Presedintele Basescu a semnat, vineri, decretul de numire a lui Catalin Marian Predoiu in functia de ministru al Justitiei, la scurt timp dupa nominalizarea acestuia de catre premierul Tariceanu. Catalin Predoiu este avocat asociat la casa de avocatura Zamfirescu, Racoti, Predoiu, care a oferit consultanta si Rompetrol.

Seful statului a declarat la ceremonia de investire a noului ministru al Justitiei ca a avut o consultare cu primul ministru si amandoi au cazut de acord asupra nominalizarii. Informatiile legate de consultanta oferita Rompetrol nu ii afecteaza imaginea noului ministru, a precizat Basescu.

Predoiu este membru al Consiliului Baroului Bucuresti din 2003.

Potrivit paginii de internet a cabinetului de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu, Catalin Predoiu are "o experienta vasta in domeniul dreptului comercial cuprinzand structurarea unor tranzactii de mare complexitate. El ofera in mod curent servicii de asistenta juridica si reprezentare unor importanti clienti locali si internationali in diverse tipuri de tranzactii incluzand tranzactii corporatiste, structuri societare complexe, fuziuni si achizitii".

Membru al Baroului Bucuresti din 2003, Predoiu "este autorul unor articole si studii in materia dreptului comercial, publicate in reviste de specialitate din Romania. Lui Catalin Predoiu i-a fost acordat Premiul Academiei Romane in calitate de co-autor al unui tratat privind societatile comerciale".

Conform informatiilor, Catalin Predoiu a predat drept comercial la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti.

Noul ministru al Justitiei este membru al PNL din 1991.

Presedintele Basescu a semnat imediat decretul de numire

Presedintele Basescu a semnat la scurt timp decretul de numire in functia de ministru al Justitiei a avocatului Catalin Predoiu. Ceremonia de investire a avut loc vineri, la ora 19.00.

Nominalizarea facuta de premierul Tariceanu a venit la doar cateva ore dupa ce presedintele Basescu i-a trimis o scrisoare premierului Tariceanu prin care il invita la Cotroceni, sambata, 1 martie, pentru consultari cu privire la postul vacant de la Ministerul Justitiei. Interimatul lui Teodor Melescanu expira simbata, iar pana la momentul respectiv, premierul nu trimisese la Presedintie propunerea de numire a unui ministru.

Basescu: Imaginea noului ministru al Justitiei nu este afectata de faptul ca a oferit consultanta Rompetrol

Presedintele Basescu a declarat la ceremonia de investire a noului ministru al Justitiei ca a avut o consultare cu primul ministru si amandoi au cazut de acord asupra nominalizarii. Seful statului a precizat ca speculatiile aparute in presa legate de consultanta pe care a oferit-o Rompetrol nu sunt de natura sa-i afecteze imaginea.

"Speculatiile legate de activitatea anterioara a acestuia "nu au acoperire in legaturi care sa-i pericliteze activitatea in ministerul Justitiei", a spus presedintele adaugand ca are toata increderea in el.

Basescu s-a referit la informatiile conform carora firma de avocatura Zamfirescu, Racoti Predoiu, unde este avocat asociat noul ministru al Justitiei, a fost in ultimii ani principalul consultant pe probleme juridice al grupului Rompetrol, condus de Dinu Patriciu.

"Un bun avocat comercial poate reprezenta pe oricine, inclusiv pe mine, inclusiv pe premierul Tariceanu", a mai declarat presedintele.

Consens dupa aproape doua luni de neintelegeri privind portofoliul de la Justitie

Nominalizarea lui Predoiu vine dupa aproape doua luni de dispute intre premier si presedinte pe tema numirii unui ministru la Justitie. Dupa demisia lui Tudor Chiuariu, anchetat de DNA in dosarul Posta, a urmat o perioada tumultuoasa la unul dintre ministerele cheie, aflate in vizorul Comisiei Europene. Premierul a propus-o pe Norica Nicolai iar presedintele a refuzat categoric sa o numeasca, facand apel la mapa profesionala a acesteia.

Ulterior, interimatul a fost asigurat de ministrul Apararii Teodor Melescanu. Pentru a iesi din impas, Tariceanu a incercat o "rotatie a cadrelor": l-a propus pe ministrul Apararii, Teodor Melescanu ca titular la Justitie iar in la ministerul Apararii l-a propus pe Radu Stroe. Presedintele a dat de inteles ca nu va accepta schimbarea ministrului Apararii cu doar o luna inaintea summitului NATO de la Bucuresti.