Dulceata (la borcan), carti, tablouri si zeci de buchete de flori - acestea sunt cadourile pe care presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, le-a primit luni, la aniversarea a 78 de ani. Chiar si de de ziua sa, Ion Iliescu a fost matinal primindu-si admiratorii de la ora noua jumatate dimineata la biroul senatorial din strada Atena. O batranica in varsta de 83 de ani a dat startul felicitarilor cantand la muzicuta traditionalul ”La multi ani”. Nici colegii de partid nu s-au lasat mai prejos si si-au prezentat omagiile inainte de sedinta saptamanala a PSD. Spre deosebire de anii trecuti, cei mai multi dintre greii PSD - printre care si Mircea Geoana sau Adrian Nastase, s-au inghesuit la felicitari.

O admiratoare: “Dragul nostru presedinte, om cinstit, cu multa minte”

Dis de dimineata, la sediul din strada Atena, zeci de persoane de varsta a treia asteptau cuminti la rand sa intre in cabinetul lui Ion Iliescu si sa-l felicite. Momentul inedit al diminetii a fost urarea facuta de o batranica de 83 de ani , urare acompaniata de muzicuta: “Dragul nostru presedinte / om cinstit, cu multa minte, bunatate cat cuprinde/ Ati fost si veti fi, cat pe lume vom trai, cel mai bun conducator / pentru dragul nostru popor".

Admiratoarele i-au facut si urari mai putin ortodoxe. O doamna mai in varsta i-a marturisit deschis: "Sunteti un barbat apetisant“, in timp ce o alta i-a spus "Sunteti cel mai grozav om politic, noi sunten produse expirate".

Iliescu, nostalgic dupa copilarie

Cu zambetul pe buze si intr-o forma de zile mari, Ion Iliescu a primit urarile de bine, a strans mainile admiratorilor si a raspuns in permanenta la telefon. “Ma simt bine, sanatos si in forma. Este secret profesional cum fac asta. Exista doua explicatii fundamentale: prima - gena fiecaruia, se vede ca am o gena buna. A doua - antrenamentul vietii: nu am fost iertat de nimic”.

Ca in fiecare an, Iliescu si-a evocat in fata invitatilor si copilaria nefericita.

“O viata lunga inseamna si amintiri multe. Nu am fost iertat de nimic. Am avut, din copilarie, o viata nu usoara. Am copilarit fara parinti, la bunici. Apoi cu tata in inchisoare, cu greutati materiale foarte mari, dar asta m-a mobilizat de fiecare data", le-a spus Iliescu invitatilor.

Geoana – “In mijlocul furtunii”

Dupa ora zece au inceput sa-si faca aparitia si colegii de partid. Primii au fost vicepresedintii Titus Corlatean si Cristian Diaconescu. Fara cadouri - doar cu flori, cei doi au avut numai cuvinte de lauda la adresa presedintelui de onoare.

Dupa ce anul trecut isi facuse aparitia cu intarziere la ziua de nastere a lui Ion Iliescu, motivand ca a avut alte prioritati, de aceasta data Geoana a venit de dimineata numai cu vorbe bune si cu un cadou. “In mijlocul furtunii” este cartea pe care Mircea Geoana i-a oferit-o lui Iliescu.

"Sa dea Dumnezeu sa fie cat mai multi romani cu codul asta genetic. Inseamna ca am avea rezolvata problema demografiei in Romania", i-a urat Geoana liderului de onoare al PSD.

Imediat dupa ce Geoana si-a prezentat omagiile, a aparut in peisaj si Adrian Nastase. Acesta i-a urat traditionalul "La Multi Ani" si i-a facut cadou o statueta care il infatisa pe Budha, in semn de "recunoastere a intelepciunii".

Presedintele PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, insotit de toata organizatia, si-a prezentat omagiile, si in semn simbolic i-a spus presedintelui ca ii daruieste “puterea organizatiei” pe care o conduce.

De la petrecerea din strada Atena au lipsit insa colegii senatori. Acestia i-au pregatit o petrecere surpriza la grupul parlamentar din Senat dupa-amiaza.

Pe parcursul orelor matinale, cabinetul senatorial s-a umplut de cosuri cu flori, in special trandafiri. Iliescu a primit numeroase cadouri: carti, tablouri, borcane de dulceata si perne din Fagaras lucrate manual. Punctul terminus al petrecerii a fost apartita unui tort diplomat (si acesta primit cadou) cu poza lui Ion Iliescu pe care scria “La multi ani, domnule presedinte”.

Iliescu, sarbatorit si de colegii senatori

Ion Iliescu a fost primit in aplauze luni dupa amiaza la grupul parlamentar de la Senat. Senatorii l-au urat, i-au daruit flori, in special trandafiri, si un bol de cristal. Dupa oficialele urari, colegii i-au cantat la multi ani si i-au adus un tort de ciocolata pe care scrie deja obisnuitul "La multi ani, domnule presedinte". Cu aceeasi stare de voie buna, Iliescu le-a multumit si a impartit feliile de tort.

Singurul care nu l-a felicitat pe Ion Iliescu, desi a fost prezent la petrecere, a fost liderul de la Cluj, Vasile Dancu, care a preferat sa stea intr-un colt.

Deputatii nu si-au facut simtita prezenta - asa cum s-a intamplat pana acum, singurii care au venit la petrecere fiind deputatii Emilian Cutean si Marian Saniuta.