Social democrații se tem că tragedia de la Caracal va amplifica și va alimenta protestele la adresa guvernării și va menține un val de ură la adresa partidului. Surse social democrate au declarat pentru HotNews.ro că Viorica Dăncilă le-ar fi reproșat liderilor PSD că au lăsat-o singură și nu au reacționat public în cazul tragediei de la Caracal. De altfel, liderii PSD, inclusiv Viorica Dăncilă au evitat să facă declarații de presă atât în debutul ședinței cât și a finalul acesteia.

Viorica DancilaFoto: Agerpres

Social democrații au cerut lămuriri și au întrebat-o pe Dăncilă în ședința CEX de ce nu a ieșit public ministrul de Interne să prezinte raportul în cazul situației de la Caracal. În replică, premierul le-a spus acestora că raportul va fi discutat în CSAT și abia apoi va fi prezentat public.

Potrivit surselor HotNews.ro, președintele comisiei de Apărare, Dorel Căprar, i-ar fi informat pe liderii PSD despre discuțiile cu reprezentanții STS și înregistrările audio pe care aceștia le-au prezentat la comisia de specialitate din Parlament.

Din sală, un lider social democrat ar fi invocat faptul că tragedia de la Caracal ar fi fost orchestrată de servicii ca să distrugă partidul. Premierul ar fi interveni spunând că opoziția și Iohannis încearcă să profite electoral de această situație. "Se încearcă ca partidul să fie scos vinovat în cazul tragediei de la Caracal și să se mențină valul de ură la adresa PSD. Trebuie să ne așteptăm la proteste noi pentru data de 10 august" ar fi spus Viorica Dăncilă în ședința CEX, potrivit surselor citate.

Totodată, președintele PSD le-ar fi reproșat colegilor că au lăsat-o singură și că nu a intervenit public niciun social-democrat în scandalul de la Caracal."Am simțit în zilele astea ca nu suntem o echipă", le-ar fi spus Dăncilă. Premierul ar fi spus că USR-ul a gestionat foarte bine politic situația și că a speculat momentul ieșind cu declarații la finalul ședinței comisiei de Apărare din Parlament în timp ce PSD nu a avut nicio reacție.

De precizat este că la finalul ședinței CEX, Viorica Dăncilă nu a făcut declarații de presă și a evitat jurnaliștii urcând în mașina de serviciu care a ieșit printr-o ieșire laterală a clădirii PSD.

Câțiva protestatari au încercat să blocheze ieșirea mașinilor liderilor PSD din curtea sediului PSD din Băneasa. "Aveți copii acasă? Dormiți bine? Vă simțiți bine?”, au strigat protestatarii c[tre liderii social democrați care părăseau clădirea.

Președintele executiv al PSD, Eugen Teodorovici a fost printre puținii care a fost prins de presă și care a răspuns la câteva întrebări. La întrebarea ce implicații are acest scandal asupra PSD și dacă a fost orchestrat de către cineva din exterior așa cum s-a sugerat în ședința CEX, Eugen Teodorovici a răspuns: „Nu vă înțeleg întrebarea, nu pot să mă pronunț pe astfel de situații, haideți să vedem raportul final al ministrului de Interne celor care sunt îndreptățiți pe această zonă. Este clar că sistemul așa cum este astăzi nu trebuie să mai meargă în felul acesta. Este o chestiune care se întâmplă în special din cauza dânșilor, a celor care țipă și se împotrivesc schimbărilor în sistem”.

Întrebat cine sunt oamenii care se împotrivesc schimbărilor în sistem, Eugen Teodorovici a răspuns: „Poate o să știm cât de curând care sunt”.

Liderii PSD s-au reunit în ședința Comitetului Executiv și au decis amânarea congresului pentru anunțarea candidatului la prezidențiale. Social democrații aveau programat pe 3 august congresul în care urmau să anunțe candidatul partidului la prezidențiale. În contextul tragediei din Caracal, pesedișii au decis amânarea evenimentului pînă spre sfârșitul lunii august.