Nici nu stiu de cate ori sa mai scriu pe aceasta tema, dar ma gandesc ca daca tot repet, cineva care trebuie sa inteleaga tot o sa inteleaga pana la urma. Mi-a atras atentia un articol din Cotidianul in care se arata ce calitati te pot califica pentru a fi membru al unui Consiliu de Administratie precum cel al companiei Tarom sau, acum, si responsabil la Directia de Drumuri si Poduri. Pe scurt, CV-ul de care aveti nevoie este sa fiti studenti la ASE la varsta de 27 de ani. Atat.

Dealtfel, nu este pentru prima data cand dl. Orban de la Transporturi crede ca buna guvernare este doar o notiune abstracta, atat de abstracta incat trebuie ignorata.

A ignorat-o imediat ce a ajuns ministru afirmand ca numirile in “amaratele” de consilii de administratie ale firmelor de stat se fac pe criterii politice.

Scopul acestui blog este acela de a arata cat de gaunoasa poata fi pentru utilizarea banului / bunului public o astfel de atitudine, mai ales cand ea vine de la un ministru.

Repet ceea ce am mai scris pe acest blog si anume care este rolul unui membru al unui Consiliu de Administratie:

Rolul unui membru ne-executiv al CA este acela de a contribui la strategiile firmei, de a monitoriza performanta managementul firmei, de a se asigura ca nivelul controalelor financiare interne este adecvat, ca exista o politica de risk management, ca nivelul remuneratiei managementului este adecvat.

Rolul este asadar complex, necesita experienta, nu neaparat in domeniul de activitate al firmei, dar o experienta la un nivel apropiat celei de CEO, COO sau CFO la o firma de dimensiuni similare. In plus, daca nu provin din acelasi domeniu cu firma unde sunt membri CA, au datoria sa se informeze despre business-ul firmei, despre mediul competitiv, despre problemele firmei si ale sectorului. Pentru asta insa este nevoie de capacitatea de a intelege bine astfel de aspecte.

De ce este nevoie de membri puternici ai CA? Pentru ca ei reprezinta actionarii (in cazul de fata cetatenii Romaniei - prin intermediul Ministerului Transporturilor). Membrii CA nu indeplinesc doar rolul de a lua salariu si de a vota in functie de interesele dictate de la centru. Ei trebuie sa preseze managementul firmei sa fie cat mai peformant si sa aduca valoare firmei, adica, in ultima instanta contribuabililor.

Daca domnii din Guvern vor sa acopere gaurile din buget, ar fi bine ca primul lucru pe care il fac este sa vada modul in care guverneaza. Si cum vad ei buna guvernare: prost.

Comentati pe blogul lui Emil Stoica