Comisia speciala parlamentara privind legile justiei, condusa de deputatul PSD Florin Iordache, a finalizat luni dimineata modificarile la Legea 304/2004 privind organizarea judiciara, proiect in cadrul caruia s-a votat infintarea unei Sectii speciale pentru investigarea infractiunilor din justitie in cadrul Parchetului General. Aceasta ar urma sa isi inceapa activitatea la 6 luni de la intrarea in vigoare a legii. Comisia a lucrat in viteza, deputatul PNL Catalin Predoiu comparandu-l pe Iordache cu pilotul de Formula 1 Niki Lauda. Iordache a demarat rapid si lucrarile pe Legea 317 privind Consiliul Superio al Magistraturii, a treia din pachet, care prevede reglementarea inspectiei judciare - PSD intentioneaza sa transforme Inspectia Judiciara in institutie autonoma, condusa de un Colegiu de integritate. De altfel, potrivit unor surse Hotnews.ro, ar urma ca pana miercuri comisia sa finalizeze si Legea 317, a treia din pachet, mai ales ca de joi pana sambata este doliu national, iar cei din comisie au stabilit sa nu lucreze in aceasta perioada.

Comisia pentru legile justitieiFoto: Hotnews

In plus, comisia are programata si o discutie pe implementarea unei Directive europene privind prezumtia de nevinovatie, in conditiile in care UDMR are un proiect de lege in acest sens, deja adoptat tacit de Senat. Acesta prevede, printre altele, ca infractiunea de abuz in serviciu sa se aplice magistratilor care "cu rea-credinta sau grava neglijenta a comis una din actiunile care au condus la situatia generatoare de daune".

Vezi aici tabelul de lucru pentru Legea 304 cu modificarile votate pana acum

Vezi aici tabelul de lucru pentru Legea 317 cu amendamente propuse

Transmisiunea LIVE VIDEO (click aici pentru mobil)

Desfasurarea LIVE TEXT:

12.55 Final de dezbateri pentru ziua de astazi. S-a ajuns la pagina 56 din 265. Discutiile se reiau la ora 09.00, marti dimineata.

12.27 Amendamentele la acest proiect curg mult mai repede decat la proiectele precedente. S-a ajuns deja la pagina 44 dintr-un total de 265.

12.05 S-a adoptat un amendament al Guvernului si al CSM, preluat de ALDE, potrivit caruia membrii CSM trebuie sa depuna: "e) o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că nu au un interes personal ce influenţează sau ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate şi imparţialitate a atribuţiilor prevăzute de lege”.

11.54 S-a votat un amendament al Guvernului privind cine poate ajunge membru CSM:

Art. 7 - (1) Membrii Consiliului Superior al Magistraturii se aleg din rândul judecătorilor şi procurorilor numiţi de Preşedintele României, cu o vechime în funcţia de judecător sau procuror de cel puţin 7 ani și care nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani;

11.48 S-a votat un amendament UNJR agreat de Guvern si preluat si de USR:

"Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii este alcătuită din:

"a) 1 procuror de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de la Direcţia Naţională Anticorupţie sau de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism." s-a adaugat DIICOT la forma in vigoare

Iordache: "Este un amendament de bun simt. Care e problema? Nicio problema!"

11.40 A inceput dezbaterea pe articole.

11.27 Stelian Ion cere din nou celor de la UNJR sa spuna cati membri are Uniunea.

11.23 Surse parlamentare relateaza pentru HotNews.ro ca este posibil ca la sedinta Biroului Permanent de la ora 13.30 PSD sa propuna ca in aceasta seara sa se faca sedinta de vot final in plenul Camerei Deputatilor, unde sa se dea vot pe proiectul Legii 303 privind statutul magistratilor. Votul ar urma sa aiba loc dupa ora 17, cand se incheie sedinta solemna pentru Regele Mihai I.

11.18 "Ca sa terminam cu dezinformarea din societate, Inspectia Judiciara sa fie o institutie autonoma, iar numirea conducerii va fi la CSM. Nu se poate mai transparent de atat, a declarat Iordache, dupa ce a trecut rapid la dezbaterile la Legea 317 privind Consiliul Superior al Magistraturii. Dezbateri generale pe aceasta tema.

Iordache anuntase ca se va face o lege separata pentru Inspectia Judiciara in care se va propune sa fie o "institutie autonoma", a carei activitate sa fie coordonata de un Consiliu national de integritate a judecatorilor si procurorilor.

11.15 Comisia a votat raportul la Legea 304, cu toate amendamentele admise si respinse. Au fost 14 voturi pentru - PSD-ALDE-UDMR si 5 impotriva - USR si PNL.

11.09 S-a votat ca Sectia speciala privind investigarea infractiunilor din justitie sa isi inceapa activitatea la 6 luni de la intrarea in vigoare a legii.

Art. X – (1) Secția de Investigare a unor infracțiuni din justiție începe să funcţioneze în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

(2) Cauzele de competența Secției înregistrate la parchetele competente, inclusiv cele specializate anterior datei prevăzute la alin. (1) se soluţionează de către aceste parchete.

10.49 Catalin Predoiu (PNL) i-a spus lui Iordache: "parca sunteti Niki Lauda", pilotul de Fomula 1.

10.30 Lucrarile comisiei se desfasoara intr-un ritm alert. S-a ajuns la art. 127.

10.24. S-a votat programul de lucru, astazi se lucreaza pana la ora 13.00, intrucat urmeaza un birou permanent si apoi sedinta solemna a Parlamentului pentru Regele Mihai.