Sansele lui Adrian Nastase de a accede in fruntea Consiliului National al PSD si de a-l infringe pe Dan Mircea Popescu sint inca incerte. Lupta dintre tabara Geoana si sustinatorii fostului premier este la apogeu. Filialele din Ardeal, conduse de Vasile Dancu, s-au pronuntat clar impotriva revenirii lui Nastase, in timp ce organizatiile din Moldova, unele din Muntenia si Bucurestiul il sprijina. Eventuala revenire a lui Nastase va afecta intreaga scena politica si este de presupus o reasezare a raporturilor cu PNL si Cotroceniul.

Va invitam sa raspundeti la intrebarea " Credeti ca e bine ca Adrian Nastase sa revina in fruntea PSD?"

Mitrea trage sforile

Negocierile dintre tabara lui Mircea Geoana, caruia i s-a alaturat mai nou si Miron Mitrea, si sefii de filiale care doresc revenirea acestuia in conducerea partidului se vor purta pina in ultimul moment.

Geoana, Hrebenciuc, Mitrea si Diaconescu dau telefoane incercind sa acrediteze ideea ca o reintoarcere a lui Nastase ar aduce din nou in prim plan chestiunea coruptiei si a dosarelor.

Faptul ca insusi Mitrea, care joi a fost la DNA pentru dosarul Zambaccian II, este implicat in aceasta campanie este de natura s-o puna sub semnul intrebarii, spun surse din partid, care ar fi preferat ca Mitrea sa nu-si fi recistigat influenta.

In lipsa lui Titus Corlatean, prins cu treburi la Bruxelles, de organizarea Consiliului National se ocupa chiar Mitrea. Din acest motiv, Nastase s-a plins pe blog ca unii delegati sint inlocuiti cu fideli ai lui Geoana. Ar fi vorba, spun surse din partid, de organizatii precum Galatiul, condus de Dan Nica, de Vrancea si Constanta lui Mazare, unde se incearca "ajustarea" componentei delegatiilor.

Pro Nastase

Declaratiile oficiale ale unor lideri din teritoriu dau o imagine asupra sustinerii de care se bucura la aceasta ora Nastase. Organiazatiile din Moldova: Suceava, Botosani, Iasi, Buzau si Vilcea se numara printre cele considera benefica revenirea lui Nastase. Voturi ar mai putea sa vina si din partea unor filiale din Muntenia: Dimbovita si Prahova, ca si din Mures si Maramures.

Contra Nastase

"Vestul tarii nu va vota cu Nastase", este declaratia pe care a dat-o joi presedintele filialei Timis, Ilie Sirbu. El este sustinut de grupul de la Cluj, care are influenta in Ardeal si este decis sa blocheze ascensiunea lui Nastase.

In aceste conditii, este de presupus ca organizatiile din Timis, Cluj, Arad, Caras- Severin, Alba si Sibiu se vor opune lui Nastase. Toti liderii acestor organizatii, in frunte cu Vasile Dancu si Ioan Rus vorbesc despre prejudiciul de imagine adus partidului si resuscitarea temei coruptiei.

Indecise

Cele mai multe organizatii sint indecise si nu s-au pronuntat clar asupra optiunii. Fie spun, asa cum face Hunedoara, prin vocea lui Florin Cazacu, ca vor lasa la latitudinea delegatilor, care vor judeca " in functie de proiectele celor doi candidati", fie ca organizatia este impartita si nu se poate lua o decizie unitara. In aceasta situatie se afla Galatiul, condus de Dan Nica, Teleormanul, guvernat de Liviu Dragnea sau Constanta lui Radu Mazare. Balanta va fi inclinata de acesti nehotariti, care vor hotari, probabil, la fata locului si vor lua decizia in functie de evolutia evenimentelor.

