Politica editoriala a departamentului de stiri a televiziunii publice s-a schimbat in 2007, fata de 2006, arata o statistica bazata pe date furnizate de Monitoring Media. Liberalii apar, la sfarsitul lui 2007, in peste 41% dintre stirile politice ale Jurnalului TVR 1 de la ora 19.00, in timp ce in 2006 procentul era mai putin de 22. In comparatie, doar in putin peste 12% se face referire la politicienii PD-L si in peste 16% la cei ai PSD. In 2006, reprezentantii actualului PD-L au fost prezenti in aproape 25% dintre stiri, iar cei ai PSD in 23%.

La sfarsitul anului 2006, SRTv era condus de Tudor Giurgiu, iar directorul Stirilor era Rodica Culcer. In noiembrie-decembrie 2007, seful televiziunii publice e Alexandru Sassu, iar Directia stiri este condusa interimar de Madalina Radulescu, dupa reorganizarea departamentului.

2007

Potrivit transcrierilor furnizate de Monitoring Media, din cele 522 de stiri despre politicieni difuzate in ultimele doua luni ale lui 2007, 218 au fost despre liberali.

In luna noiembrie, din care 23 de zile a fost campanie electorala pentru europarlamentare, aproape jumatate din totalul de 276 de stiri in care au fost prezenti politicieni s-au referit la lideri PNL. Declaratiile lor politice si la realizarile ministerelor pe care le conduc in Cabinetul Tariceanu au aparut in 117 stiri, in timp ce reprezentantii PSD au fost prezenti in 35, cei ai PD in 24, cei ai PRM in 14, cei ai UDMR si PLD in cate 12, iar cei ai PC in 10.

In decembrie, reprezentantii PNL au fost prezenti in 101 din cele 246 de stiri despre politicieni, iar cei ai PSD in 50. Liderii PD s-au regasit doar in 19 stiri, cei ai UDMR in 15, cei ai PRM si PLD in cate 10, iar cei ai PC in 4.

2006

In noiembrie-decembrie 2006, situatia parea sa fie ceva mai echilibrata. In contextul scindarii PNL si al alegerilor interne din PSD, din cele 783 de stiri despre politicieni, 183 au fost despre social-democrati, 172 despre liberali, 104 despre adeptii platformei Stolojan-Stoica si 88 despre PD.

In luna noiembrie, din cele 385 de stiri despre politicieni, 94 au fost despre PSD, 88 despre PNL, 78 despre platforma Stolojan-Stoica, 30 despre PD, 20 despre PC, 12 despre PRM si 8 despre UDMR.

In decembrie s-au difuzat 398 de astfel de stiri, dintre care 89 despre PSD, 84 despre PNL, 58 despre PD, 39 despre PC, 26 despre platformisti, 22 despre UDMR si 19 despre PRM.

Politicienii cei mai mediatizati

Politicienii cei mai prezenti in principalul jurnal de stiri al TVR 1 sunt Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu. Din cele patru luni pe care se bazeaza statistica, doar in noiembrie 2006 s-a intamplat ca premierul sa aiba mai multe aparitii decat seful statului.

Codrut Seres a fost, la sfarsitul anului 2006, printre cei mai mediatizati politicieni, in contextul demararii cercetarilor in cazul dosarului energiei. De asemenea, Theodor Stolojan, Gheorghe Flutur si Mircea Geoana au fost printre cei mai prezenti politicieni, din cauza scandalului intern din PNL si a alegerilor din PSD. Si Adrian Nastase a fost prezentat de mai mult de 20 de ori, de cele mai multe ori pe tema ajungerii in instanta a dosarului Zambaccian.

In 2007, in afara de Basescu si Tariceanu, Mircea Geoana si Ion Iliescu au fost printre cei mai prezenti politicieni. In top s-au aflat, in noiembrie, si Tudor Chiuariu, in contextul solicitarii avizului pentru urmarirea sa penala, si Ludovic Orban, datorita accidentului produs la mijlocul lunii.

Schimbarea unghiului de prezentare

Intre cele doua perioade monitorizate se poate constata o diferenta intre modul de prezentare al celor mai mediatizate personaje. In noiembrie 2006, un loc important in Jurnal a fost alocata unei stiri despre ziua de nastere a lui Traian Basescu, cel care, la 55 de ani, "si-a indeplinit obiectivele propuse". Un an mai tarziu, in plina campanie electorala, o intreaga stire il prezenta pe premierul Tariceanu vesel, la Targul International Indagra, mancand branza cu ceapa si "gustand din dulce-amarul agriculturii romanesti".

Formatul din 2006 al Jurnalului TVR 1 permitea prezenta unor invitati in studio. In noiembrie 2006, singurul politician prezent a fost Gheorghe Flutur, de doua ori. In decembrie, prezentatorul de atunci, Cosmin Prelipceanu, a putut sta fata in fata cu Zsolt Nagy si Theodor Stolojan.

Un important personaj in cazul caruia s-a schimbat tonul in decursul unui an este Adrian Nastase. La sfarsitul lui 2006, acesta era prezentat exclusiv prin prisma dosarelor aflate pe rolul instantelor, al sanctiunilor primite in PSD si al indiferentei liderilor PSD. In 2007, insa, despre el se spune ca ar putea fi cooptat din nou in conducerea PSD si ca a lansat "trei volume din ciclul Romania dupa Malta".