inainte de concertul orchestrei radiodifuziunii suedeze, fi intarziat cateva minute plecarea coloanei oficiale pentru a fuma o tigara.

Adrian Cioroianu si-a atras criticile presei pentru un lung sir de gafe comise de la preluarea mandatului de ministru de externe: comportamentul din timpul intalnirii cu secretarul de stat american Condolezza Rice, cand i-a raspuns cu “yes” si “of course”; inalnirea cu regele Spaniei, Juan Carlos, caruia i s-a adresat pe un ton familiar, intarindu-i spusele cu formula “good point”; discursul sau de tip fascist dupa cazul romanului suspectat ca a ucis-o pe italianca Giovana Reggiani , cand declarase ca s-a gindit ca s-ar putea cumpara o bucata de desert in care sa-i plaseze "in batalioane disciplinare pe cei asemenea lui Mailat".

UPDATE: Ministrul de externe Adrian Cioroianu a raspuns solicitarii Hotnews.ro de a face un comentariu referitor la informatiile privind incalcarea protocolului in timpul vizitei in Suedia.

"Am toate motivele sa cred ca anumite persoane din delegatia oficiala au fost exasperate de faptul ca regele Suediei m-a decorat cu Ordinul Regal Steaua Polara", a explicat ministrul aparitia acestor informatii.

"Personal cred ca orice agentie de stiri se decredibilizeaza publicand astfel de informatii. Am avut un program partial comun cu al presedintelui Basescu. Eu am ajuns la in Suedia cu o seara inaintea delegatiei prezidentiale si in plus am vizitat Institutul Cultural Roman si am avut un pranz de lucru cu ministrul suedez pentru dezvoltare internationala, Gunilla Carlsson si nu am participat la intalnirea presedintelui cu oamenii de afaceri intrucat nu era o actiune cuprinsa in programul meu", a mai spus ministrul.

Ministrul spune ca el a mers sa il ia pe presedinte pentru a continua programul comun, iar la intalnirea cu oamenii de afaceri suedezi a ramas ministrul Silaghi, pentru a raspunde intrebarilor acestora.

"Personal, ma intreb daca acele surse au ceva de-a face cu domnul Valeriu Turcan, purtator de cuvant al presedintelui Romaniei, sot al deputatului PD-L Raluca Turcan si fost angajat al Guvernului Romaniei de unde a fost dat afara. Personal, cred ca informatiile date pe surse mai mult dezinformeaza decat informeaza, dar am tinut sa fac aceste precizari din respect pentru cititori", a completat Cioroianu.

Referitor la intarzierea coloanei oficiale din cauza ca a fumat o tigara, ministrul a spus ca nu mai fumeaza tigarete din 2004. "Mai fumez din cand in cand tigari de foi, iar intamplarea face ca aseara sa fi fumat una, in compania ministrului Silaghi si a regelui Suediei", a mai declarat ministrul. "Oricine il poate suna pe seful protocolului de la Cotroceni, domnul Pascu, sa il intrebe daca a intarziat coloana oficiala in general si in particular din cauza mea", a conchis Adrian Cioroianu.