Senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs a anuntat astazi ca va demisiona de la conducerea Comisiei juridice, pentru ca nu a fost sustinut de UDMR in cazul ordonantei ANI. Eckstein a anuntat ca renunta la functia de presedinte al Comisiei juridice din Senat chiar intr-o sedinta comuna cu Comisia drepturilor omului in care a fost dezbatuta ordonanta Agentiei Nationale de Integritate.

Comisia juridica si cea a drepturilor omului s-au intalnit marti pentru a dezbate ordonata ANI. In cadrul discutiilor, presedintele Comsiei pentru drepturile omului, Gyorgy Frunda, a formulat un amendament conform caruia inspectorul de integritate poate sa verifice averile ilicite si nu nejustificate, asa cum era trecut in ordonanata ANI.

Initial, Comisia juridica a dezbatut ordonanta ANI si stabilise ca textul sa ramana asa cum l-a formulat prima oara ministerul Justitiei, condus la vremea respectiva de Monica Macovei. Mai exact, senatorii juristi, sustinuti puternic de presedintele Peter Eckstein Kovacs, stabilisera ca inspectorul de integritate sa verifice averile nejustificate.

Propunerea lui Frunda a fost adoptata cu doua treimi de catre membrii celor doua comisii reunite fapt care l-a determinat pe Eckstein sa protesteze anuntand-si demisia din functia de presedinte al comsiei juridice.

"Am avut nenumarate discutii in organizatia pe care o reprezint, am fost de parere ca UDMR nu sustine intr-un mod suficient reforma justitiei. Am ramas in minoritate, dar acum, referitor la legea ANI, grupul parlamentar a adoptat o hotarare cu doua treimi, in care sustine ca numai averea ilicita este supusa controlului, implicit confiscarii. Eu cu acest punct de vedere nu pot sa fiu de acord. Aceasta hotarare m-a obligat sa ma abtin de la vot, dar in acest caz cred ca nu am increderea grupului parlamentar din care fac parte in materie de reforma pe justitie si atunci cred ca este corect sa nu fiu presedintele acestei comisii"", a explicat Eckstein.

Senatorul UDMR a specificat insa ca nu va demisioana din partid si ca va ramane la latitudinea formatiunii din care face parte daca va ramane sau nu membru simplu al Comisiei juridice.