Presedintele Uniunii Democrate Maghiare din Romania, Marko Bela, a afirmat ca Romania ar trebui sa recunoasca independenta Kosovo cat mai repede.

Intr-o conferinta de presa desfasurata luni, Bela a prezentat pozitia formatiunii pe care o conduce fata de independenta Kosovo. "Declararea independentei Kosovo e o consecinta fireasca a istoriei contemporane a fostei Iugoslavii", a declarat Marko Bela. Presedintele Uniunii a subliniat insa ca o chestiune sensibila o reprezinta recunoasterea actului de la Pristina. "Tot mai multe state au anuntat ca vor recunoaste actul, asa ca mai curand sau mai tarziu si Romania va trebui sa recunoasca acest stat. Parerea noastra e ca Romania ar trebui sa recunoasca cat mai repede Kosovo, ca stat european", a afirmat presedintele UDMR.

Marko Bela a atacat si un alt subiect considerat delicat de intreaga comunitate internationala: precedentul creat pe o asemenea problema etnica. „Acum putem spune ca exista un precedent in ceea ce priveste implicarea UE si a comunitatii internationale in solutionarea problemei”. UDMR nu a recurs insa pana acum niciodata la violenta, a precizat Marko Bela.

Liderul UDMR a lansat un avertisment afirmand ca „exista incercari legislative riscante si periculoase, cum ar fi initierea unui sistem electoral care sa priveze maghiarii din Romania de o reprezentare proportionala in Parlament”.

Reactionand la declaratiile UDMR, senatorul PNL Radui Campeanu a afirmat ca Romania a procedat corect nerecunoscand independenta provinciei sarbe. "Daca UDMR continua pe aceasta cale, sa plece de la guvernare, si noi toti romanii va trebui sa stim sa-i tinem acolo unde trebuie sa stea", a declarat Campeanu.

Liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat ca decizia Bucurestiului de a nu recunoaste independenta Kosovo este "una inteleapta, care raspunde intereselor regiunii noastre". Social-democratul a criticat insa faptul ca guvernul si presedintia nu au anuntat pozitii oficiale fata de declararea independentei Kosovo, acuzand si solicitarile UDMR privind recunoasterea independentei provincii.

La randul lor, democrati-liberalii i-au solicitat premierului Calin Popescu Tariceanu sa lamureasca pozitia oficiala a statului roman, in ceea ce priveste independenta Kosovo. Emil Boc a calificat drept inacceptabila pozitia oscilanta a Executivului de la Bucuresti, care se contrazice in decizii pe tema Kosovo. Desi Guvernul a comunicat o pozitie de respingere a actului de la Pristina, UDMR – partid aflat la Guvernare – „este prima formatiune care a spus public ca recunoaste independenta Kosovo”.

„PD-L considera ca Romania nu trebuie sa recunoasca independenta Kosovo. PD-L respinge orice forma de separatism teritorial”, a declarat Boc, precizand ca independenta Kosovo nu poate constitui un precedent pentru Romania.