La Bucuresti se anunta scintei

Sedinta organizatiei Bucuresti a fost convocata pentru joi, la ora 18.00 si se anunta una extrem de aprinsa. Parerile sint impartite, dar totusi, potrivit unor surse din partid, nu este exclus ca pina la urma sa se dea un mandat defavorabil lui Nastase. Chiar Marian Vanghelie pledeaza pentru un asemenea mandat, caz in care votul celor 100 de delegati din Bucuresti va atirna greu.

Campanie media in exces

Potrivit unor monitorizari, in ultimele trei saptamini Adrian Nastase a avut 15 aparitii in talk-showuri, uneori cu cite 2-3 pe zi. Raitigul obtinut a fost insa submediocru, de exemplu, la ultima a aparitie la Robert Turceascu a avut doar 0,9 puncte.

Supraexpunerea a generat reactii adverse. Pe de o parte, s-a lasat impresia ca PSD a reintrat in sfera de influenta a lui Nastase si ca partidul de reintoarce in acea "epoca". Pe de alta, anumite declaratii ale acestuia au produs enervare.

" Reforma morala a indepartat electoratul PSD", declara Nastase intr-o emisiune, precizind ca va incerca sa-i recupereze pe toti "marginalizatii". Dupa cum spunea Vasile Dancu pentru HotNews.ro, afirmatia "este o jignire adusa electoratului pesedist".

Marti seara, la Realitatea TV, Nastase sustinea ca "Geoana a dat prea multa libertate organizatiilor, lucru care nu a fost de bun augur pentru partid". Mai mult, el sustinea ca daca partidul nu cistiga localele, in PSD va fi "deranj mare, chiar congres extraordinar".

Declaratiile au fost taxate drept o "gafa" si au produs enervare in special la nivelul filialelor. Surse din PSD au declarat pentru HotNews.ro ca Nastase si-a diminuat mult sansele prin astfel de afirmatii.

Fruntas la coruptie

Adrian Nastase este cercetat de procurorii DNA in trei dosare si a reusit sa amine pina in prezent judecarea lor pe fond. Fie le-a contestat la Curtea Constitutionala, fie dosare au fost returnate pentru refacerea urmaririi.

Pledindu-si mereu nevinovatia si acuzind ca dosarele sint o inscenare politica, Nastase s-a mentinut mereu in atentia publica. Nici matusa Tamara, nici ziua usilor deschise din Zambaccian nu au fost uitate.

Ca dovada, Adrian Nastase se mentine inca in fruntea topului coruptilor la nivel de tara si este perceput ca cel mai corupt politician din PSD. Dupa scandalul Tamara, PSD a pierdut 12 procente in sondaje.

Chemarea lui Miron Mitrea la DNA in acelasi dosar in care este cercetat si Adrian Nastase, arata ca problemele acestuia cu Justitia nu sint incheiate, asa cum sugereaza, si ca dosarul lui ar putea sa stirneasca valuri in plina campanie.

Posibila candidatura la presedintie

Adrian Nastase nu a facut un secret ca doreste sa se inscrie in cursa pentru prezidentiale, argumentind ca in 2004 a pierdut la mustata in fata lui Traian Basescu.

El mizeaza in primul rind pe faptul ca PSD nu are un candidat valabil, capabil de o confruntare cu Basescu, si ca este putin probabil ca acesta sa apara in decurs de un an. Sustinatorii lui nu resping ideea unei candidaturi si de aceea se vorbeste apasat de un Congres National, singurul for care poate lua aceasta decizie.

Pe de alta parte, Nastase este agreat si de PC, existind voci care spun ca ar putea fi sustinut si de conservatori, aflati in cautarea unei umbrele la adapostul careia sa intre in parlament.

Recentele negocieri dintre PNL si PSD pe tema unei aliante post-electorale si a declansarii alegerilor anticipate in mai, in acelasi moment cu localele, lasa sa se intrevada o campanie foarte prietenoasa, lipsita de atacuri.

De altfel, posibila revenire a lui Nastase la conducerea partidului si zvonurile privind o potentiala sa candidatura la prezidentiale, au fost intimpinate de liberali prin declaratii destul de moi.