Senatorii au adoptat miercuri un proiect de lege care majoreaza cu 25% salariile preotiilor din mediul rural. Initiativa apartine Guvernului si a trecut prin comisiile de specialitate fara a fi amendata si a fost adoptata in plen cu 61 de voturi pentru si doar trei abtineri. Proiectul de lege stabilieste, de asemenea, si indemnizatiile pentru forurile de conducere al BOR. Conform acestui act normativ, patriarhul BOR va avea o indemnizatie de aproximativ 8000 RON .

Pentru functiile de arhiepiscop, şef de cult salariul linar este de 6.932 lei, pentru episcop şi episcop vicar, la 6.343 lei, iar pentru episcop coajutor, auxiliar si arhiereu vicar, la suma de 6.068 lei.

De asemenea, preotii care isi desfasoara activitatea in mediul rural vor beneficia de un sprijin lunar suplimentar de 25% fata de suma distribuita parohiei. Guvernul a stabilit ca unitatile de cult care beneficiaza de aceasta prevedere sa se incadreze in urmatoarele categorii: se afla intr-o zona de saracie extrema, credinciosii sunt in general persoane in varsta; se afla intr-o zona a tarii in care rata somajului este peste media pe tara; sunt situate in zone izolate, greu accesibile, nu beneficiaza de sprijin pentru salarizarea personalului neclerica, etc.

Proiectul Guvernului prevede si un sprijin banesc pentru locasele de cult romanesti din strainatate si anume 80.000 euro lunar.

Initiativa legisltiva urmeaza a fi supusa dezbaterii si la Camera Deputatilor, care este si forul decizional in acest caz