PSD a adoptat vineri o rezolutie prin care mandateaza grupurile parlamentare sa utilizeze toate instrumentele pentru iesirea din blocajul politic si organizarea anticipatelor, fara insa a mentiona explicit depunerea unei motiuni de cenzura. PSD afirma in rezolutia adoptata cu doar 10 voturi impotriva ca alegerile anticipate, organizate in baza votului uninominal, sunt solutia democratica pentru iesirea din criza politica. PSD cere totodata comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale.

Inca de la inceputul consiliului National au devenit evidente pozitiile contradictorii pe care se situeaza gruparea Geoana si cea a sustinatorilor lui Adrian Nastase. Geoana a pledat pentru motiunea de cenzura impotriva cabinetului Tariceanu si i-a avertizat pe cei care pindesc pe la colturi congrese.

Ion IIiescu si parte din vechea garda, au argumentat necesitatea revenirii lui Nastase intr-o functie de conducere si au sfatuit la precautie in privinta motiunii de cenzura.

Pozitia liderilor fata de alegerea lui Adrian Nastase

Mircea Geoana: " Va veni clipa sa aratam si noi obrazul celor care stau pe la colturi si care pindesc congrese extraordinare atunci cind pe noi ne asteapta campanii electorale. Nu cred ca batalia pentru o functie este principala noastra preocupare. Avem un scop comun mai important decit functiile pe care le punem la bataie".

Marian Vanghelie : " Adrian Nastase sa revina in echipa PSD, indiferent pe ce pozitie, nu neaparat in pozitia de presedinte al Consiliului National. E bine, pentru ca e un politician greu, pregatit si partidul are nevoie de el".

Filiala PSD Bucuresti a decis, joi seara, sa voteze dujpa cum cred de cuviinta in ce priveste canddiatura lui Adrian Nastase.

Ion Iliescu: " Un om ca Nastase nu poate fi tinut pe margine. El este un om care poate fi util in viata, in general. Asa cum si Dan Mircea Popescu este. Amindoi sint din garda veche si au intrat in FSN de la inceputuri. Sint oameni d enadejde, valorosi, si pe amindoi trebuie sa-i folosim."

Pozitia liderilor fata de motiunea de cenzura

Mircea Geoana: "Un partid de opozitie, mai ales intr-un an electoral, nu are cum sa fie perceput ca sustine un Guvern de dreapta, cu atit mai mult ca pozitia UDMR de a se desolidariza aduce un alt semn de intrebare si un blocaj in guvern. A venit timpul schimbarii si al unei noi guvernari social-democrate pentru tara noastra. Acesta trebuie sa fie mesajul nostru".

Ion Iliescu : "Intentia PSD de a depune o motiune de cenzura trebuie discutata la nivelul Consiliului National, pentru ca este o chestiune cu dus-intors, in care pot fi avantaje si dezavantaje. Ne trebuie asa ceva acum? in aceasta perioada, in ajunul alegerilor".

Titus Corlatean

"Alegerile anticipate sint solutia pentru iesirea din blocajul politic. Va cer sa adoptam rezolutia pentru depunerea unei motiuni de cenzura si declansarea alegerilor anticipate".

Dan Nica, vicepresedinte PSD, " Este o situatie de o gravitate fara precedent, o motiune de cenzura este o solutie rezonabila pentru scoaterea tarii din blocajul in care se afla in toate domeniile. Nu facem politica calcind pe cadavre, dar ne intereseaza ce se intimpla cu fiecare roman".

Din culise

- Cei doi contracandidati s-au inalnit, aseara, la aniversarea lui Ioan Rus, petrecere organizata la un hotel de cinci stele in Capitala. Prezent la eveniment, presedintele partidului, Mircea Geoana, a dat asigurari ca alegerile vor fi corecte, transmite Realitatea TV. De altfel, liderul partidului nu s-a aratat incantat de candidatura lui Adrian Nastase pentru functia de presedinte al Consiliului National al PSD.

- Miron Mitrea doreste sa-l coopteze in echipa de campanie electorala pe Octav Cozminca. Mitrea a spus ca i-a trimis un mesaj lui Cozminca si ca inca nu a apucat sa vorbeasca direct cu el. "Daca fac pasul, voi ajuta partidul pur si simplu, ca membru simplu. Nu voi candida la nicio functie in partid si nu doresc nicio demnitate publica", a declarat Cozminca.