Parlamentarii au pe masa un proiect de lege vadit xenofob, insa Consiliul pentru Combaterea Discriminarii spune ca nu poate sa faca nimic. Legea pentru linistea romanilor si a Romaniei, propusa de senatorul PRM Gheorghe Funar, incalca drepturile omului si Constitutia Romaniei, propunand masuri discriminatorii la adresa minoritatii maghiare si mai ales a membrilor UDMR. Initiatorul proiectului sustine ca aplicarea unei asemenea legi ar duce la evitarea unui razboi civil in Romania.

Marea majoritate a prevederilor documentului se refera la luarea de masuri impotriva etnicilor maghiari si a membrilor UDMR, carora Funar vrea sa le fie interzis accesul la functiile de demnitate publica. Desi atat comisiile de specialitate, cat si Consiliul Legislativ au subliniat faptul ca proiectul incalca atat Constitutia Romaniei cat si numeroase tratate si declaratii internationale, autorul sustine ca intentia sa este tocmai de a asigura respectarea legii fundamentale a statului roman.

Printre normele internationale incalcate de proiectul legislativ, potrivit Consiliului Legislativ, se numara Declaratia Universala a Drepturilor Omului, Pactul International cu privire la drepturile civile si politice, Conventia Europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, Conventia Internationala a Muncii, Tratatul de instituire a unei Constitutii pentrru Europa si Tratatul asupra Uniunii Europene.

Dupa ce a obtinut avize negative din partea comisiilor de specialitate, proiectul a ajuns in plenul Camerei Deputatilor unde a fost programat direct pentru vot final, fara ca initiatorul sa ia cuvantul pentru a-si convinge colegii.

O zi mai tarziu, datorita avizelor negative primite de la comisii, potrivit procedurilor legislative, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a supus votului respingerea proiectului. Rezultatul inregistrat a fost de 231 voturi pentru respingere, 24 impotriva si 3 abtineri.

Potrivit datelor prezentate pe site-ul Camerei Deputatilor, printre cei care au votat impotriva respingerii s-au numarat, in afara de deputatii PRM, cinci reprezentanti ai PSD, Victor Ponta, Lia Olguta Vasilescu, Ion Stan, Mircea Dusa si Ion Dumitru, unul al PC, Teodor Nitulescu, si doi independenti, Mircia Giurgiu si Dan Constantin Mocanescu Coloros.

Actul normativ a fost inregistrat la sfarsitul lunii trecute la Senat si a fost trimis la comisiile de specialitate pentru obtinerea avizelor.

Discriminare da, sanctiuni nu

Presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, Csaba Ferenc Asztalos, a declarat pentru HotNews.ro ca initiatorii de legi care au prevederi discriminatorii nu pot fi sanctionati in niciun fel. „Dreptul la initiativa legislativa nu poate fi ingradit, iar parlamentarii au imunitate parlamentara cand vine vorba despre actiunile politice. Putem sa declaram public ca proiectul este discriminator si sa anuntam ca nu-l sustinem, dar mai mult nu avem dreptul sa facem”, a precizat Asztalos.

El a mai declarat ca, vorbind strict pe continut, astfel de initiative sunt evident neconstitutionale: „Arata lipsa de democratie in care se afla inca gandirea unora in anul 2008, cand Romania este membru NATO si UE. Arata cum privesc unii drepturile minoritatilor nationale, mai ales ale unor anume monitoritati nationale”.

Asztalos a afirmat ca, in cei cinci ani de cand se afla la conducerea CNCD, a mai primit 2-3 sesizari legate de initiative legislative, printre care si cea a lui Dan Voiculescu privind obligativitatea invatarii limbii romane pentru obtinerea cetateniei.

Senatorul Georghe Funar nu a putut fi contactat pana la publicarea acestui material.

Fragmente din proiectul de lege pentru linistea romanilor si a Romaniei

  • Este interzisa asimilarea Uniunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR), o organizatie antiromaneasca si antieuropeana, cu un partid politic.
  • Se interzice membrilor UDMR, o organizatie neguvernamentala antiromaneasca si antieruopeana, sa faca parte din Guvernul Romaniei si din structurile sale din teritoriu.
  • Se interzice membrilor UDMR sa ocupe functii de demnitate publica.
  • Se interzice, incepand cu anul scolar 2008-2009, separatismul scolar pe crierii etnice in invatamantul de stat.
  • In manualele scolare si cursurile universitare in limba maghiara este interzisa folosirea altor denumiri decat cele oficiale, in limba romana, pentru unitatile administrativ-teritoriale, munti, ape, numele si prenumele persoanelor fizice.
  • Se interzic emisiunile in limba maghiara la studiourile publice de radio si televiziune.
  • SRI si SIE vor prezenta rapoarte in fata Parlamentului, la sfarsitul fiecarui trimestru, cu privire la actiunile antiromanesti si antieuropene organizate de UDMR, Ungaria si iredentismul maghiar.
  • Ministerul Public este obligat ca, pana la sfarsitul anului 2009, sa verifice legalitatea restituirilor de imbile catre persoanele juridice cu denumire in limba maghiara sau bilingva, apartinand etnicilor maghiari.
  • Parchetul se autosesizeaza la orice informatii primite de la institutiile Statului Roman, din mass-media sau de la cetateni, in legatura cu organizatiile paramilitare si cele asimilate lor constituite din etnici maghiari, precum si in legatura cu depozitele de arme si minutii aparute dupa 22 decembrie 1989 pe teriotoriul Romaniei.
  • In timpul vizitelor oficiale sau neoficiale efectuate in Romania de catre membrii Guvernului Ungariei sau fosti ministri din aceasta tara, SRI si SIE au obligatia de a-i proteja, de a-i monitoriza si de a face propuneri pentru a fi declarate persona non grata.
  • Cei care arboreaza sau poarta steagul rosu-alb-verde cu stema Ungariei Mari savarsesc contraventii care se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 la 20.000 lei pentru fiecare steag. Amenzile se aplica organizatorilor manifestarii si fiecarui purtator de steag.
  • Orice concurs pentru ocuparea unui loc de munca in Romania la care conditia obligatorie sau facultativa este cunoasterea limbii maghiare este nul de drept.
  • Se interzic sedintele comune ale guvernelor din Romania si Ungaria.