​Victor Ponta lansează acuzații grave la adresa ministrului Sănătății, susținând că mega-contractul pentru cele 115 milioane de măști a fost atribuit unei firme care adusese măștile în țară din aprilie, dar nu i le cumpăra nimeni. Potrivit lui Ponta, caietul de sarcini a fost modificat astfel încât să corespundă stocului existent la companie.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Aseară când domnul ministru Tătaru era în plen și discuta cu deputații a avut timp să mai facă un contract pentru 115 milioane de măști în valoare de aproape 50 milioane de euro. Acest contract și acest câștigător, Naguma Internațional, a anunțat din 9 aprilie că a adus măștile în țară, dar nu a reușit să le vândă nimănui și atunci Ministerul Sănătății, de data asta chiar ministerul că cel de la Unifarm era ocupat cu altă afacere, a găsit o soluție pentru bietul om care adusese 100 de milioane de măști și nu voia nimeni să le cumpere. Și atunci a organizat o licitație în luna iunie. Dar ce să vezi, licitația era pentru măști de protecție cum scrie în ordonanța guvernului și omul nu avea măști de protecție, avea măști faciale. Așa că au anulat licitația, au reorganizat-o și au schimbat în caietul de sarcini, deși în Ordonanța 78/2020 se vorbea de măști de protecție, au schimbat denumirea ca să fie ce adusese omul în aprilie și nu putea să rămână cu 100 de milioane de măști. Au pus și două condiții pe care sunt convins că le îndepliniți toți cei de aici, să ai măștile, cantitatea de 100 de milioane și să le livrezi în 7 zile. O singură firmă avea și cantitatea și putea să le livreze în 7 zile”, a spus Ponta.

Ministerul Sănătății a anunțat că a finalizat astăzi achiziția a 115 milioane de măști în valoare de 73.600.000 lei fără TVA, cu un preț unitar de 0,68 de lei fără TVA/mască. Cel mai mare punctaj l-a avut firma NAGUMA MEDICAL SUPPLY SRL controlată de omul de afaceri canadian Michael Topolinski. Acesta anunțase la începutul lui aprilie că va achiziționa 90 de milioane de măști de protecție .