Consilierul prezidential Cristian Preda critica noua lege electorala si crede ca votul uninominal in varianta adoptata de Parlament va provoca frustrari, deoarece nu toti candidatii care obtin cel mai mare procent in colegiul uninominal vor obtine si mandat de parlamentar. "Publicul va resimiti o mare frustrare, pentru ca va intelege ca ii dati un alt sistem si, de fapt, nu-i dati un alt sistem. Ii dati sistemul din 2004 cu acest mic adaos, si anume, cu faptul ca lista este sparta la nivelul judetului", a declarat Preda la Discutia Saptamanii difuzata duminica de HotNews.ro si BBC.

In schimb, deputatul PSD Anghel Stanciu, care s-a declarat "inventatorul noului sistem", a estimat ca 40% dintre parlamentari vor fi ales din primul tur cu peste 50%+1 din voturi. El a recunoscut ca 10% dintre mandate nu vor fi ocupate de castigatorii din colegiile electorale. Deputatul PRM, Lucian Bolcas, sustine ca uninominalul va duce la disolutia partidelor.

  • Anghel Stanciu crede ca, daca partidele vor stii sa isi aleaga bine oamenii pentru parlament, 30-40% dintre mandate vor fi ocupate direct, de candidati care au obtinut in colegiul in care au concurat peste 50%+1 din voturi. Consilierul prezidential Cristian Preda spune, insa, ca a aflat de la Cristian Parvulescu, fostul presedinte al Pro Democratia, ca simularile arata ca doar 8% dintre mandate vor fi ocupate de candidati care obtin 50%+1 din voturi. Potrivit noii legi, acestia obtin direct mandatul, in timp ce restul fotoliilor de parlamentar se ocupa pe criterii proportionale.
  • "Cei care s-au clasat pe primul loc in proportie, zic eu, de 80-90%, vor lua colegiul si cetateanul vede ca iese pe primul loc. Va fi o marja pana in maximum 10% in care, din necesitatea pastrarii proportionalitatii, este posibil ca mandatele partidului X sau Y sa se fi epuizat, colegiile sa le fi luat partidele mari si, la partidele mici, este posibil sa nu ia cel mai bine clasat in circumscriptia electorala. Dar daca intri cu Franta, cu Anglia, cu Spania la Campionatul Mondial sau European, asta este."
  • Cristian Preda crede insa ca noul sistem va produce frustrari. "Publicul va resimiti o mare frustrare, pentru ca va intelege ca ii dati un alt sistem si, de fapt, nu-i dati un alt sistem. Ii dati sistemul din 2004 cu acest mic adaos, si anume, cu faptul ca lista este sparta la nivelul judetului in atatea colegii cate veti stabili si va fi de fapt premiat si va obtine sigur un mandat cel care obtine 50%+1. Eu va spun ca astia, in principiu, vor fi foarte putini. Si atunci lumea va vedea ca e in acelasi sistem, pentru ca n-ati vrut sa modificati logica reprezentarii", i-a spus Preda lui Anghel Stanciu.

  • Consilierul prezidential considera ca "tipul asta de scrutin e, in principiu, un mod care faramiteaza reprezentarea si care va da nastere unor coalitii, aste este ce putem sa asteptam in modul cel mai rational, coalitii multicolore." Preda considera ca tipul de uninominal propus de Traian Basescu, in doua tururi de scrutin, a demonstrat de-a lungul timpul ca "produce majoritate la urne".
  • Preda a mai spus ca "spre deosebire de ceea ce a votat acuma parlamentul, se constituia un tip de majoritate la urne, nu era rezultatul unor negocieri de culise si exista in primul rand, cum spunea un mare liberal, Popper, responsabilitatea asumata. Cu alte cuvinte la scrutinul urmator stiai ca aia au responsabilitatea si pui degetul pe ei."

  • Intr-o interventie telefonica, Lucian Bolcas a declarat ca, pe langa motivele pentru care PRM a reclamat legea electorala la Curtea Constitutionala, noul sistem de votare va produce si disolutia partidelor: "In momentul in care vor fi alesi candidati prin votul uninominal, legatura dintre ei si partidul politic va disparea. In Parlamentul Romaniei va fi greu sa se constituie grupuri parlamentare omogene cat de cat si va fi greu in aceste conditii sa se ajunga la un echilibru politic, asa cum va fi greu sa se ajunga la o functionare reala a acestei institutii fundamentrale a democratiei.