Invocind principiul solidaritatii guvernamentale, vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, a cerut din nou ca UDMR sa plece de la guvernare din cauza pozitiei sale fata de independenta Kosovo. Opinia lui Orban este impartasita si de alti lideri liberali, printre care Relu Fenechiu, Norica Nicolai si Radu Campeanu.

Ludovic Orban si-a reiterat pozitia potrivit careia decizia cabinetului Tariceanu cu privire la proclamarea independentei provinciei Kosovo, trebuie respectata de toate formatiunile prezente la guvernare, in acest moment.

"UDMR face parte din arcul guvernamental si trebuie sa se alinieze acestei pozitii. Dacă nu, din punctul meu de vedere trebuie sa plece din Executiv", a declarat Orban.

El a amintit ca PD a parasit guvernarea in urma unei astfel de incalcari a principiului solidaritatii guvernamentale.

Ludovic Orban a recunoscut miercuri dimineata ca a avut o discutie privata cu premierul, in care i-a cerut sa scoata UDMR de la guvernare.

Orban nu este insa singurul lider liberal care ar dori excluderea UDMR din guvern.

"In conditiile in care UDMR nu este in acord cu aceste decizii, dispune de alternativa de a se retrage de la guvernare si de a adopta orice poziţie independenta", se mai arata in comunicat.

La rindul sau, Radu Campeanu declara ca "UDMR trebuie trimis acolo unde ii este locul", iar Norica Nicolai a sustinut ca " daca ar fi ea cea care sa decida, UDMR ar pleca de la guvernare".

Pe o cu totul alta pozitie s-a plasat insa vicepresedintele Crin Antonescu, care a calificat acest tip de abordare a situatiei drept "infantil".

" Din partea PNL va fi o reactie rationala si nu se pune o asemenea problema. Pentru ca UDMR a avut o opinie pe care si foarte multe state importante din Europa au avut-o in legatura cu episodul Kosovo, a pune problema sa rupem guvernarea mi se pare infantil", a declarat Antonescu. Vicepresedintele PNL a admis ca riscurile electorale ale unei rupturi a guvernarii sint mari.

Premierul Tariceanu a refuzat sa comenteze declaratia lui Orban si nu a pomenit nimic despre o eventuala indepartare a UDMR din guvern.

" Nu as vrea ca declaratia de independenta a autoritatilor de la Pristina sa genereze in Romania o reactie care sa ne duca inpoi cu 20 de ani. Cred ca in Romania nu exista niciun fel de risc ca o situatie ca cea din Kosovo sa se reproduca aici".

Cit priveste PSD, acesta a urmeaza sa ia o decizie in ce priveste prezenta UDMR in guvern, vineri, la Consiliul National. Potrivit lui Mircea Geoana sint trei solutii: fie ca UDMR sa plece singur, fie sa fie scos din Guvern, fie o motiune de cenzura".