Presedintele Consiliului Superior al Magistaturii, judecatoarea Lidia Barbulescu, considera ca decizia Curtii Constitutionale, privind refuzul presedintelui Basescu de a semna numirea Noricai Nicolai la ministerul Justitiei „adauga” Constitutia, relateaza NewsIn.

„Dupa cate imi amintesc, si nu pretind ca imi amintesc exact, dar parca textul din Constitutie nu zice de o alta persoana, zice de alta propunere. Daca nu e terminologia folosita in Constitutie inseamna ca adauga, nu? Eu inteleg ca se spune de o alta persoana, ma verificati dupa Constitutie, iar textul Constitutiei spune de o alta propunere, prin urmare, in interpretarea mea, o alta persoana cu o alta propunere nu este acelasi lucru”, a declarat vineri presedintele CSM, in cadrul unei conferinte de presa.

Articolul 85 din Constitutie, privind numirea Guvernului:

"(1) Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru si numeste Guvernul pe baza votului de incredere acordat de Parlament.

(2) In caz de remaniere guvernamentala sau de vacanta a postului, Presedintele revoca si numeste, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.

(3) Daca prin propunerea de remaniere se schimba structura sau compozitia politica a Guvernului, Presedintele Romaniei va putea exercita atributia prevazuta la alineatul (2) numai pe baza aprobarii Parlamentului, acordata la propunerea primului-ministru."

Curtea Constitutionala a decis joi, cu majoritate de voturi, in cazul sesizarii premierului Tariceanu privind numirea Noricai Nicolai la Ministerul Justitiei, ca presedintele Romaniei poate refuza o singura data, motivat, numirea unui ministru, iar premierul este obligat sa desemneze alta persoana.