Presedintele PSD, Mircea Geoana, i-a transmis miercuri sefului statului o scrisoare de raspuns pe tema uninominalului in care il acuza pe acesta ca, alaturi de "sustinatorii politici" din PD a blocat adoptarea votului uninominal si ca imparte cetatenii tarii in doua categorii in functie de interesul politic de moment.

Geoana ii transmite lui Basescu ca a fost "primul lider" care, in 2005, a sustinut in Parlament proiectul de vot uninominal, in timp ce Basescu era, la vremea respectiva, un adversar declarat al acestui sistem de vot uninominal.

"Dupa cum stiti foarte bine, singura solutie pentru a avea vot uninominal in 2008 este rezolvarea rapida a obiectiilor de neconstitutionalitate ridicate de catre Curtea Constitutionala ca urmare a solicitarii dumneavoastra. In acest sens, parlamentarii PSD vor actiona inca din aceste zile pentru gasirea unei solutii constitutionale, prin care toti membrii celor doua Camere ale Parlamentului sa fie alesi prin vot uninominal", se arata in scrisoare.

Presedintele Traian Basescu le-a scris tuturor liderilor partidelor parlamentare, cerandu-le sa sustina adoptarea votului uninominal majoritar in doua tururi de scrutin, adica aceeasi varianta pentru care a organizat un referendum in data de 25 noiembrie.

Seful statului isi exprima speranta ca partidele nu vor desconsidera vointa exprimata de romani la referendum. Guvernul si-a asumat raspunderea pentru acest proiect, insa presedintele Traian Basescu l-a contestat la Curtea Constitutionala, care a declarat neconstitutionale unele articole ale legii.