Fostul lider al PNL Crin Antonescu crede că Guvernul Dăncilă nu va da ordonanța privind amnistia și grațierea - "o stafie care bântuie nopțile de un an și jumătate" . El spune că, dacă această ordonanță va fi adoptată totuși, "România nu se oprește acolo, nu moare dacă Dragnea va scăpa de un proces", ci "problema societății românești este cum așază, după foarte multe lucruri contradictorii, acestă domnie a legii, care este expresia temeinică a sistemului de justiție în România".

Crin Antonescu - discursFoto: Hotnews

Crin Antonescu a numit ordonanța de urgență privind amnistia și grațierea o "stafie care bântuie nopțile de un an și jumătate".

"Chestiunea este tranșată. Nu am patima uzuală a polemicii din terenul politicii, am fost și sunt la o anumită distanță de firul ierbii în bătălia asta. Falimentul PSD-ului pe toate fronturile e foarte clar și problema care se pune pentru al 101-lea an al României Mari este ca acest faliment ireversibil pe acest ciclu al PSD să nu devină și falimentul întregii Românii”, a spus Crin Antonescu, la Digi 24.

Întrebat dacă mai contează falimentul țării, atât timp cât pentru liderii PSD ordonanța este văzută ca o victorie, Antonescu a spus că s-a referit la "un faliment pe toate fronturile, un faliment larg, monumental aproape și nu doar la chestiunea cu ordonanța".

Fostul lider al PNL crede că Guvernul Dăncilă nu va da ordonanța privind amnistia și grațierea: "Logic gândind, dacă aveau determinarea, elementele, resursele să o dea, o dădeau de mult, din prima zi a guvernării, o dădeau de atunci de când au dat OUG 13, pe care și pe aceea au retras-o. Eu nu cred că o vor da".

El a mai spus că, strict în legătură cu această eventuală ordonanță, eșecul ei dinainte de a fi dată ține nu de textul actului normativ, ci de percepția întregii societăți românești, chiar și a partizanilor firești ai PSD, pentru că ea este cu dedicație.

Crin Antonescu mai spune că, dacă această ordonanță va fi adoptată totuși, "România nu se oprește acolo, nu moare dacă Dragnea va scăpa de un proces", ci "problema societății românești este cum așază, după foarte multe lucruri contradictorii, acestă domnie a legii".

"Tot ce pot eu evalua este că, dincolo de această ordonanță, care, repet, nu cred să fie dată, dar și dacă e dată totuși, România nu se oprește acolo, nu moare că Dragnea va scăpa de un proces, sau cine mai credeți că scapă prin ea, ci problema societății românești este cum așază după foarte multe lucuri contradictorii, discutabile (...) această domnie a legii, care este expresia temeinică, clară, necesară a sistemului de justiție în România ”, a argumentat Antonescu.

El a susținut că nicio discuție nu este serioasă despre justiție dacă "nu vedem că s-au făcut și abuzuri, și exagerări, și contaminări nepermise într-o democrație, prin decizii într-o anumită parte a sistemului judiciar”.

"Dar nu ne putem întoarce la perioada de dinainte de 2004, nu putem rămâne în ceea ce astăzi se arată foarte complicat și contradictoriu, nu putem merge decât înainte spre calea unei justiții sănătoase și independente, și cât mai departe de încăierarea politicienilor în jurul numirii sau revocării procurorilor”, a adăugat Crin Antonescu.