Vicepresedintele PNL Florin Citu a facut o analiza a bugetului pentru 2018, ale carei concluzii sunt ca proiectul propus de Guvern incalca legea fundamentala a Romaniei, va atrage procedura de infringement din partea Comisiei Europene din cauza ignorarii recomandarilor referitoare la deficitul structural, veniturile pentru anul viitor sunt supraestimate cu cel putin 8,6 miliarde de lei, iar sttructura cheltuielilor submineaza cresterea economica, relateaza News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Liberalul Florin Citu arata ca bugetul pentru 2018 nu tine cont de ce s-a intamplat in economie in 2017 si ca, in afara cresterii economice, toti indicatorii macroeconomici care prezinta starea de sanatate a unei economii s-au deteriorat, unii dintre ei intrand in zona care semnalizeaza "pericol iminent".

Facand o trecere in revista a indicatorilor macroeconomici din 2017, Citu evidentiaza cresterea economica bazata in proportie de 99,2% pe consum, preturile care au explodat "rata inflatiei crescand in ultimele zece luni de la 0 la 2,7% -, dublarea costului la care se imprumuta statul din cauza distrugerii increderii investitorilor straini in Romania si devalorizarea monedei nationale, minimul istoric la care au ajuns cheltuielile cu investitiile.

"Asa arata economia de la care trebuia pornit bugetul pentru 2018. O economie care creste doar din consum. Consum stimulat de cresteri salariale fara legatura cu economia reala si din promisiuni pentru alte cresteri salariale. O economie cu executie bugetara dezastruoasa. Cu inflatie peste tinta bancii centrale si cu perspective de dublare a ratei inflatiei (aproape 5% in prima parte a lui 2018). Cu dobanzi mai mari. Cu moneda nationala mai slaba. Fara investitii. Cu deficite comerciale, de cont curent si bugetare mult mai mari. In 2017, Guvernul s-a comportat de parca ar fi fost ultima petrecere. A vrut sa se distreze si nu a fost interesat de consecinte - de parca 2018 nu ar fi existat", considera Florin Citu.

Vicepresedintele PNL arata ca veniturile fiscale pentru 2018 au fost supraestimate cu cel putin 8,6 miliarde de lei, din care o estimare gresita cu 5 miliarde a veniturilor din TVA si cu 3,6 miliarde a veniturilor din contributii sociale.

Apoi, mai explica Florin Citu, din start bugetul pentru 2018 taie investitiile cu 1,2% din PIB. El acuza Guvernul ca a crescut cheltuielile neproductive (de personal si asistenta sociala) cu 0,6% din PIB in 2017 si, pentru a se incadra in deficitul bugetar, a taiat de la investitii.

"Problemele aparute in timpul anului in lupta cu justitia l-au fortat pe Liviu dragnea sa creasca cheltuielile cu salariile si asistenta sociala pentru a distrage atentia de la jaful din banul public si atacul la Justitie. In acelasi timp, executia bugetara foarte proasta l-a fortat pe Liviu Dragnea sa taie cheltuielile cu investitiile (¬) Bugetul pentru 2018 este deja construit aratand prioritatile lui Liviu Dragnea si darius Valcov. Cheltuielile neproductive cresc cu 1,1% din PIB, iar cele pentru investitii scad cu 1,2% din PIB", arata Citu.

"Anul 2018 incepe fara cresterea pensiilor, cu salarii nete neschimbate in sectorul public, cu dobanzi mai mari, preturi mai mari si o moneda mai slaba. In aceste conditii trebuie sa ne asteptam la presiuni pentru cresteri salariale in sectorul bugetar pe care Liviu si Darius le vor folosi pentru a iesi de la guvernare dupa ce legile justitiei au trecut prin Parlament", estimeaza vicepresedintele PNL.

In ceea ce priveste deficitul structural, impus la nivelul Uniunii Europene si asumat de Romania prin semnarea Pactului Bugetar si prin adoptarea unei legi in Parlament, acesta trebuie sa fie in perioada 2017 ¬ 2019 1% din PIB. Dar, arata Florin Citu, Romania a inceput 2017 cu o tinta de deficit structural de 2,92% si termina cu un deficit structural in jur de 3,1%.

"In timpul anului, Romania a fost avertizata de doua ori de Comisia Europeana sa reduca deficitul structural cu 0,5% din PIB. De fiecare data Liviu si Valcov au raspuns <>. Astfel, Romania este astazi singura tara din UE care este sub supraveghere pentru devierea de la tratatul fiscal si care sfideaza recomandarile Comisiei in acest domeniu", explica Florin Citu.

El anunta ca dupa ce Parlamentul va vota legea plafoanelor bugetului, asteptandu-se ca PSD sa ignore amendamentul sau de plafonare a deficitului structural la 1,1% din PIB, PNL va ataca la Curtea Constitutionala actul normativ.

"Devine o certitudine ca in 2018 PSD se pregateste sa plece de la guvernare. Foloseste aceeasi strategie ca in 2015. Aduce economia intr-o stare precara si intentioneaza sa castige alegerile din opozitie, dar avand totusi majoritate parlamentara (exact ca in 2015 - 2016). Daca va fi ca urmare a dosarelor penale ale lui Liviu Dragnea sau a protestelor populatiei, asta este singura necunoscuta in 2018 care merita atentia noastra", concluzioneaza Florin Citu.